Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική το μεγάλο στοίχημα στο ελληνικό banking – Η καλύτερη τράπεζα σε κεφάλαια και ρευστότητα αλλά πολύ φτωχή σε κέρδη

Η Εθνική το μεγάλο στοίχημα στο ελληνικό banking – Η καλύτερη τράπεζα σε κεφάλαια και ρευστότητα αλλά πολύ φτωχή σε κέρδη
H επιτυχία αυτής της Εθνικής.... κρύβει ορατούς και μη ορατούς κινδύνους καθώς η περιχαράκωση της τράπεζας εξασθενίζει τις πηγές κερδοφορίας και τις προοπτικές κερδοφορίας.
Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού banking αποτελεί η Εθνική τράπεζα.
Η διοίκηση Φραγκιαδάκη της Εθνικής κατάφερε να μετατρέψει την καρκινοβατούσα τράπεζα στην πιο ισχυρή κεφαλαιακά και σε ρευστότητα στο ελληνικό banking.
Με όρους κεφαλαίων και ρευστότητας είναι η καλύτερη ελληνική τράπεζα ξεπερνώντας ειδικά στο σκέλος των κεφαλαίων και την διαχρονικά πρώτη… Alpha bank.
Αυτή η πρωτιά για την Εθνική επιτεύχθηκε όχι μέσω ανάπτυξης αλλά μέσω συρρίκνωσης καθώς η διοίκηση Φραγκιαδάκη υλοποιώντας τις εντολές της DGCom και του SSM έχει πουλήσει σχεδόν όλες τις θυγατρικές στο εξωτερικό και την Εθνική Ασφαλιστική.
Οι πωλήσεις αυτές έχουν καταστήσει την Εθνική τράπεζα ως την ισχυρότερη τράπεζα με όρους ρευστότητας και αυτό είναι απόλυτο.
Επίσης όλες αυτές οι κινήσεις έχουν συμβάλλει στην πρωτιά της Εθνικής και στα κεφάλαια.
Ποια είναι η ισχυρότερη ελληνική τράπεζα πλέον;
Η Εθνική τράπεζα.
Όμως η επιτυχία αυτής της Εθνικής κρύβει ορατούς και μη ορατούς κινδύνους καθώς η περιχαράκωση της τράπεζας εξασθενίζει τις πηγές κερδοφορίας και τις προοπτικές κερδοφορίας.
Η Εθνική τράπεζα έχει απομείνει μόνο με την Ελλάδα η οποία έχει να παρουσιάσει κέρδη – πραγματικά core – εδώ και πολλά χρόνια.
Ας συγκεκριμενοποιήσουμε αυτό που θέλουμε να πούμε.
Το 2010 η Εθνική είχε 122 δισεκ. ενεργητικό και 7,8 δισεκ. κεφάλαια που αναλογούσαν στους μετόχους.
Το 2017 η Εθνική έχει 70 δισεκ. ενεργητικό – μετά την πώληση της Ασφαλιστικής και Romaneasca που έπονται – και κεφάλαια 7 δισεκ. με τις ταμειακές ροές άνω των 3,6 δισεκ. ευρώ.
Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι.
Η Εθνική έχει συρρικνωθεί κατά 52 δισεκ. ευρώ αλλά σήμερα είναι πιο ισχυρή κεφαλαιακά και πιο ισχυρή με όρους ρευστότητας από ότι στο παρελθόν.
Με όρους εσόδων και αποτελεσμάτων αυτό που ονομάζουμε bottom line στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική, πολύ διαφορετική.
Ας πάρουμε ως υπόθεση εργασίας τις εξής παραδοχές
-Σε τριμηνιαία βάση τα έσοδα θα είναι 520 εκατ ευρώ δηλαδή σε βάθος έτους σημαίνει έσοδα 2,1 δισεκ.
-Σε τριμηνιαία βάση τα έξοδα θα είναι 200 εκατ δηλαδή σε βάθος έτους 800 εκατ ευρώ.
- Λόγω των IFRS9 η Εθνική θα πρέπει να διενεργήσει επιπλέον 600-700 εκατ προβλέψεις που σημαίνει 140 εκατ τον χρόνο για 5 χρόνια απόσβεσης.
-Σε τριμηνιαία βάση θα υποθέσουμε ότι οι προβλέψεις θα ανέρχονται στα 160 εκατ (από 200-230 εκατ της τρέχουσας περιόδου) δηλαδή σε βάθος έτους 640 εκατ προβλέψεις τον χρόνο.
Συνολικά μαζί με τα IFRs 9 ας υποθέσουμε ότι οι προβλέψεις θα είναι 750 εκατ τον χρόνο.
-Άρα έχουμε σε ετήσια βάση 2,1 δισεκ. έσοδα μείον 800 εκατ έξοδα μείον 750 εκατ προβλέψεις ίσον 650 εκατ ευρώ μείον φόροι και άλλα έκτακτα 200 εκατ δηλαδή σε ένα πολύ καλό σενάριο 450 εκατ. καθαρά κέρδη.

Οι παραδοχές που έχουμε χρησιμοποιήσει σε αυτό το σενάριο είναι ακραία αισιόδοξες καθώς η Εθνική Ελλάδας επιτυγχάνει σε τριμηνιαία βάση οριακές αποδόσεις πλην του δ΄ τριμήνου του 2016.
Αν όμως υποθέσουμε ότι τα 450 εκατ είναι εφικτός ετήσιος στόχος καθαρών κερδών για το 2019 χωρίς έκτακτα έσοδα σήμερα με χρηματιστηριακούς όρους και με βάση τα κέρδη του 2019 η αξία της μετοχής είναι φθηνή.
Όμως με όρους κερδών 2017 η μετοχή της Εθνικής είναι ακραία πανάκριβη.
Σε ένα ιδεατό χρηματιστηριακό περιβάλλον η αξία της Εθνικής ίσως να προσεγγίζει τα 0,60 ευρώ αλλά αυτή η αξία είναι μόνο θεωρητική σήμερα και τίποτε άλλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης