Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιο πιθανή από ποτέ μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση εντός των επόμενων 100 ημερών – Τα ομόλογα θα φέρουν πτώση στις μετοχές

tags :
Πιο πιθανή από ποτέ μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση εντός των επόμενων 100 ημερών – Τα ομόλογα θα φέρουν πτώση στις μετοχές
Πάντως αυτό που πολλοί πλέον υποστηρίζουν είναι ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα φέρει γενικευμένη διόρθωση στις αγορές.
Τα τελευταία 4 χρόνια πολλές φορές έχει λεχθεί από επενδυτικές τράπεζες ότι θα υπάρξει διόρθωση στις αγορές.
Πολλοί έχουν προβλέψει μεγάλη διόρθωση στην ακραία υπερτιμημένη Wall Street ή και στην Ευρώπη αλλά επί της ουσίας οι διορθώσεις που σημειώθηκαν δεν ήταν τίποτε άλλο κάποιες ήπιες διορθώσεις – πλην αυτής με αφορμή την Κίνα τον Φεβρουάριο 2016 – σε μια καθαρά ανοδική αγορά.
Όμως την τρέχουσα περίοδο έχουμε μια παράμετρο άκρως καθοριστικό για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.
Η παράμετρος αυτή είναι η αλλαγή στρατηγικής στην νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Στην Wall Street η 7ετής άνοδος δεν ήταν απόρροια της πολιτικής Obama αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής της FED με την στρατηγική της πολιτικής χαλάρωσης και της γενικευμένης παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Στην Ευρώπη το ίδιο φαινόμενο έλαβε χώρα.
Ελλείψει κοινής οικονομικής πολιτικής – παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας – η ΕΚΤ με την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης – ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων κάλυψε τις «ατέλειες» της ΕΕ.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα από την στιγμή που ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση στην ευρωζώνη από την ΕΚΤ;
Συνολικά 134 ομόλογα βρέθηκαν με αρνητικά επιτόκια προκαλώντας ιστορικών διαστάσεων στρέβλωση.
Τα χρηματιστήρια και οι αποτιμήσεις των μετοχών σημείωσαν ράλι.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Pimco υποστηρίζει ότι αυτό που έχει συντελεστεί στις αγορές ομολόγων δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 300 χρόνια στις αγορές.
Και ενώ κατασκευάστηκε μια εικονική πραγματικότητα στις αγορές, μια εικονική ευφορία, η κερδοσκοπία έδρασε με τόσο προκλητικό τρόπο δημιουργώντας μεγάλες φούσκες στις μετοχές και στα ομόλογα.
Π.χ. δεν μπορεί προ της ποσοτικής χαλάρωσης η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου να βρίσκεται στο 1,55% ενώ με το QE το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950% δηλαδή αρνητικό επιτόκιο.
Οι κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν αυτή την προκλητικά ακραία φούσκα στις αγορές και οι κεντρικές τράπεζες θα ξεφουσκώσουν την φούσκα.
Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης διεθνώς αύξησαν ακραία τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και μόνο τελευταία έχουν αυξηθεί 4,5 τρισεκ. δολάρια.  
Η FED ήδη έχει καταργήσει την ποσοτική χαλάρωση και πολλοί θα υποστηρίξουν το QE και οι άλλοι μηχανισμοί νομισματικής στρατηγικής τελείωσαν αλλά η Wall δεν διόρθωσε.
Γιατί όταν θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης στην ΕΚΤ να ξεκινήσει διόρθωση στις αγορές;
Αφού δεν συνέβη στις ΗΠΑ γιατί να συμβεί στην Ευρώπη;
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν με ετεροχρονισμό φάσης.
Δηλαδή η συντήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης σε μια από τις δύο κυριότερες κεντρικές τράπεζες – ποσοτική χαλάρωση υφίσταται στην Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Βρετανία – μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς και να αποτρέψει διόρθωση.
Συν τοις άλλοις η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να μην υφίσταται στις ΗΠΑ αλλά στις αγορές έδωσε μεγάλη δυναμική η οικονομική πολιτική του Trump.
Για πρώτη φορά προς το τέλος του 2017 θα έχουμε την αντίστροφη μέτρηση στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Πιθανότερο σενάριο στις 26 Οκτωβρίου του 2017 η ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οριστικοποιήσει στην συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου του 2017.
Θα είναι η πρώτη φορά όπου η FED και η ΕΚΤ θα υιοθετούν την ίδια στρατηγική χωρίς ετεροχρονισμό φάσης.
Η απόσυρση – έστω και σταδιακά – της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για μια γενικευμένη διόρθωση στις αγορές καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται και να αποκαθίστανται οι στρεβλώσεις και ταυτόχρονα οι μετοχές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες και γενικώς οι αγορές μετοχών θα πρέπει να περάσουν στις τιμές τους την αύξηση της τιμολόγησης του κρατικού χρέους.
Ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας βεβαίως είναι πως με ποιο τρόπο η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πάντως αυτό που πολλοί πλέον υποστηρίζουν είναι ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα φέρει γενικευμένη διόρθωση στις διεθνείς αγορές.  
Όσο πλησιάζουμε προς τον Οκτώβριο - ο Οκτώβριος του 2017 θα είναι ο κρίσιμος μήνας - θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις των διεθνών επενδυτών στις κύριες διεθνείς αγορές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης