Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαστάσεις θρίλερ για μια έκδοση ομολόγου τύπου rollover… που έχει ήδη καλυφθεί - Το κουπόνι χαλάει το επικοινωνιακό show

tags :
Διαστάσεις θρίλερ για μια έκδοση ομολόγου τύπου rollover… που έχει ήδη καλυφθεί  - Το κουπόνι χαλάει το επικοινωνιακό show
Εάν η Ελλάδα δανειστεί στην 5ετία στο 4,40% όταν η Πορτογαλία δανείζεται στο 1,30% ή η Ρουμανία στο 2,56% ή η Γερμανία με αρνητικό επιτόκιο -0,1150% δεν είναι και καμία φοβερή επιτυχία.

Το τελευταίο διάστημα – και προφανώς αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης – οι ξένοι και έλληνες θεσμικοί, τραπεζίτες, παράγοντες των αγορών συζητούν μόνο ένα θέμα την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Είχε σχεδιαστεί για τις 17 Ιουλίου να εκδοθεί το νέο 5ετές ομόλογο με στόχο 3 δισεκ. και με επιτόκιο 4,40% με 4,50%.
Η αποκάλυψη του bankingnews ότι μετατίθεται για λίγες ημέρες η έκδοση για την Πέμπτη 20 Ιουλίου ή την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου, μούδιασε την αγορά.
Η Ελλάδα παρ΄ όλα θα βγει στις αγορές, η έκδοση δεν θα αναβληθεί επ' αόριστον.
Η έκδοση δεν θα αναβληθεί, πήρε μια μικρή αναβολή αλλά ο σχεδιασμός δεν αλλάζει.
Το ουσιαστικό όμως ζήτημα είναι ότι έχει δοθεί μια σχεδόν διάσταση θρίλερ για κάτι που είναι τόσο απλό και σίγουρα όχι απαραίτητο.
Το νέο 5ετές θα έρθει να αντικαταστήσει το ομόλογο λήξης 2019 πρόκειται δηλαδή για ανταλλαγή.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ανταλλάξουν 800 με 850 εκατ του παλαιού ομολόγου Σαμαρά που είχε επιτόκιο 4,95% με ένα νέο 5ετές ομόλογο που θα έχει επιτόκιο 4,40% ή 4,50% με κουπόνι 4,75%.
Η έκδοση έχει καλυφθεί και αυτό είναι 10000% βέβαιο.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι η κάλυψη αλλά το επιτόκιο και η υπερκάλυψη.
Πρακτικά λοιπόν και εδώ εδράζονται οι ενστάσεις για την έκδοση δίδεται μια επικοινωνιακή μάχη η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ανταλλαγή σαν rollover και το ζήτημα είναι πόσο καλύτερο επιτόκιο… από το ομόλογο Σαμαρά θα πετύχει ο Τσίπρας.
Π.χ. με κουπόνι 4,75% στο νέο ομόλογο Τσίπρα έναντι 4,95% στο ομόλογο Σαμαρά του 2014 είναι σχεδόν μηδέν όταν η Γερμανία π.χ. αλλά και άλλες χώρες στην 5ετία δανείζονται με αρνητικά επιτόκια λόγω του QE της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο βασικός λόγος αυτής της μικρής αναβολής ελάχιστων ημερών για την έκδοση του νέου 5ετούς είναι προφανώς το επιτόκιο.
Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα καλό αφήγημα ένα καλό επιτόκιο για να πεις στις αγορές ότι ο Σαμαράς πέτυχε 4,95% και ο Τσίπρας κάτι πολύ καλύτερο.
Εάν η διατύπωση στην έκθεση βιωσιμότητας DSA του ΔΝΤ είναι πιο θετική - το χρέος από εξαιρετικά μη βιώσιμο θα χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο μετά το 2030 - συν μια αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor's σε Β από Β- θα βοηθούσε στην βελτίωση του επιτοκίου....
Ορισμένοι αναφέρουν ότι εάν πληρώσει υψηλότερη προμήθεια στην έκδοση στους αναδόχους θα πετύχει καλύτερο επιτόκιο.
Όμως αυτή θα είναι λάθος στρατηγική.
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη επικοινωνιακά τρικ για εσωτερική κατανάλωση αλλά ουσιαστικές κινήσεις.
Εάν η Ελλάδα δανειστεί στην 5ετία στο 4,40% όταν η Πορτογαλία δανείζεται στο 1,30% ή η Ρουμανία στο 2,56% ή η Γερμανία με αρνητικό επιτόκιο -0,1150% δεν είναι και καμία φοβερή επιτυχία.
Από την άλλη το γεγονός ότι η αριστερή κυβέρνηση θα βγει στις αγορές εν μέσω μνημονίου έχει μια αξία που δεν πρέπει να υποτιμηθεί αλλά να αναγνωριστεί.
Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά έχει σε αυτή την φάση μεγαλύτερη επικοινωνιακή σημασία παρά ουσιαστική.

Η μάχη των επιχειρημάτων

Γιατί έξοδος στις αγορές τώρα;

-Η Ελλάδα θα περάσει ένα μήνυμα ανεξαρτησίας, θα δείξει στους δανειστές ότι οι ιδιώτες επενδυτές, οι αγορές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα.
-Η Ελλάδα με επιτόκια 4,4% στην 5ετία θα συμπιέσει περαιτέρω τις αποδόσεις των ομολόγων.
-Είναι πολύ πιθανό βραχυπρόθεσμα – 21 Ιουλίου – η Standard and Poor’s να αναβαθμίσει το outlook της Ελλάδος και μικρότερες πιθανότητες να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα κατά 1 βαθμίδα σε Β από Β-

Γιατί όχι έξοδος της Ελλάδος στις αγορές τώρα;

-Η Ελλάδα ήδη δανείζεται από τον ESM με επιτόκιο 0,89%.
Το επιτόκιο στην 5ετία π.χ. 4,40% που θα δώσουν οι αγορές είναι σχεδόν 5 φορές το επιτόκιο με το οποίο δανείζει ο ESM την Ελλάδα.
-Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα έχει μηχανισμό κεφαλαίων χαμηλού κόστους έναντι των αγορών που ούτως ή άλλως θα δανείζουν πολύ ακριβότερα την Ελλάδα.
-Τα επιτόκια μεταξύ άλλων είναι παράγοντας που καθορίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Με επιτόκια 4,4% προφανώς και το ελληνικό χρέος δεν μετατρέπεται σε βιώσιμο.
Μην υπάρχουν αυταπάτες.
-H Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βγει στις αγορές τώρα αλλά λίγο αργότερα.
Να περάσει η 3η αξιολόγηση και να βγει με ακόμη καλύτερους όρους.
Μετά την 3η αξιολόγηση στην 5ετία η Ελλάδα θα δανείζεται με επιτόκια πέριξ του 3%.
Ωστόσο η επικοινωνιακή στρατηγική σκιάζει…τον ρεαλισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης