Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί re – opening τον Ιούλιο – Υπό όρους αναβάθμιση σε Β από την Standard and Poor’s στις 21/7

tags :
Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί re – opening τον Ιούλιο – Υπό όρους αναβάθμιση σε Β από την Standard and Poor’s στις 21/7
Η αναβάθμιση από την Moody's όμως δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στην αγορά και υπάρχει προφανώς λόγος.
Σε αντίθεση με όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν πρέπει να ρισκάρει re – opening ομολόγου, κοινώς να βγει στις αγορές η πραγματικότητα είναι ότι η δευτερογενής αγορά ομολόγων προεξοφλεί κίνηση της Ελλάδος.
Ενδεικτικό είναι
1)Ότι η ελληνική 10ετία λήξης 24/2/2027 βρίσκεται μεταξύ 88,15 με 89,65 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 5,41% και 5,19%...
2)Το ομόλογο λήξης 2023 δηλαδή 6ετούς διάρκειας έχει μέση απόδοση 4,80%
3)Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,90 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 3,64% απόδοση αγοράς 3,92% και απόδοση πώλησης 3,35%...
4)Το ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100,08 μονάδες βάσης με μέση απόδοση 1,87% απόδοση αγοράς 3,46% και απόδοση πώλησης 0,29% από 3,5% όταν εκδόθηκε…..
Αν και το ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου 2017 δεν έχει κανένα νόημα η τιμή του καθώς θα αποπληρωθεί 100% ωστόσο 10ετές, 6ετές και 2ετές προεξοφλούν re – opening του ελληνικού 3ετούς ομολόγου.
Στις 17 Ιουλίου 2017 λήγει το πρώην 3ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί στο 3,5%.
Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να επανεκδώσει re – opening το 3ετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου στο 3,5% με 3,7% και ουσιαστικά να αποπληρώσει τα 2,1 δισεκ. και εν συνεχεία να τα ξαναδανειστεί.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες νέου κρατικού ελληνικού χρέους αλλά στις επανεκδόσεις re – opening μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά αντικαθιστώντας την έκθεσης τους σε υφιστάμενα ομόλογα σε νέα ομόλογα.  

Η Standard and Poor’s ίσως αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β στις 21 Ιουλίου

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s στις 23 Ιουνίου στην κλίμακα Caa2 από Caa3 δηλαδή κατά 1 βαθμίδα είχε πλήρως προαναγγελθεί από το bankingnews.
Η αναβάθμιση από την Moody's όμως δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στην αγορά και υπάρχει προφανώς λόγος.
Ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη της υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος δηλαδή B- που δίνει η Standard and Poor’s.
Η Moody’s έκλεισε κάπως την ψαλίδα έναντι της βαθμολογία της Standard and Poor’s για την Ελλάδα ωστόσο ακόμη υπολείπεται 2 βαθμίδες.
Για να τεθεί απλά οι βαθμολογίες κάτω από Β- δεν έχουν επίδραση στην αγορά γιατί η αγορά αποτιμά την Ελλάδα με βαθμολογία Β- την υψηλότερη.
Αξία για την αγορά θα έχει εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s στις 21 Ιουλίου…
Με βάση πηγή υπάρχει πιθανότητα – αλλά όχι βεβαιότητα – η Standard and Poor’s να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Β από B- δηλαδή χρειάζεται η Ελλάδα ακόμη αναβαθμίσεις 5 βαθμίδων για να φθάσει στην κατηγορία investment grade…εκεί που είναι σήμερα η Πορτογαλία και η Κύπρος.

H Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα στις 23 Ιουνίου στην κλίμακα Caa2 από Caa3

Σε αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) της αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε εξασφαλισμένα και μη ομόλογα) της Ελλάδας προχώρησε η Moody's, σε «Caa2» από «Caa3», μεταβάλλοντας μάλιστα και σε «θετικές», από «σταθερές», τις προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης (ceiling) μετεβλήθη σε «B3» και «Caa2», από «Caa2» και «Caa3», για ομόλογα (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα) και καταθέσεις αντίστοιχα, και αντικατοπτρίζει ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί «απειλή» για την Ευρωζώνη.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «NP» (Not Prime).
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί επιβεβαίωση του bankingnews που είχε αποκαλύψει ότι επίκειται αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας πολύ έγκαιρα ήδη από τις 7, 12 και 23 Ιουνίου 2017.
Η αναβάθμιση θα έχει σχεδόν ουδέτερη επίδραση στην αγορά καθώς ως γνωστό οι επενδυτές και η ΕΚΤ λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος την υψηλότερη βαθμολογία την δίνει η Standard and Poor's.
Ωστόσο η Moody's προειδοποιεί ότι οι οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι της Ελλάδας παραμένουν πολύ υψηλοί.
Τα αρνητικά σενάρια - ιδίως σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων - είναι απολύτως ρεαλιστικά.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται για την απόφασή του την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης που θα αποδεσμεύσει τη δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες.
Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να εξοφλήσει τις επερχόμενες δανειακές υποχρεώσεις.
Επίσης, επικαλείται τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές από το τέλος του 2016, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας.
Τρίτον, αναφέρεται στα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, η Moody's αναμένει ανάπτυξη το 2017 και μετά, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτικών απωλειών.
Το θετικό outlook οφείλονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3

B- *Eλλάδα

B- 

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC 

CCC* Ελλάδα



Caa3* Ελλάδα

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα

Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης