Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αξίζει η επένδυση στις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα; - Γιατί οι μετοχές έχουν «βαλτώσει» και η αμηχανία των stress tests

Αξίζει η επένδυση στις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα; - Γιατί οι μετοχές έχουν «βαλτώσει» και η αμηχανία των stress tests
Το φαινόμενο είναι ότι οι τράπεζες χρηματιστηριακά παραμένουν καθηλωμένες στα 10,6 δισεκ. κεφαλαιοποίηση
Στα ομόλογα καταγράφεται μεγάλη βελτίωση ήδη η 2ετία έχει απόδοση 3,40% ενώ και η 10ετία κινείται μεταξύ 5,36% και 5,22%.
Η γενική πεποίθηση είναι ότι ακόμη και εάν η ανάπτυξη περιοριστεί το 2017 στο 1,5% με 1,7% το 2018 οι επιδόσεις της οικονομίας θα είναι καλύτερες.
Το Grexit που αποτέλεσε τον νούμερο ένα κίνδυνο για χρόνια έχει μηδενιστεί τουλάχιστον στις αναλύσεις κινδύνου των ξένων οίκων….
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, στάση πληρωμών ή εκτροπή.
Το οικονομικό περιβάλλον αποτιμώντας το με όρους κινδύνων και country risk είναι προφανώς καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ένα ενδιαφέρον φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το ελληνικό banking.
Οι τράπεζες πουλάνε συστηματικά περιουσιακά στοιχεία με την Εθνική να πρωταγωνιστεί, ακολουθούμενη από την Eurobank εσχάτως στην Grivalia.
Οι τράπεζες συρρικνώνονται.
Πριν 8 χρόνια το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών είχε ανέλθει στα 430 δισεκ. ευρώ.
Το 2017 οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες εμφανίζουν ενεργητικό δηλαδή συνολική περιουσία 277 δισεκ. ευρώ (Πειραιώς 76,6 δισεκ. Εθνική 71 δισεκ. Eurobank 65,7 δισεκ. και Alpha bank 64 δισεκ).
Σε απόλυτα μεγέθη λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες πριν 8 χρόνια διάθεταν συνολικό ενεργητικό 430 δισεκ. και τώρα έχουν εντυπωσιακά συρρικνωθεί στα 277 δισεκ. δηλαδή μείωση 153 δισεκ. ευρώ.
Η συρρίκνωση αυτή είναι απόρροια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει στην DGCom στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η συρρίκνωση είναι αρνητική εξέλιξη μεν αλλά επειδή πραγματοποιείται για να θωρακίσει κεφαλαιακά τις τράπεζες υπό μια έννοια αποτελεί αναγκαιότητα.
Το φαινόμενο δεν είναι η συρρίκνωση αυτό είναι γεγονός.
Το φαινόμενο είναι ότι οι τράπεζες χρηματιστηριακά παραμένουν καθηλωμένες στα 10,6 δισεκ. κεφαλαιοποίηση, οι 4 μεγάλες τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία 10,6 δισεκ.
Σε αυτά τα επίπεδα παραμένουν για καιρό.
Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής

Αξίζει να επενδύσει κανείς στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Εάν αντιμετωπίσει ένας επενδυτής τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών με ορίζοντα 3ετίας τότε είναι βέβαιο ότι όντως αποτελούν μεγάλη ευκαιρία.
Ήδη οι τραπεζίτες προβλέπουν κεφαλαιοποίηση το 2020 περί τα 25 δισεκ. σε σχέση με τα 10,6 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Εάν όμως αντιμετωπίσει κανείς τις μετοχές των τραπεζών βραχυπρόθεσμα η απάντηση είναι ότι δεν αποτελούν επενδυτική ευκαιρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ξεκολλάει από τα 2,20 ευρώ η Alpha bank;
Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκει σθεναρή αντίσταση στο 1 ευρώ η Eurobank ή στα 0,35 ευρώ η Εθνική.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η χρηματιστηριακή αξία της Alpha bank και της Εθνικής τείνουν να συγκλίνουν.
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η Eurobank έχει ξεπεράσει την Πειραιώς σε χρηματιστηριακή αξία.

Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν ένα κοινό παρανομαστή....


Αμηχανία λόγω των stress tests του Ιουλίου 2018 και ανησυχία για το κόστος της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων κοινώς την ζημία μπορούν να σηκώσουν οι τράπεζες ενόψει και της εφαρμογής των IFRs 9 που θα καταδείξουν νέες προβλέψεις 3,5 δισεκ. για τις 4 μεγάλες τράπεζες – απόσβεση προβλέψεων σε 5 χρόνια –
Όσο τα stress tests προκαλούν αμηχανία, σίγουρα όχι τον δραματικό φόβο του παρελθόντος και όσο οι ξένοι οίκοι θα ανησυχούν για το κόστος της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων οι αποτιμήσεις των τραπεζών δεν θα πάνε πολύ μακριά από εδώ που βρίσκονται.
Η Alpha bank συνεχίζει να έχει ισχυρά κεφάλαια αλλά η μετοχή έχει καθίσει λόγω των ανησυχιών της αγοράς για τα προβληματικά της δάνεια.
Η Εθνική έφθασε σε κεφαλαιοποίηση την Alpha bank γιατί πουλάει περιουσιακά στοιχεία, αλλά και γιατί είναι όντως στην καλύτερη θέση ρευστότητας στο σύστημα.
Η Eurobank τα έχει πάει καλά με την κερδοφορία και έχει ισχυρό μέτοχο το Fairfax - που στηρίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα - αλλά έχει ανοικτά μέτωπα προνομιούχες μετοχές και DTA που εμφανίζει την πιο δυσμενή σχέση ως προς το σύνολο των κεφαλαίων.
Η Πειραιώς βρίσκεται στην 4η θέση για πρόσφατα ουσιαστικά απέκτησε διοίκηση και έχει και το μεγαλύτερο ποσοτικά χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Τα πάντα έχουν λογική εξήγηση και τα πάντα δικαιολογούνται.
Οι μετοχές των τραπεζών βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να πάνε πολύ μακριά σε σχέση με τις τιμές που βρίσκονται.
Όποιος μπορεί να ποντάρει σε βάθος 3ετίας θα βγάλει καλές αποδόσεις αρκεί να μην τα κάνει μαντάρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με την νέα πιστωτική γραμμή…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης