Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με ECCL για Ελλάδα και θετικά stress tests για τις τράπεζες η αξία τους θα εκτοξευθεί στα 20-22 δισ – Τα ομόλογα μεταξύ 4,3%-2%

Με ECCL για Ελλάδα και θετικά stress tests για τις τράπεζες η αξία τους θα εκτοξευθεί στα 20-22 δισ – Τα ομόλογα μεταξύ 4,3%-2%
Τρία είναι τα κορυφαία στρατηγικά θέματα της Ελλάδος στους επόμενους 12 μήνες που θα καθορίσουν αποδόσεις ομολόγων και αξίες μετοχών.
Το χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων ξανά… λειτουργούν ως δύο φυσιολογικά συγκοινωνούντα δοχεία.
Το χρηματιστήριο ανακάμπτει, οι μετοχές των τραπεζών ανακάμπτουν καθώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές 17 -18 Ιουλίου με 5ετές ομόλογο 4,5% με 4,4% αντλώντας 2 ή 3 δισεκ. ευρώ.
Όμως ενώ βραχυπρόθεσμα διαμορφώνεται ένα κλίμα ευφορίας, η αριστερή κυβέρνηση βγαίνει στις αγορές, δανείζεται και πυροδοτεί επενδυτικό ενδιαφέρον αυτό που ενδιαφέρει σχεδόν τους πάντες είναι ποια η μεγάλη εικόνα της επόμενης ημέρας.
Τρία είναι τα κορυφαία στρατηγικά θέματα της Ελλάδος στους επόμενους 12 μήνες που θα καθορίσουν αποδόσεις ομολόγων και αξίες μετοχών.
1)Μπορεί η Ελλάδα να επιτυγχάνει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2018 όπου προβλέπεται ΑΕΠ πάνω από 2,1%;
2)Η Ελλάδα θα υπογράψει νέα ECCL γραμμή νέα πιστωτική γραμμή ώστε να διασφαλίσει καλά επιτόκια στις εκδόσεις ομολόγων και σταθερότητα στις ελληνικές τράπεζες;
3)Θα περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες;

Οι κρίσιμες απαντήσεις

Εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης στο ΑΕΠ από το 2018, αποδεχθεί νέα ECCL γραμμή και περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες, τότε
-η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα εκτιναχθεί στα 20 με 22 δισεκ από 11 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου
-Οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν σημαντικά το 10ετές από 5,30% στο 4,30% και το 5ετές από 4,5% κάτω από 3% έως 2% για τις μικρότερες διάρκειες.
Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων θα υποχωρήσουν στο 1% ή κάτω από 1%.

Το 2018 ρυθμός ανάπτυξης 2,1% -2,2%

Για το 2018 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδος στο 2,1% με 2,2%.
Φαίνεται ότι οριστικά ο κόφτης δημοσιονομικών δαπανών δεν θα ενεργοποιηθεί και η Ελλάδα όντως θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Πως η Ελλάδα θα λάβει ECCL πιστωτική γραμμή;

Η σύμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την ECCL προβλέπει τα εξής.
Πρωτίστως για να λάβει η Ελλάδα την ECCL θα πρέπει η ίδια να την ζητήσει.
Η ECCL πιστωτική γραμμή είναι ένας προληπτικός μηχανισμός, μπορεί να χορηγηθεί σε χώρες που έχουν υγιείς οικονομικές συνθήκες και συμβάλλει στην διατήρηση της συνεχούς πρόσβασης στις αγορές.
Η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων ECCL και όχι PCCL δηλαδή καθαρή πιστωτική γραμμή.
Ο ESM, σε συνεργασία με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και όπου απαιτείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξετάζει εάν η χώρα πληροί μία σειρά κριτηρίων για να λάβει τη συγκεκριμένη μορφή στήριξης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τους κανονισμούς του ESM για να χορηγηθεί μια ECCL θα πρέπει να διεξαχθεί έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και προφανώς στο σκέλος αυτό υπάρχει πρόβλημα.
Παράλληλα η ECCL γραμμή προϋποθέτει ιστορικό πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές υπό εύλογους όρους.
Πριν ζητήσει πιστωτική γραμμή η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βγει στις αγορές.
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM εφόσον δώσει το «πράσινο φως» για την παροχή της ECCL, αναθέτει στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τους όρους που θα συνδεθούν με την πιστωτική γραμμή.
Στη σύμβαση της ECCL αυτοί οι όροι περιγράφονται ως «MoU» και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, ποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα εφαρμόσει.
Μόλις εγκριθεί η «πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η Ελλάδα που την έχει ζητήσει θα βρεθεί υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας…ωστόσο η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να την ενεργοποιήσει όποτε θέλει και εάν χρειαστεί.  
Να σημειωθεί ότι η Εποπτεία δεν συνδέεται με το εάν θα γίνει χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Σε πρώτη φάση η ECCL είναι διάρκειας 1 έτους, ενώ μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές, για ένα εξάμηνο τη φορά (συνολικά άλλο ένα έτος) δηλαδή από το Καλοκαίρι του 2018 με 2020.  
Η ECCL γραμμή προϋποθέτει «τακτικούς ελέγχους» για να διαπιστώνεται η πρόοδο της Ελλάδος.

Γιατί είναι απαραίτητη η ECCL πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων;

Α)Η Ελλάδα για να μπορεί να βγαίνει στις αγορές με αξιώσεις και να αντλεί κεφάλαια χρειάζεται ένα μηχανισμό προστασίας των εκδόσεων, ένα μηχανισμό εγγύησης.
Ενώ οι ECCL πιστωτικές γραμμές συνήθως καταλήγουν σε διαδικασία χορήγησης δόσεων η Ελλάδα να εξασφαλίσει ότι το capital buffer που θα διαθέτει η ECCL δεν θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού.
Η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές οπότε δεν θα έχει ανάγκη τις δόσεις.
Με μια στοχευμένη στρατηγική η Ελλάδα μπορεί να συνάψει ECCL γραμμή με τους δανειστές με ευνοϊκούς όρους εάν ξεκαθαρίσει έγκαιρα ότι δεν θα χρειαστεί άλλο δάνειο στήριξης και δόσεις αλλά μόνο ένα μηχανισμό εγγύησης των εκδόσεων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.
Η ECCL γραμμή θα είναι ένας μηχανισμός στήριξης των εκδόσεων ομολόγων της Ελλάδος.  

Υπάρχουν και τραπεζικοί λόγοι που επιβάλλουν ECCL

Β)Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν όταν οι δανειστές ήθελαν να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα… έφερναν στο προσκήνιο τις ελληνικές τράπεζες.
Ενόψει των stress tests του Ιουλίου 2018 είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα… είναι εύκολος στόχος.
Οι τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την νέα πιστωτική γραμμή ECCL η οποία θα φέρει και κεφαλαιακό απόθεμα 27,5 δισεκ. που θα προέρχονται από το εναπομείναν κεφάλαιο του τρίτου μνημονίου

Γ)Εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία που να θεωρείται επενδυτική βαθμίδα – η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή από ΒΒΒ- και υψηλότερα σε 3-4 χρόνια – και ταυτόχρονα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης… η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αποσύρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα.
Η επαναφορά του waiver κατέστησε επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής και ταυτόχρονα αύξησε τα collaterals δηλαδή τις εγγυήσεις.
Η ΕΚΤ είναι δεδομένο ότι θα αποσύρει το waiver εάν η Ελλάδα δεν υπάρχει σχέδιο μετά τον Αύγουστο του 2018 να βρίσκεται σε ειδικό πρόγραμμα όπως η ECCL γραμμή.

Δ) Η ΕΚΤ αλλάζει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης του ELA και πλέον τίθενται χρονικά πλαίσια 6 μηνών και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών αλλά εφόσον ενεργοποιηθεί η παράταση η μηνιαία μείωση πρέπει να είναι ραγδαία.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 40 δισεκ. ELA έκτακτη ρευστότητα η οποία φέρει επιτόκιο 1,55%.
Εφόσον οι αποφάσεις ληφθούν Οκτώβριο του 2017 προφανώς θα έχουν διάστημα 6 μηνών για να αποπληρώσουν τα 40 δισεκ. που είναι η τρέχουσα έκθεση σε ELA ή με την παράταση των άλλων 6 μηνών σημαίνει μεγάλη μηνιαία μείωση.  
Το καθεστώς λοιπόν καθίσταται πολύ δυσμενέστερο για τις ελληνικές τράπεζες και έτσι εξηγείται γιατί υπάρχει πίεση για αποπληρωμή του ELA.
Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις καθώς η πίεση που θα ασκηθεί θα καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες υψηλότερου ρίσκου.
Να τονιστεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν
Η Εθνική 5,6 δισεκ. ELA
H Eurobank 11,6 δισεκ
Η Alpha bank 16,4 δισεκ.
Η Πειραιώς 11 δισεκ. και
Η Attica bank 1,11 δισεκ.
Πρακτικά το πλαίσιο χορήγησης και διακράτησης του ELA καθίσταται πολύ πιο αυστηρό οπότε οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μεγάλη πίεση γιατί και οι καταθέσεις δεν αυξάνονται, ούτε είναι εύκολο σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπληρωθούν 40 δισεκ. με άλλες εκδόσεις ή κινήσεις στην αγορά.

Ε) Η πορεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs βρίσκονται ξανά στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και του SSM.
Συγκεκριμένα η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση τον Σεπτέμβριο του 2017 όπου θα αξιολογηθούν Εθνική και Alpha bank και τον Νοέμβριο του 2017 θα αξιολογηθούν Eurobank και Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι
-Η Πειραιώς διαθέτει 24,1 δισεκ. NPLs ή 37,8% και 35,5 δισεκ. NPEs ή 51,9% των δανείων.
-Η Alpha bank με NPLs 38,3% των δανείων ή 22,9 δισεκ. και NPEs στο 53,8% ή 32,3 δισεκ.
-Η Eurobank με 22,6 δισεκ. NPEs ή 45%
-Η Εθνική με 19 δισεκ. NPEs ή 44%
- Η Attica bank με 2,42 δισεκ. NPEs ή 60,8% των δανείων.

Στ)Είναι προφανές ότι η ΕΕ, η ΕΚΤ και ο SSM θα ζητήσουν ακόμη μεγαλύτερα κεφαλαιακά buffer – αποθέματα – ως δικλείδες ασφαλείας για τα προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα.
Ήδη το Ecofin θα πάρει μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, οπότε οι τράπεζες υποχρεούμενες να διαθέτουν μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα θα έχουν μεγαλύτερο ρίσκο στους ισολογισμούς τους.

Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του 2018;

Τα stress tests για τις 123 ευρωπαϊκές τράπεζες θα ξεκινήσουν αρχές 2018 αλλά για τις ελληνικές τράπεζες θα «ξεκινήσουν» νωρίτερα όταν ΕΚΤ και SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα ελέγξει το ελληνικό banking για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των τραπεζών θα διεξαχθεί ως εξής:
Εθνική και Alpha bank από Σεπτέμβριο 2017
Πειραιώς και Eurobank Νοέμβριο 2017.
Ο έλεγχος που θα πραγματοποιηθεί λοιπόν μέσα στο Φθινόπωρο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ο πρόδρομος των stress tests.
Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προβληματικών δανείων και των νέων παραμέτρων – στόχων που θα τεθούν θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν οι ελληνικές τράπεζες περάσουν τα stress tests.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των stress tests δεν θα ανακοινωθούν όπως στο παρελθόν δηλαδή με βάση το κεφαλαιακό έλλειμμα ή πλεόνασμα.
Στα stress tests που θα διεξάγουν ΕΚΤ και SSM – πλην των 39 μεγαλύτερων που θα τα πραγματοποιήσει η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή - λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες παραδοχές.
Για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ληφθεί υπόψη οι εξής παραδοχές.
1)Το ΑΕΠ της Ελλάδος με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017 θα αυξηθεί 1,6%.
Στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ και του SSM η Ελλάδα θα έχει ύφεση -1,5% και στο δυσμενές σενάριο adverse scenario θα υποχωρήσει στο -2,7%.
Στα stress tests του 2015 στο δυσμενές σενάριο το ΑΕΠ της Ελλάδος υποχωρούσε -6,5%.
2)Στα ακίνητα έχουν ληφθεί υπόψη οι εξής παραδοχές ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές -2% στο δυσμενές σενάριο και -0,5% στο βασικό σενάριο.
3)Με βάση την νέα στοχοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα καθοριστεί στον έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν ΕΚΤ και SSM θα διαπιστωθεί εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστεί να διενεργήσουν νέες προβλέψεις οι οποίες θα είναι επιβαρυμένες με τα IFRs 9 τα νέα λογιστικά πρότυπα.
Τα IFRs 9 θα επιβαρύνουν τον ισολογισμό των τραπεζών τέλη του 2017 έως 3,5 δισεκ. λόγω προβλέψεων οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να αποσβεστούν σε βάθος 5ετίας.
Με βάση λοιπόν την στοχοθεσία στα προβληματικά δάνεια θα διαπιστωθεί εάν υπάρξει gap στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις με βάση ένα ορθολογικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2018 με την παραδοσιακή έννοια του όρου αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να χρειαστεί 1 ή 2 τράπεζες να αυξήσουν τα capital buffers.
Οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους για τα προβληματικά δάνεια NPLs και NPEs το 2017 αυτό είναι βέβαιο αλλά το 2018 ίσως δυσκολευτούν υπό την έννοια ότι μπορεί η ΕΚΤ και ο SSM να μεταβάλλουν το μείγμα μείωσης των προβληματικών δανείων.
Π.χ. είναι πιο εύκολο να πουλήσει μια τράπεζα προβληματικά δάνεια παρά να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα από αναδιάρθρωση – εξυγίανση καθώς απαιτείται πολύς χρόνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης