Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΟΔΔΗΧ δίνει την μάχη του επιτοκίου Σαμαρά - Οι ελληνικές τράπεζες εάν εκδοθεί 5ετές ομόλογο θα πουλήσουν το 2ετές

tags :
Ο ΟΔΔΗΧ δίνει την μάχη του επιτοκίου Σαμαρά  - Οι ελληνικές τράπεζες εάν εκδοθεί 5ετές ομόλογο θα πουλήσουν το 2ετές
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν όριο αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ το οποίο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να παραβιάσουν.
Η μάχη εντυπώσεων που δίνει το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ – σχεδιάζοντας έκδοση 5ετούς ομολόγου εντός του Ιουλίου του 2017 είναι λάθος.
Θα είναι μια κίνηση εντυπώσεων με ακριβό επιτόκιο έναντι π.χ. του επιτοκίου που δανείζεται η Ελλάδα από τους δανειστές 0,89%.
Ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να δίνει μια μάχη επιτοκίου.
Το βασικό κριτήριο που θα κρίνει εάν τελικώς υπάρξει δημοπρασία ομολόγων η πρώτη μετά το 2014 θα είναι το επιτόκιο συγκρινόμενο μα τα επιτόκια Σαμαρά.
Το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά η Ελλάδα προχώρησε σε δύο εκδόσεις
5ετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%
3ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,5%.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις εάν η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 - έως 26 Ιουλίου - εκδώσει 5ετές ομόλογο θα επιτύχει επιτόκιο 4,75% με 4,60%.
Εάν εκδοθεί 3ετές το επιτόκιο δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από 3,8% ή 3,9%.
Άρα η έκδοση 3ετούς ομολόγου αποκλείεται για τον λόγο ότι το επιτόκιο Σαμαρά ήταν καλύτερο.
Το 3,8% με 3,9% στην 3ετία είναι καλύτερο επιτόκιο από το 4,75% στην 5ετία αλλά είναι χειρότερο με όρους Σαμαρά.
Ούτως ή άλλως η έκδοση ομολόγου θα έχει ένα στόχο τις εντυπώσεις και οι εντυπώσεις με επιτόκιο χειρότερο από την περίοδο Σαμαρά δεν κερδίζονται.
Εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές θα εκδώσει 5ετές ομόλογο γιατί έχει πιθανότητες να πετύχει οριακά χαμηλότερο επιτόκιο από την περίοδο Σαμαρά.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 2ετές ομόλογο το οποίο θα πουλήσουν – λήξης 2019 πρώην 5ετές – για να το αντικαταστήσουν με το νέο 5ετές.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν όριο αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ το οποίο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να παραβιάσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης