Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με λάθος χειρισμούς κατέρρευσε η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές - Απαγορευτικά τα επιτόκια 4,75% στην 5ετία και 4% στην 3ετία

Με λάθος χειρισμούς κατέρρευσε η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές - Απαγορευτικά τα επιτόκια 4,75% στην 5ετία και 4% στην 3ετία
Η πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές έως τις 26 Ιουλίου 2017 έχει καταρρεύσει.
Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη λόγω ΕΚΤ και Draghi – το γερμανικό 10ετές στο 0,57% αποτελεί υψηλό 17 μηνών – σε συνδυασμό με τους λάθους χειρισμούς…καίνε το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Ούτως ή άλλως η αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα της Ευρώπης αυξάνει αναλογικά και το κόστος χρηματοδότησης και στην Ελλάδα.
Η έκδοση 5ετούς θα έφερε επιτόκιο 4,75% και η έκδοση 3ετούς θα έφερε επιτόκιο 4% προφανώς τα επιτόκια αυτά είναι απαγορευτικά για την Ελλάδα.
Με επιτόκια στο 4,75% και 4% αντίστοιχα σε 5ετία και 3ετία η έκδοση θα ήταν αποτυχημένη.
Οπότε κυβέρνηση και ΟΔΔΗΧ ανέκρουσαν πρύμναν.
Το βασικό πρόβλημα ωστόσο για την Ελλάδα δεν ήταν μόνο τα απαγορευτικά επιτόκια ήταν η αμηχανία εμπρός σε δύο βασικά εμπόδια.
1)Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει βιώσιμο χρέος.
Πως η Ελλάδα θα δανειζόταν ενώ το συνολικό της χρέος είναι μη βιώσιμο;
Ποιος επενδυτής θα αγόραζε ελληνικό μη βιώσιμο χρέος;
2)Το δεύτερο εμπόδιο και ηθικά ανυπέρβλητο είναι το εξής.
Η Ελλάδα ζητάει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που ζητάει είναι και η μείωση των επιτοκίων.
Πως η Ελλάδα θα ζητήσει από τον ESM μείωση των επιτοκίων που είναι ήδη πολύ χαμηλά 0,89% και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια 4,75%;
Πρόκειται για μια ανήθικη εθνική απαίτηση, να πληρώνει η Ελλάδα ακριβά τις αγορές – κερδοσκόπους και από την άλλη να ζητάει από τον ESM τους ευρωπαίους φορολογουμένους μείωση επιτοκίων.
Δεν θα υπήρχε λογική σε ένα τέτοιο αίτημα και σίγουρα δεν θα υπήρχε ηθική διάσταση.
Η Rothschild για λόγους στρατηγικής διέγνωσε ένα παράθυρο ευκαιριών αλλά τα παράθυρα όσο γρήγορα ανοίγουν άλλο τόσο γρήγορα κλείνουν.
Η πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές έως τις 26 Ιουλίου 2017 έχει καταρρεύσει.
Πλέον στόχος είναι αρχές 2018 και ίσως αποδειχθεί πιο στρατηγικά εύστοχο τότε να πειραματιστεί με έκδοση η Ελλάδα και όχι σε αυτή την συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης