Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρόταση των τραπεζών για νόμο που θα τελειώσει τις απάτες μετά από δεσμεύσεις περιουσίας από την Αρχή Ξεπλύματος

Πρόταση των τραπεζών για νόμο που θα τελειώσει τις απάτες μετά από δεσμεύσεις περιουσίας από την Αρχή Ξεπλύματος
Η καραμπινάτη περίπτωση της ELFE και η διέξοδος που δίνει η πρόταση των τραπεζών
Πρόταση για προώθηση στη Βουλή άμεσα νομοθετικής ρύθμισης έχουν υποβάλλει οι τράπεζες μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ώστε να ξεμπλοκάρουν οι πτωχευτικές διαδικασίες σε εταιρίες όπου έχει παρέμβει η αρχή ξεπλύματος και έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία γεγονός που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και πολλές φορές εμπλεκόμενοι σε σκανδαλώδεις υποθέσεις.
Το μπλοκάρισμα περιουσιακών στοιχείων όχι μόνο δεν επιτρέπει στις τράπεζες να παρέμβουν και να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους αλλά την ίδια στιγμή δίνει τη δυνατότητα οι εταιρίες να λειτουργούν εκτός κάθε πλαισίου ανταγωνισμού και με διάφορα τρικ και συνεχείς νομικές προσφυγές να φορτώνουν «φέσια» την αγορά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρώην ΒΦΛ και νυν ΕΛΦΕ όπου έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία αλλά την ίδια στιγμή οι εγκαταστάσεις έχουν ενοικιαστεί σε τρεις άλλες εταιρίες οι οποίες συνεχίζουν τη δραστηριότητά της εταιρίας η ΕΛΦΕ εισπράττει ελάχιστα και δεν λειτουργεί ενώ οι μέτοχοι των ενοικιαστών των οποίων η ταυτότητα αναζητείται επισήμως αλλά ανεπισήμως φαίνεται να είναι γνωστή ουσιαστικά γίνονται πλουσιότεροι.
Ενδεικτικό του τι ακριβώς συμβαίνει είναι ότι η ELFE και όχι οι ενοικιάστριες εταιρίες χρωστά περί τα 18 εκ Ευρώ στη ΔΕΗ τα οποία δεν πληρώνει και περί τα 100 εκ εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΠΑ ενώ την ίδια στιγμή με διάφορες νομικές προσφυγές παγώνει τις διαδικασίες διακοπής παροχής ρεύματος και αερίου τις οποίες καρπώνονται οι ενοικιάστριες εταιρίες.
Και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω των δεσμεύσεων των περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΒΦΛ από την Αρχή Ξεπλύματος
Η περίπτωση της πρώην ΒΦΛ δεν είναι η μοναδική και οι τράπεζες με νομοθετική ρύθμιση που έχουν ετοιμάσει ζητούν από την πολιτεία να επιτρέπεται να ρευστοποιούνται περιουσιακά στοιχεία που είναι δεσμευμένα από την αρχή ξεπλύματος και το προϊόν της ρευστοποίησης δηλαδή τα μετρητά να παραμένουν δεσμευμένα μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση.
Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν φαινόμενα τύπου ELFE και θα αξιοποιούνται περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της οικονομίας.
Στην περίπτωση της ELFE όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές θα μπορούσε με τη νομοθετική ρύθμιση την οποία οι τράπεζες έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία ειδικής διαχείρισης και η εταιρία να περάσει σε χέρια επενδυτών καθώς μάλιστα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ισχυρούς ομίλους στον τομέα των λιπασμάτων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης