Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γερμανία: Μόνο 2 μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018 - ANFA 7,69 δισ και αποπληρωμή ΔΝΤ 12 δισ - Όχι σε 5ετή επιμήκυνση

Γερμανία: Μόνο 2 μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018 - ANFA 7,69 δισ και αποπληρωμή ΔΝΤ 12 δισ - Όχι σε 5ετή επιμήκυνση
Ποια μέτρα εξετάζονται για το ελληνικό χρέος – Ποια θα περάσουν και ποια θα απορριφθούν
Μόνο 2 παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος δέχεται η Γερμανία το 2018 με βάση πηγή που παρακολουθεί το θέμα από την πλευρά του ESM.
Η Γερμανική κυβέρνηση και ο Schaeuble που θα είναι και μετά τις 24 Σεπτεμβρίου υπουργός οικονομικών θα δεχθούν κατ΄ εξαίρεση και με στόχο να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδος να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη μόνο δύο παρεμβάσεις για το χρέος, χωρίς μείωση επιτοκίων των δανείων του EFSF και χωρίς 5ετή επιμήκυνση.
Η Γερμανία θα δεχθεί τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA 7,69 δισ να δοθούν τμηματικά στην Ελλάδα σε διάστημα 4 ετών και να αποπληρωθεί το ΔΝΤ 12 δις το οποίο τον Αύγουστο του 2018 θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Τα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν θα εξεταστούν μέσα στο 2017.
Η πιθανότητα να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν στα Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου ή 4 Δεκεμβρίου του 2017 τα μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι μηδενικές.
Τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους θα εξεταστούν είτε το Καλοκαίρι του 2018 ή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατεθούν για το Καλοκαίρι του 2019 εφόσον η Ελλάδα αποδεχθεί και εφαρμόσει νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή EPPL πιστωτική γραμμή.
Επειδή είναι πιθανό τελικώς η Ελλάδα να κάνει χρήση ECCL πιστωτικής γραμμής το βασικό σχέδιο είναι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος να μετατεθούν για το Καλοκαίρι του 2019 και όχι του 2018.
Ωστόσο τα μέτρα για το ελληνικό χρέος βελτιώνουν αλλά δεν το μετατρέπουν σε βιώσιμο.

Ποια μέτρα εξετάζονται για το ελληνικό χρέος – Ποια θα περάσουν και ποια θα απορριφθούν

1) Θα απορριφθεί η 5ετής επιμήκυνση των δανείων του EFSF και του ESM.
Είχε τεθεί ένα εύρος 0 έως 15 χρόνια και φαίνεται ότι η επιμήκυνση εάν χρειαστεί θα εξεταστεί το 2022.

2)Θα απορριφθεί η μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF.
Ο EFSF έχει δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%, η μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF θα εξεταστεί από το 2022.  
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%

3)Θα εγκριθεί ο ESM να αποπληρώσει το ΔΝΤ όταν λήξει η Συμφωνία Επί της Αρχής, την τρέχουσα περίοδο τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι 12,5 δισεκ. και θα έχουν μειωθεί έως τότε στα 10 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 10 δισεκ. του ΔΝΤ θα αποπληρωθούν από τον ESM.
Η Ελλάδα με την κίνηση αυτή θα μειώσει τα έξοδα εκ τόκων καθώς τα επιτόκια του ΔΝΤ είναι πολλαπλάσια του ESM.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.

4)Η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο τμηματοποιεί τα μέτρα για το χρέος ειδικά στο σκέλος των ANFA και SMP....
Η ΕΚΤ και ο ESM γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τμηματοποίηση των μέτρων για το χρέος η DSA η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι βιώσιμο.
Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 7,69 δισεκ. ευρώ από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019.
Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που η χώρα μπόρεσε να αποσπάσει ένα καλό κομμάτι από αυτά τα κέρδη πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκληρύνουν τη στάση τους τοποθετώντας τον εξής «αστερίσκο»: επιστροφή κερδών μόνο μετά από συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές.
Τον Ιούλιο του 2013 επεστράφησαν στην Ελλάδα κέρδη ύψους 2,696 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) ενώ από το 2014 και μετά ξεκίνησαν οι μικρές «ενέσεις» ρευστότητας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχαμε στις διαπραγματεύσεις.
Ενώ για το 2014 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα από ANFAs και SMPs 2,329 δισ. ευρώ, τελικά ήρθαν στα ταμεία μόλις 580 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσόν από αυτά τα κέρδη ύψους 1,749 δισ. ευρώ παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Το ίδιο συνέβη και το 2015 που η χώρα βίωσε την πιο μεγάλη πιστωτική ασφυξία και με την κυβέρνηση να ψάχνει για «οξυγόνο» στα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από αυτά τα κέρδη των ομολόγων ANFA φτάνουν τα 13,690 δισ. ευρώ έως και το 2038.
Πρόκειται για υπεραξίες από τίτλους που διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε αυτούς τους τίτλους στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα.
 Αυτά αποκτήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 «άναψε» το «πράσινο φως» ώστε τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Τα έσοδα από τα ANFAs και τα SMPs δεν προσμετρώνται στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ έχει συμφωνηθεί να κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εκταμίευσή τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και για κανέναν άλλο λόγο.
Μετά τον Αύγουστο του 2018, που εκπνέει το τρίτο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο για την επιστροφή των χρημάτων από ANFAs και SMPs.

Κέρδη από ομόλογα SMP και ANFA από το 2012 έως το 2038


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης