Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ το ελληνικό δημόσιο ανακοινώνει 20/7 έκδοση 5ετούς 3 δισ με επιτόκιο 4,4% ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ πάει J P Morgan

Ενώ το ελληνικό δημόσιο ανακοινώνει 20/7 έκδοση 5ετούς 3 δισ με επιτόκιο 4,4% ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ πάει J P Morgan
Και ενώ τα σχέδια είναι πολλά ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Παπαδόπουλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την J P Morgan ώστε να εργαστεί στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αποχωρώντας από τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους....
Δημοπρασία νέου 5ετούς ελληνικού ομολόγου με βιβλίο προσφορών θα ανακοινώσει την Πέμπτη 20 Ιουλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Ενώ η δημοπρασία σχεδιαζόταν για σήμερα 17 Ιουλίου, πήρε μικρή παράταση καθώς εκκρεμούν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα.
H νέα έκδοση προγραμματίζεται για τις 20 Ιουλίου ή το αργότερο αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στόχος της έκδοσης είναι να αντικατασταθεί το 5ετές λήξης 2019 με νέο ομόλογο, θα αντληθούν 2  με 3 δισεκ. με επιτόκιο 4,40% με 4,50% έναντι 4,95% που ήταν το επιτόκιο στο 5ετές την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.
Η μάχη των επικοινωνιακών εντυπώσεων θα κυριαρχήσει προφανώς...

(Οι έλληνες τραπεζίτες πάντως έως αργά το βράδυ στις 16 Ιουλίου δεν είχαν ενημέρωση για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ακριβή ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου)
Ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με την Rothschild που είναι ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου θέλει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να εκδώσει νέο 5ετές ομόλογο.
Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει έως το Καλοκαίρι του 2018 συνολικά 4 εκδόσεις ομολόγων αλλά για την ώρα δεν υπάρχει σχέδιο για 10ετές ομόλογο.
Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα μπορεί η Ελλάδα να στοχεύει σε πιο μακροπρόθεσμες περιόδους καθώς τα επιτόκια θα υποχωρήσουν περαιτέρω.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 10ετές στην τρέχουσα περίοδο εμφανίζει μέση απόδοση περίπου 5,25% ενώ μετά την 3η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποχωρήσει και κάτω από 4,5% ή μεταξύ 4% με 4,5%.
Και ενώ τα σχέδια είναι πολλά ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Παπαδόπουλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την J P Morgan ώστε να εργαστεί στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αποχωρώντας από τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους....
Οι πληροφορίες αυτές επίσημα δεν επιβεβαιώνονται αλλά πηγή τονίζει ότι υπάρχουν συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Το νέο 5ετές ομόλογο θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά

-Θα είναι 5ετές ομόλογο λήξης 2022.

-Το νέο 5ετές με swaps θα αντικαταστήσει το ομόλογο λήξης 2019 το οποίο ήταν το παλαιό 5ετές που έφερε επιτόκιο 4,95% και είχε εκδοθεί το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά.

-Ουσιαστικά με την νέα έκδοση του 5ετούς θα αντικατασταθεί το παλαιό 5ετές λήξης 2019.

-Το επιτόκιο του νέου 5ετούς θα διαμορφωθεί με βάση το ύψος των νέων χρημάτων που θα επενδυθούν και βεβαίως την υπερκάλυψη.

-Το επιτόκιο εκτιμάται μεταξύ 4,4% έως 4,5% έναντι 4,95% του επιτοκίου Σαμαρά το 2014.

-Στην νέα έκδοση θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν - ανταλλάξουν το παλαιό 5ετές με το νέο 5ετές.
Με βάση ενδείξεις οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με 800 εκατ ευρώ ή εύρος 700 με 900 εκατ ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ανταλλάξουν το παλαιό ομόλογο με το νέο.

-Ο συντελεστής κάλυψης εκτιμάται μεταξύ 3 με 3,5 φορές που προφανώς θα επηρεάσει και το τελικό επιτόκιο.

-Στο νέο 5ετές θα συμμετάσχουν οι ξένοι σε ποσοστό πάνω από 50%

-Το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα κινηθεί σε ένα εύρος ελάχιστο 2 δισεκ. και μέγιστο 4 δισεκ. ή μέσος όρος 3 δισεκ. ευρώ.

-Εάν αντληθούν 3 δισεκ. θα αντικατασταθεί το πρώην 5ετές 2019 και προφανώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

-Το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να συνεχίσει ανοδικά και ειδικά οι μετοχές των τραπεζών που φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να στήσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, ωστόσο υπάρχει και το χρηματιστηριακό ρητό αγόρασε στην φήμη κια πούλα στην είδηση.... 

-Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι ενώ στις 20 Ιουλίου οι αγορές έστω και υποτυπωδώς θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος, στις 20 Ιουλίου το ΔΝΤ θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Η DSA του Ιουλίου 2017 δεν έχει αλλάξει από την DSA – έκθεση βιωσιμότητας – του Φεβρουαρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης