Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λύση της τελευταίας στιγμής – Η Ελλάδα προτείνει αντικατάσταση εντόκων με το 5ετές και ανοίγει βιβλίο 24/7 με 3 δισ επιτόκιο 4,4%

Λύση της τελευταίας στιγμής – Η Ελλάδα προτείνει αντικατάσταση εντόκων με το 5ετές και ανοίγει βιβλίο 24/7 με 3 δισ επιτόκιο 4,4%
Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην έκδοση με ανταλλαγή 860 εκατ ευρώ.
Το θρίλερ της προσπάθειας εξόδου της Ελλάδος στις αγορές παίρνει νέα τροπή καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τελικώς η Ελλάδα στις 24 Ιουλίου στις 12:00 το μεσημέρι θα ανακοινώσει ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο 4,5% ή 4,4%.
Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι μεγάλο μέρος των ξένων ζητάει επιτόκια 4,6% με 4,75% ενώ το ελληνικό δημόσιο θέλει 4,4% με 4,5% επιτόκιο.
Μάλιστα ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους προσλαμβάνει τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης δήλωσε στο bankingnews ότι δίνω 60% πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η έκδοση τελικώς στις 24 Ιουλίου και να λήξει στις 25 Ιουλίου 2017.
Η νέα πρόταση που έχει υποβληθεί ώστε να ξεπεραστούν ζητήματα όπως τα όρια στο χρέος που έχει θέσει το ΔΝΤ ή η ΕΚΤ η οποία ζητάει να μην δημιουργηθεί νέο χρέος είναι η εξής.
Η Ελλάδα θα δανειστεί 3 δισεκ. εκ των οποίων θα αποπληρώσει ένα μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας ένα όριο 14,9 δισεκ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια τι έκανε κάθε φορά ουσιαστικά ανακύκλωνε τα έντοκα κάθε φορά που έληγαν τα ανανέωνε και μέσω αυτού του συνεχούς rollover κάλυπτε τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Το ελληνικό δημόσιο λοιπόν για να δελεάσει τόσο την ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ έχει προτείνει με την νέα έκδοση του 5ετούς ομολόγου να αντικατασταθεί μέρος των εντόκων γραμματίων.
Κοινώς θα αντικατασταθούν έντοκα 3μηνης ή 6μηνης διάρκειας με ομόλογο λήξης 5 ετών.
Μετατρέπεται το βραχυπρόθεσμο χρέος σε μεσοπρόθεσμο παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην διαχείριση του χρέους.
Να σημειωθεί ότι η μετατροπή των βραχυπρόθεσμων χρεών σε μεσοπρόθεσμο χρέος π.χ. στις εταιρίες θεωρείται θετική εξέλιξη από τις αγορές.
Προφανώς με αυτό τον τρόπο πληρώνοντας επιτόκια 4,5% στην 5ετία αντί π.χ. 2,7% στα έντοκα αυξάνεται το κόστος αλλά στα μεν έντοκα οι λήξεις ήταν 3 έως 6 μήνες και στο ομόλογο η λήξη θα είναι μετά από 5 χρόνια το 2022.
Να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν με την διαδικασία του swap το ομόλογο 5ετούς διάρκειας λήξης 2019 με επιτόκιο 4,95% ή ομόλογο Σαμαρά με το νέο ομόλογο.
Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην έκδοση με ανταλλαγή 860 εκατ ευρώ.
Ως προς την κάλυψη εκτιμάται ότι οι προσφορές θα φθάσουν στα 9 δισεκ. θα υπερκαλυφθεί το ζητούμενο ποσό των 3 δισεκ. περίπου 3 φορές.

Υποσημείωση

Ο ρόλος της Standard and Poor’s στις 21 Ιουλίου θα είναι καθοριστικός για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Τυχόν αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα από Β- σε Β θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια εξόδου στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης