Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα συμβεί στην αγορά μετά το 5ετές; - Τι θα συμβεί με το προεξοφλητικό επιτόκιο στην 10ετία; - Ξεχάστε QE

Τι θα συμβεί στην αγορά μετά το 5ετές; - Τι θα συμβεί με το προεξοφλητικό επιτόκιο στην 10ετία; - Ξεχάστε QE
Το νέο 5ετές ομόλογο αγοράζεται επειδή ξέρουν οι επενδυτές ότι θα πληρωθεί καθώς λήγει το 2022 και έως τότε υπάρχει πρόγραμμα με πρωτογενή πλεονάσματα.
H έξοδος της Ελλάδος στις αγορές είναι γεγονός.
Η έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου με στόχο 3 δισεκ. καλύφθηκε αν και το επιτόκιο ήταν αρνητική έκπληξη στο 4,625%.... 
Το bankingnews έχει αναλύσει πολύ διεξοδικά πολλές πτυχές από την νέα έκδοση ωστόσο δύο είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία για όσους παρακολουθούν την αγορά χρηματιστήριο και ομόλογα;
1)Τι θα συμβεί στην αγορά μετοχές και ομόλογα μετά την έκδοση;
Ο ορίζοντας είναι προφανώς βραχυπρόθεσμος.
2)Τι θα συμβεί με το προεξοφλητικό επιτόκιο στην 10ετία που αποτελεί σημείο αναφοράς ειδικά για τις τράπεζες;

Απαντήσεις

Είναι αληθές, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη ότι η χρηματιστηριακή αγορά και τα ομόλογα έχουν προεξοφλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση του 10ετούς ήταν οριακή και υπάρχει εξήγηση ενώ και στο χρηματιστήριο κυριάρχησε η αμηχανία, επίσης και για την στάση αυτή της αγοράς υπάρχει εξήγηση.
Πρωτίστως τι θα συμβεί από εδώ και πέρα σε μετοχές και ομόλογα;
Για τις μετοχές ως προς τον Γενικό Δείκτη στο χρηματιστήριο μια κίνηση έως τις 880 μονάδες το μέγιστο για το ορατό μέλλον θα είναι υπέρβαση.
Συνήθως κυριαρχεί η άποψη αγόρασε στην φήμη και πούλα στην είδηση.
Ένα στοιχείο που καταγράψαμε είναι σχεδόν όλες οι ελληνικές χρηματιστηριακές ήταν πωλητές στις 24 -25 Ιουλίου 2017.
Η γενική άποψη που θεωρούμε και πιο ρεαλιστική είναι ότι όσο ελλοχεύουν κίνδυνοι στις ελληνικές τράπεζες η αγορά δεν έχει πολλά ανοδικά περιθώρια.
Κάποιες αναλαμπές είναι εύλογες για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Εάν αποτιμηθούν τράπεζες και Γενικός Δείκτης με ορίζοντα 18-24 μηνών προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από τα stress tests, εάν το ΔΝΤ πιέσει να πραγματοποιηθούν AQR δηλαδή έλεγχος της ποιότητας ενεργητικού και εάν ο έλεγχος των τραπεζών που έχει ξεκινήσει με Alpha bank και Εθνική και από Οκτώβριο Eurobank και Πειραιώς θα καταδείξει ότι απαιτούνται νέες προβλέψεις ή θα υπάρξει αύξηση στόχων για την μείωση των NPEs και NPLs περίπου 30%.
Εάν πάρουμε το αρνητικό σενάριο που οι τράπεζες μηδενίσουν τα capital buffer τα κεφαλαιακά τους αποθέματα τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ελάχιστο 12% και όχι 8% που ισχύει παγκοσμίως.
Με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 17% η διαφορά μεταξύ 12% και 17% είναι κεφαλαιακό απόθεμα - capital buffer - το οποίο ανέρχεται σε 7 δισεκ.
Εάν αυτό μηδενίσει το ερώτημα που τίθεται είναι οι τράπεζες θα έχουν πόσο χρόνο για να αυξήσουν πάλι τα κεφαλαιακά τους αποθέματα;
Εάν έχουν μόνο 2 χρόνια τότε θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου εάν δοθεί 5ετής περίοδος τότε οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι από πανάκριβες έως φθηνές ανάλογα με το τι θα συμβεί στους ελέγχους και στα stress tests.
Όμως όσο ελλοχεύει η αβεβαιότητα για τις τράπεζες, το ελληνικό banking χρηματιστηριακά δεν θα έχει πολλά ανοδικά περιθώρια για το ορατό μέλλον.

Το προεξοφλητικό επιτόκιο
 
Με το επιτόκιο στην 5ετία στο 4,625% είναι προφανές ότι η 10ετία πρέπει να διαπραγματεύεται στο 5,20% με 5,30% δηλαδή στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο υψηλότερα....
Η 10ετία πέραν από ομόλογο αναφοράς λειτουργεί και ως προεξοφλητικό επιτόκιο και αποτιμάται από τους θεσμούς στους ελέγχους, από τους επενδυτικούς οίκους για τις τιμές στόχους και από τις τράπεζες για τις μελλοντικές τους προβλέψεις.
Όσο το 10ετές ομόλογο δεν υποχωρεί στο 4% που σημαίνει ότι το 5ετές θα πρέπει να διαπραγματεύεται στο 3% εύλογα δεν μπορούν να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στην χρηματιστηριακή αγορά.
Το 10ετές ομόλογο υποδηλώνει και το μέσο επίπεδο του ρίσκου χώρας (country risk) επικουρικά και το CDS το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χώρας.
Έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι χώρες όπως η Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία στην πρώτη τους έκδοση, στην πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές δανείστηκαν ακριβά π.χ. στην 5ετία η Κύπρος στο 4,75%.
Στην δεύτερη έκδοση σχεδόν ένα χρόνο μετά η Κύπρος δανείστηκε στο 2,80%.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στην Ελλάδα ίσως όχι με την ίδια ταχύτητα.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί σε πιο μακροπρόθεσμες διάρκειες θα πρέπει να υπάρχει ECCL νέα πιστωτική γραμμή.
Το νέο 5ετές ομόλογο αγοράζεται επειδή ξέρουν οι επενδυτές ότι θα πληρωθεί καθώς λήγει το 2022 και έως τότε υπάρχει πρόγραμμα με πρωτογενή πλεονάσματα.
Ακόμη η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει 10ετία ή 7ετία καθώς ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για μετά το 2022.

Υποσημείωση

Καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους - μεταξύ αυτών και από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα δοθεί το QE στην Ελλάδα.
Για να δοθεί QE θα πρέπει η ΕΚΤ να διενεργήσει έκθεση βιωσιμότητας DSA στο βασικό και δυσμενές σενάριο.
Χωρίς να υπάρξουν ριζικά μέτρα αναδιάρθρωσης για το ελληνικό χρέος αποκλείεται να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE.
H πιθανότητα ένταξης στο QE των ελληνικών ομολόγων χωρίς γενναία αναδιάρθωση χρέους είναι μηδενική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης