Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς λύση στο χρέος και χωρίς επενδυτικό βαθμό η Ελλάδα είναι αδύνατο να κλείσει το μεγάλο spread με τα ευρωπαϊκά ομολόγα

Χωρίς λύση στο χρέος και χωρίς επενδυτικό βαθμό η Ελλάδα είναι αδύνατο να κλείσει το μεγάλο spread με τα ευρωπαϊκά ομολόγα
Με βάση μια συντηρητική εκτίμηση η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο για να αποκτήσει βαθμολογία investment grade θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια δηλαδή το 2020 με 2021.
Χωρίς λύση στο ελληνικό χρέος, χωρίς να καταστεί βιώσιμο με έκθεση βιωσιμότητας από την ΕΚΤ η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει επενδυτικό βαθμό από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch.
Ο επενδυτικός βαθμός ή investment grade είναι η βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ- δηλαδή βαθμολογία που δεν κατατάσσει τα ομόλογα σε junk και υψηλού ρίσκου για χρεοκοπία – όπως της Ελλάδος –.
Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει investment grade είναι αδύνατο να κλείσει το μεγάλο χάσμα στο spread μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης ως εξής
-Moody’s Caa2 είναι η κατηγορία junk υψηλού κινδύνου για αθέτηση
-Standard and Poor’s Β- είναι η κατηγορία Junk υψηλής κερδοσκοπίας
-Fitch Β- είναι η κατηγορία Junk υψηλής κερδοσκοπίας
Η Ελλάδα διαθέτει την χαμηλότερη και χειρότερη βαθμολογία από οποιαδήποτε κράτος της Ευρώπης αλλά το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η Πορτογαλία που έχει την αμέσως επόμενη χαμηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα απέχει 5 κλίμακες.
Η Πορτογαλία έχει 5 κλίμακες υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα.
Αυτό το χάσμα πρέπει όχι απλά να κλείσει αλλά η Ελλάδα να καταστεί investment grade.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να απολαμβάνει τα όποια πλεονεκτήματα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ χωρίς περιορισμούς πρέπει να αποκτήσει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εάν η Ελλάδα είχε βαθμολογία από ένα οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης ΒΒΒ- θα είχαν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα QE.
Όμως όπως αναφέρει στέλεχος της Morgan Stanley που μίλησε στο bankingnews «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει investment grade όσο δεν διευθετείτε το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Δεν μπορεί μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος – εξαιρετικά μη βιώσιμο με όρους ΔΝΤ – να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα investment  grade.
Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτικό βαθμό απλά δεν θα αναβαθμιστεί σε investment  grade και δεν θα κλείσει η ψαλίδα με τα ομόλογα άλλων περιφερειακών χωρών όπως η Πορτογαλία.
Η Πορτογαλία στο 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,80% και η Ελλάδα 5,60% η διαφορά μεταξύ των δύο ομολόγων – spread – είναι 280 μονάδες βάσης ή 2,80%.
Με την διαφορά στην βαθμολογία 5 βαθμίδων εύλογα υπάρχει αυτή η διαφορά στο spread.
Για να κλείσει λοιπόν η ψαλίδα μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας απαιτείται λύση στο ελληνικό χρέος, ομαλή πορεία της οικονομίας, σταθερή ανάπτυξη.
Μέχρι να διασφαλιστούν και οι 3 αυτές προϋποθέσεις το χάσμα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων θα συνεχίσει να είναι πολύ μεγάλο»

Με βάση μια συντηρητική εκτίμηση η Ελλάδα στο καλύτερο σενάριο για να αποκτήσει βαθμολογία investment grade θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια δηλαδή το 2020 με 2021. 

Υποσημείωση

Οι επόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος για το 2017 είναι προγραμματισμένες για 13 Οκτωβρίου 2017 από την αμερικανική Moody's και 10 Νοεμβρίου από την καναδική DBRs


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης