Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα εξέλιξη - Στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου ξεκινούν οι διαδικασίες οριστικής απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Όλο το σχέδιο

Νέα εξέλιξη - Στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου ξεκινούν οι διαδικασίες οριστικής απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Όλο το σχέδιο
Στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα τεθούν οι βάσεις και επίσημα της αντίστροφης μέτρησης, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει την διαδικασία απεμπλοκής του από το ελληνικό πρόγραμμα.
Στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα τεθούν οι βάσεις για την έναρξη μιας διαδικασίας απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Φαίνεται με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές ότι και οι δύο πλευρές θέλουν την απεμπλοκή, την αποσύνδεση.
«Οι ευρωπαίοι ήθελαν την συμμετοχή του ΔΝΤ για να κερδίσουν αξιοπιστία και φερεγγυότητα σε ένα πρόγραμμα που η Ελλάδα εν μέσω παλινωδιών υλοποιούσε με προβλήματα.
Όμως η Γερμανία και ειδικά ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για το χρέος άπαξ και η Γερμανία θεωρεί ότι δεν υφίσταται θέμα χρέους.
Η Ελλάδα στο μεσοδιάστημα θα έχει βγει στις αγορές, θα έχει δανειστεί με επιτόκια έως 5 φορές υψηλότερα του κόστους δανεισμού του ESM άρα σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές αποδυναμώνει έως μηδενίζει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους.
Ο ESM επειδή θέλει να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αποχωρήσει του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτήσει την ισχυροποίηση του Regling του επικεφαλής του ESM.
O Regling μπορεί επίσημα να δηλώνει ότι όλοι οι θεσμοί έχουν ενιαία στάση και γραμμή αλλά πρακτικά «τον βολεύει το σενάριο της αποχώρησης»
Το ΔΝΤ κυρίως θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η Lagarde η επικεφαλής του Ταμείου, ο Thomsen ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη θεωρούν ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένοι στο να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος.
Όλοι ξέρουν πλέον ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση απεξάρτησης από τα προγράμματα και εάν χρειαστεί ECCL νέα πιστωτική γραμμή αυτή θα καλυφθεί μόνο από τον ESM και την Ευρώπη και όχι από το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ αποδεχόμενο την Συμφωνία Επί της Αρχής και με την έκθεση βιωσιμότητας DSA που ανακοίνωσε για το ελληνικό χρέος και τις τράπεζες – που ήταν χειρότερες σε σχέση με την DSA του Φεβρουαρίου του 2017 – γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση των 1,6 δισεκ. ευρώ που προληπτικά έχουν εγκριθεί.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρέος και γνωρίζει ότι η Ευρώπη στην νέα ECCL στην νέα πιστωτική γραμμή δεν θα χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει ξεκάθαρα.
Στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα τεθούν οι βάσεις και επίσημα της αντίστροφης μέτρησης, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει την διαδικασία απεμπλοκής του από το ελληνικό πρόγραμμα.
Στόχος είναι έως τον Μάρτιο του 2018 να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το οριστικό διαζύγιο και ταυτόχρονα να έχει συμφωνηθεί η νέα πιστωτική γραμμή ECCL με βάση την οποία θα πορευθεί η Ελλάδα.
Οι ευρωπαίοι, ο ESM και η Γερμανία αλλά και η ΕΚΤ θα ήθελαν η νέα πιστωτική γραμμή ECCL να έχει ξεκάθαρα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά χωρίς την οποιαδήποτε εμπλοκή άμεση ή έμμεση του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα παρά τις κόντρες που είχε με το Ταμείο είναι αληθές ότι είχε ένα σταθερό σύμμαχο για την διευθέτηση του χρέους.
Επειδή διευθέτηση χρέους στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει ο ρόλος του ΔΝΤ στα υπόλοιπα ζητήματα αποτελεί φθορά, οπότε η ελληνική πλευρά δεν μπορεί «να εκμεταλλευτεί» άλλο το ΔΝΤ»….  

Το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής
-24 Σεπτεμβρίου Γερμανικές εκλογές
-6 Νοεμβρίου 2017 Eurogroup που θα εξεταστεί η διαδικασία σταδιακής απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
-Μάρτιο 2018 οριστικοποιείται ο τρόπος απεμπλοκής.
-Μάρτιος 2018 εξετάζεται η νέα πιστωτική γραμμή ECCL χωρίς την οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ΔΝΤ.
-Καλοκαίρι 2018 κλείνει η 8ετής περίοδος εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο απεμπλοκής;

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές παρά τις ατέλειες και το υψηλό κόστος που εμφανίζει θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα του σχεδίου απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα θα δανειστεί με 5ετία στις 24 και 25 Ιουλίου με 4.5% και θα προχωρήσει σε νέα έκδοση μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης.
Οπότε δεν θα κάνει χρήση των 1,6 δισεκ.
Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την νέα ECCL όπου οι ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να μην εμπλέξουν το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην βασική του στρατηγική θέση ότι η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο χρέος και χρειάζονται γενναία σχέδια αναδιάρθρωσης. 
Υπό όλο αυτό το πρίσμα είναι ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης