Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλαγή στάσης των ξένων στις τράπεζες – Δεν τους ικανοποιεί η πρόοδος στα NPLs, το απόθεμα κεφαλαίων ίσως να μην επαρκεί

Αλλαγή στάσης των ξένων στις τράπεζες – Δεν τους ικανοποιεί η πρόοδος στα NPLs, το απόθεμα κεφαλαίων ίσως να μην επαρκεί
Οι ξένοι οίκοι έχουν αλλάξει στρατηγική τελευταία ως προς τις ελληνικές τράπεζες θέτουν ερωτήματα και αμφισβητούν ότι μπορεί να θεωρείται… δεδομένο.
Αλλαγή στάσης – η οποία τουλάχιστον προβληματίζει – καταγράφεται στους κύκλους των ξένων επενδυτικών οίκων.
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα και παρά την γενική αντίληψη ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, παρ΄ ότι δεν θα πάρει χρέος και ποσοτική χαλάρωση, οι ξένοι οίκοι επαναξιολογούν την στάση τους για τις ελληνικές τράπεζες και το συμπέρασμα είναι ότι καθίστανται πιο επιφυλακτικοί από ότι ίσως αναμενόταν.
Συγκεκριμένα

1)Διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα NPLs και NPEs που ξεπερνούν τα 100 δισεκ. ευρώ.
Η πρόοδος είναι εξωφρενικά μικρή σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος.
Όσο οι τράπεζες δεν δείχνουν σοβαρά δείγματα γραφής στα προβληματικά δάνεια δεν μπορεί να αλλάξει η γενική επενδυτική στάση των ξένων.
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ξένων οίκων που εσχάτως έχει δώσει τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες οι περισσότερες είναι στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα.
Μπορεί το χρηματιστήριο να ανακάμπτει, μπορεί οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν αλλά οι μετοχές των τραπεζών μετά το ράλι πριν 1 μήνα έχουν κωλύσει.

2)Τα διεθνή funds ειδικά στο Λονδίνο διατυπώνουν την άποψη ότι δεν είναι βέβαιοι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Μπορεί η γενική αίσθηση να είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests αλλά αυτή την άποψη δεν την αποδέχονται όλες οι πλευρές.
Ορισμένοι ξένοι δηλώνουν ότι δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση ή πως θα συμπεριφερθούν στα stress tests του Ιουλίου του 2018.

3)Ορισμένοι επίσης ξένοι εστιάζονται στο κόστος της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων και διερωτώνται εάν τα capital buffer που έχουν οι τράπεζες επαρκούν για να καλύψουν και τα προβληματικά δάνεια και τα stress tests.
Ορισμένοι ξένοι αμφισβητούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκεί capital buffers

4)Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει 33,8 δισεκ. κεφάλαια, εκ των οποίων tangible book περίπου 28 δισεκ..
Επίσης ο αναβαλλόμενος φόρος DTA ανέρχεται στα 19,5 δισεκ. και το DTC στα 15 δισεκ.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα χρειαστεί να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις 4,4 με 4,6 δισεκ. λόγω της εφαρμογής των λογιστικών προτύπων IFRs 9 αλλά με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκές capital buffer.
Υπάρχει ένας κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν τα stress tests ή να διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά να εμφανίσουν αδυναμία στα κεφαλαιακά τους αποθέματα capital buffer.
Να θυμίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να διαθέτουν κεφαλαιακά αποθέματα πάνω από τα ελάχιστα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Στο πάζλ αυτό της βέλτιστης κεφαλαιακής επάρκειας πρέπει να ενταχθεί και η Βασιλεία ΙΙΙΙ που ορίζει τους κανόνες φερεγγυότητας.
Έχει συμφωνηθεί μια περίοδος – μετάθεσης – της εφαρμογής τους αλλά δεν παύουν να επιδρούν στα κεφάλαια…

Συμπέρασμα

Οι ξένοι οίκοι έχουν αλλάξει στρατηγική τελευταία ως προς τις ελληνικές τράπεζες θέτουν ερωτήματα και αμφισβητούν ότι μπορεί να θεωρείται… δεδομένο.
Οι τράπεζες αποτιμώνται στα 10,5 δισεκ. όπερ σημαίνει P/BV 0,39 με κεφάλαια tangible book.
Οι μετοχές των τραπεζών για να κινηθούν υψηλότερα χρειάζονται πειστικές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των ξένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης