Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ανατίμηση του ευρώ μετριάζει τις απώλειες στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Πιο ευνοημένη η Eurobank

Η ανατίμηση του ευρώ μετριάζει τις απώλειες στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Πιο ευνοημένη η Eurobank
Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο υπέστησαν μεγάλες επιβαρύνσεις και ενίοτε μη διαχειρίσιμες, όμως μεγάλες ζημίες υπέστησαν και οι τράπεζες ειδικά η Eurobank που διενήργησε προβλέψεις ρεκόρ για την συγκεκριμένη κατηγορία.
Στο παρελθόν π.χ. 2008 και 2009 το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,55 ή 1,66 ελβετικά φράγκα σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια έως 3,4% έστρεψαν τις τράπεζες στην χορήγηση στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο.   
Η αγορά εκτινάχθηκε και οι τράπεζες στην Ελλάδα έφθασαν να χορηγούν 8,7 δισεκ. δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατά βάση στεγαστικά εκ των οποίων τα 5,8 δισεκ. τα χορήγησε η Eurobank λόγω της σχέσης τότε με τον Λάτση και των δραστηριοτήτων του στην Ελβετία.
Από τα 5,8 δισεκ. που αντιστοιχούν σε assets πάσης φύσεως σε ελβετικά φράγκα της Eurobank τα 4 δισεκ. είναι στεγαστικά δάνεια.

Είναι αλήθεια ότι τότε τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν φθηνότερα σε σχέση με τα δάνεια σε ευρώ.
Το στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο είχε επιτόκιο 3,4% και σε ευρώ 5% ή ακόμη και 6%.
Δημιουργήθηκε μια αγορά όπου για κάποιο διάστημα προσέφερε πολύ ελκυστικά επιτόκια και σχετικά διαχειρίσιμες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο μόνος κίνδυνος από αυτή την επιλογή ήταν προφανώς οι συναλλαγματικές ισοτιμίες οι οποίες αρχικά οι τράπεζες στην Ελλάδα τον αντιστάθμιζαν.
Όμως από τα τέλη του 2009 ξεκίνησε η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου φθάνοντας στο αποκορύφωμα σοκ 11 Αυγούστου του 2011 και Ιανουάριο 2015 όπου το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε βίαια έναντι του ευρώ λόγω της γνωστής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να «κλειδώσει» την συναλλαγματική ισοτιμία.
Ξαφνικά εκεί που το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,65 ελβετικά φράγκα βυθίστηκε στα 1,14 ελβετικά φράγκα φθάνοντας στο 1 ευρώ προς 0,9880 ευρώ Ιανουάριο του 2015.
Το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρείται μια ανάκαμψη του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και από το 1 ευρώ προς 1,09 ελβετικά φράγκα αρχές Ιουλίου 2017 έχει αναρριχηθεί στα 1,1530 – 1,1467 ελβετικά φράγκα.
Η ανατίμηση αυτή του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου προφανώς ευνοεί τους κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο.
Βέβαια οι παρελθούσες ζημίες και σοβαρές επιβαρύνσεις δεν μπορούν να καλυφθούν με μια άνοδο του ελβετικού φράγκου ενώ θα δούμε εάν αυτή η ανατίμηση του ευρώ θα έχει και συνέχεια.
Πάντως είναι θετικό νέο μετά από μια μακρά περίοδο συνεχών ζημιών στους κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο.
Η Eurobank ούσα η τράπεζα με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο 4 δισεκ. σε σύνολο 5,8 δισεκ. ευρώ δανειών σε ελβετικό φράγκο πάσης φύσεως και με 2,76 δισεκ. προβληματικά δάνεια δέχθηκε στο παρελθόν και το μεγαλύτερο πλήγμα και εύλογα σε αυτή την συγκυρία ευνοείται καθώς λόγω συναλλαγματικών διαφορών οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ευνοούνται.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Eurobank ήταν η τράπεζα που επέδειξε τα πιο άμεσα αντανακλαστικά στο ζήτημα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, όχι αδιαφορώντας για τους δανειολήπτες αλλά αναζητώντας λύσεις στο αντικειμενικό πρόβλημα που είχε ανακύψει και δεν θα μπορούσε ουδείς να προβλέψει.
Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα ανέκυψε όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας πήρε ια απόφαση να επαναπροσδιορίσει την συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ και τα άλλα νομίσματα.
Η τρέχουσα ανατίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου δεν λύνει το πρόβλημα σε καμία περίπτωση.
Όμως σε κάποιο βαθμό μειώνει το πρόβλημα το οποίο οι τράπεζες προσπάθησαν να διαχειριστούν με σύνεση.
Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο υπέστησαν μεγάλες επιβαρύνσεις και ενίοτε μη διαχειρίσιμες, όμως μεγάλες ζημίες υπέστησαν και οι τράπεζες ειδικά η Eurobank που διενήργησε προβλέψεις ρεκόρ για την συγκεκριμένη κατηγορία.



Πρόσφατα η δικαιοσύνη αποφάνθηκε για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο λαμβάνοντας μια απόφαση "δικαστική" και όχι ρεαλιστική....

Μεταξύ άλλων η απόφαση - μετά από προσφυγή δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο - ανέφερε
-Τα δάνεια, που χορηγήθηκαν σε Ελβετικό φράγκο, δεν είναι απλά δάνεια, αλλά στην ουσία είναι προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου συνδεμένα ευθέως με την αγορά συναλλάγματος.
- Η Τράπεζα όχι μόνο δεν προέβη σε ενημέρωση των δανειοληπτών αναφορικά με τα παραπάνω αλλά δεν προέβη ούτε σε ενημέρωση όσον αφορά τους αμυντικούς μηχανισμούς κάλυψης του κινδύνου από την ενδεχόμενη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας ή και των επιτοκίων, με ειδική και εξειδικευμένη παράθεση και ανάλυση των οικονομικών όρων «φυσική» και «χρηματοοικονομική» αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου, αναφορικά με την δυνατότητα χρήσης προγραμμάτων αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, με ασφάλιση, τη λειτουργία, χρήση και το κόστος αυτών, τη δυνατότητα χρήσης, τη λειτουργία και το κόστος των πιστωτικών παραγώγων, τα οποία θα θωράκιζαν απέναντι στο συναλλαγματικό κίνδυνο σε επίπεδο τόσο δόσης όσο και άληκτου κεφαλαίου, καθώς, όπως σαφώς κατέθεσε η μάρτυρας της καθής τέτοια προϊόντα η καθής δεν διέθετε.
Συνεπώς οι δανειολήπτες, πέραν της μη ενημέρωσης τους, ήταν και εκτεθειμένοι στους εκάστοτε συναλλαγματικούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης