Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει ριζικά και δυσμενώς η ΕΚΤ τον τρόπο χορήγησης του ELA στις ελληνικές τράπεζες – Ο έλεγχος στα NPEs από ΕΚΤ αντί SSM

tags :
Αλλάζει ριζικά και δυσμενώς η ΕΚΤ τον τρόπο χορήγησης του ELA στις ελληνικές τράπεζες – Ο έλεγχος στα NPEs από ΕΚΤ αντί SSM
Η ΕΚΤ αλλάζει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης του ELA και πλέον τίθενται χρονικά πλαίσια 6 μηνών και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών αλλά εφόσον ενεργοποιηθεί η παράταση η μηνιαία μείωση πρέπει να είναι ραγδαία.
Σε ριζική αλλαγή του τρόπου χορήγησης των ELA του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας προχωράει η ΕΚΤ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τον Οκτώβριο του 2017 κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει χρονικά κριτήρια διακράτησης του ELA.
Μέχρι τώρα ίσχυε το κριτήριο η εξάρτηση μιας τράπεζας από το ευρωσύστημα να μην υπερβαίνει το 15% του ενεργητικού με τάσεις προφανώς μείωσης.
Η εξάρτηση μιας τράπεζας από το ευρωσύστημα έχει δύο μορφές ως προς την παρεχόμενη ρευστότητα
-άμεση χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ με εξασφαλίσεις και με επιτόκιο 0%
-Χορήγηση έκτακτης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού του ELA με επιτόκιο 1,55% και εξασφαλίσεις.
Η ΕΚΤ αλλάζει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης του ELA και πλέον τίθενται χρονικά πλαίσια 6 μηνών και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών αλλά εφόσον ενεργοποιηθεί η παράταση η μηνιαία μείωση πρέπει να είναι ραγδαία.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 40 δισεκ. ELA έκτακτη ρευστότητα η οποία φέρει επιτόκιο 1,55%.
Εφόσον οι αποφάσεις ληφθούν Οκτώβριο του 2017 προφανώς θα έχουν διάστημα 6 μηνών για να αποπληρώσουν τα 40 δισεκ. που είναι η τρέχουσα έκθεση σε ELA.
Το καθεστώς λοιπόν καθίσταται πολύ δυσμενέστερο για τις ελληνικές τράπεζες και έτσι εξηγείται γιατί υπάρχει πίεση για αποπληρωμή του ELA.
Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις καθώς η πίεση που θα ασκηθεί θα καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες υψηλότερου ρίσκου.
Να τονιστεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν
Η Εθνική 5,6 δισεκ. ELA
H Eurobank 11,6 δισεκ
Η Alpha bank 16,4 δισεκ.
Η Πειραιώς 11 δισεκ. και
Η Attica bank 1,11 δισεκ.
Πρακτικά το πλαίσιο χορήγησης και διακράτησης του ELA καθίσταται πολύ πιο αυστηρό οπότε οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μεγάλη πίεση να αποπληρώσουν τόσο μεγάλης κλίμακας ρευστότητα...γιατί και οι καταθέσεις δεν αυξάνονται, ούτε είναι εύκολο σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπληρωθούν 40 δισεκ. με άλλες εκδόσεις ή κινήσεις στην αγορά.

Προβληματισμός στις τράπεζες γιατί ο έλεγχος για τα NPEs πραγματοποιείται από την ΕΚΤ και όχι μόνο από τον SSM

Σε έκτακτο έλεγχο θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και τον SSM ως προς τα προβληματικά δάνεια NPLs και προβληματικά ανοίγματα NPEs τόνιζε πρόσφατα το bankingnews.
Η ΕΚΤ ενόψει και των stress tests που θα ανακοινωθούν Ιούλιο του 2018 δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων.
Ταυτόχρονα η ροή μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν εντυπωσιάζει παρ΄ ότι οι τράπεζες βρίσκονται κοντά στους στόχους που είχαν τεθεί.
Ενόψει των stress tests λοιπόν ΕΚΤ και SSM θα στείλουν αντιπροσωπεία στελεχών τους στην Ελλάδα με ένα στόχο να αξιολογήσουν με πιο αυστηρά κριτήρια την ροή επίλυσης των προβληματικών δανείων του μεγαλύτερου προβλήματος των ελληνικών τραπεζών με στόχο μάλιστα να αυξηθούν οι στόχοι έως 30%.
Η αγορά προβληματίζεται γιατί χρειάστηκε και η ΕΚΤ να εμπλακεί στον έλεγχο αυτό και δεν τον πραγματοποιεί μόνο ο SSM....όπως πράττει ούτως ή άλλως σε 3μηνιαία βάση αξιολογώντας τις στοχοθεσίες.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες καθώς ο κίνδυνος των stress tests θα αυξήσει το ρίσκο για τον τραπεζικό κλάδο.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα τα NPEs στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 103 δισεκ. με στόχο να υποχωρήσουν στα 84 δισεκ. το 2018 και 66 με 67 δισεκ. το 2019.
Τα NPLs από 74 δισεκ. θα υποχωρήσουν στα 53 δισεκ. το 2018 και 40 δισεκ. το 2019.
Επίσης με βάση την αρχική στοχοθεσία οι διαγραφές θα είναι ύψους 14 δισεκ. οι πωλήσεις 7,4 δισεκ. οι ρευστοποιήσεις 11,5 δισεκ. και οι εισπράξεις 6 δισεκ.
Ως προς την δομή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα 62 δισεκ. είναι επιχειρηματικά πάσης φύσεως, τα 27 δισεκ. στεγαστικά και τα 14 δισεκ. καταναλωτικά.
Εάν αλλάξουν οι στοχοθεσίες έως 30%, κοινώς να αυξηθούν οι στόχοι κατά 30% αυτό σημαίνει ότι το 2018 π.χ. στα NPEs θα πρέπει να μειωθούν όχι 84 δισεκ. αλλά 80 δισεκ. κ.ο.κ.
Η αύξηση των στόχων για την μείωση των NPLs και NPEs σε συνδυασμό με την χαμηλή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί – εξωδικαστικός συμβιβασμός – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολες χρονιές το 2017 και το 2018.
Είναι προφανές ότι ΕΚΤ και SSM δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών ως προς την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και διάθεση να φέρουν προ αδιεξόδου τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως όπως έχει επισημανθεί για να ασκήσουν οι ευρωπαίοι μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί μια ECCL πιστωτική γραμμή ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό banking ως μέσο πίεσης.
Ουδείς πρέπει να υποτιμήσει τον νέο έλεγχο των τραπεζών και ούτε προφανώς τα stress tests.
Η ECCL γραμμή θα αποδειχθεί ο νούμερο ένας παράγοντας που θα κρίνει την τύχη της Ελλάδος αλλά και των τραπεζών το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης