Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Κέρδη έκπληξη 118 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄6μηνο του 2017 - Μαντζούνης: Συνεχίστηκε η ενίσχυση των κεφαλαίων

tags :
Alpha Bank: Κέρδη έκπληξη 118 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄6μηνο του 2017 - Μαντζούνης: Συνεχίστηκε η ενίσχυση των κεφαλαίων
Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 17.9% ενισχυμένος κατά 74 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση
Κέρδη έκπληξη 118 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄6μηνο του 2017 η Alpha Bank, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 17.9% ενισχυμένος κατά 74 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση.
Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν το α ́ εξάμηνο 2017 σε 559,8 εκατ. ευρώ.
Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώνεται σε 46,2%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
παράλληλα η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 2 δισ. το β ́ τρίμηνο 2017.
Τον Αύγουστο 2017, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) της Τραπέζης, διαμορφώθηκε σε 9,1 δισ., μειωμένη κατά
4,1 δισ. από τις αρχές του 2017.

Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Δημήτριου Π. Μαντζούνη
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: «Το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα διατηρώντας υψηλή τη λειτουργική της κερδοφορία παρά την απομόχλευση του ισολογισμού.
Η χρηματοδοτική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά με την περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ συνεχίσθηκε η ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσεως, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, να αυξηθεί στο 17,8%.
Επιπλέον, επιτύχαμε τον τεθέντα στόχο μειώσεως των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων σύμφωνα με το επιχειρησιακό μας σχέδιο.
To οικονομικό περιβάλλον ενισχύθηκε από ένα ιδιαίτερα ικανο ποιητικό έτος για τον τουρισμό καθώς και από την επιτυχή έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επικεντρωνόμεθα στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως και στην εφαρμογή του σχεδίου μας για μείωση των
Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, καθώς ξεκινάει η υλοποίηση των πρόσφατων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων καιη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας κερδίζει έδαφος».

Χρηματοοικονομική επίδοση

-Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 493,6 εκατ., επηρεασμένο θετικά από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και το όφελος του μεγαλύτερου ημερολογιακού τριμήνου.
-Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 85,8 εκατ. το β ́ τρίμηνο 2017, αυξημένα κατά 13,3%, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των προμηθειών χορηγήσεων κυρίως λόγω της συμμετοχής της Τραπέζης σε
χρηματοδότηση έργων (project financing) και από τη βελτίωση των συνθηκών αγοράς.
-Τα επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 534,9 εκατ.το α ́ εξάμηνο 2017, μειωμένα κατά 1,4% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του
Δικτύου. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 46,2% το α ́ εξάμηνο 2017 έναντι 47,8% πέρυσι.
-Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το β ́ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 216,6 εκατ. έναντι Ευρώ 246,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο και αντιστοιχούν σε 146 μονάδες βάσεως,ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, έναντι 164 μονάδωνβάσεως το προηγούμενο τρίμηνο.
-Κέρδη μετά από Φόρους Ευρώ 49,6 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2017, συμπεριλαμβανομένων ζημιών μετά από φόρους από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους Ευρώ 68,5 εκατ.,
κυρίως ως αποτέλεσμα της ανακυκλώσεως στα αποτελέσματα του αποθεματικού συναλλαγματικών διαφορών, μετά την ολοκλήρωση της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.

Βασικά Χαρακτηριστικά Ισολογισμού

Απομόχλευση Ενεργητικού κατά Ευρώ 1,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμόρφωσή του σε Ευρώ 62,7 δισ., κυρίως λόγω μειώσεως των υπολοίπων δανείων κατά Ευρώ 0,4 δισ.
και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 0,3 δισ.
-Τα υπόλοιπα καταθέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε Ευρώ 33,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2017.
Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 27,9 δισ., μειωμένα κατά Ευρώ 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω συμμετοχής σε μεγάλη χρηματοδότηση έργου
(project finance).
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων συνέχισαν το σταθερό ρυθμό ανακάμψεως, αυξημένα κατά Ευρώ 0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση.  
-Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 2 δισ. το β ́ τρίμηνο 2017 και ανήλθε σε Ευρώ 15 δισ., ως αποτέλεσμα των αυξημένων διατραπεζικών συναλλαγών
(repos), της περαιτέρω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και των εισροών καταθέσεων στις θυγατρικές στη Νοτιανατολική Ευρώπη.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 11,4 δισ., μειωμένη κατά Ευρώ 0,8 δισ.,
ενώ η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε κατά Ευρώ 1,2 δισ., σε Ευρώ 3,6 δισ.
-Το β ́ τρίμηνο 2017, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 717 εκατ., μετά από διαγραφές.
Ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,6% για τον Όμιλο, με τον αντίστοιχο Δείκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 69%.
Αντιστοίχως, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 505 εκατ. μετά από διαγραφές, κατά το β ́ τρίμηνο 2017.
Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 53,7%,ενώ ο αντίστοιχος Δείκτης Καλύψεως ανήλθε σε 48%.
-Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 15,3 δισ. και αντιστοιχούν στο 25,9% του δανειακού χαρτοφυλακίου.



Κύριες Εξελίξεις και Επισκόπηση Αποτελεσμάτων



Η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας σταδιακά κερδίζει έδαφος, καθώς οι κινητήριες δυνάμεις της αναπτύξεως αναμένεται να μετατοπισθούν προς τις επενδύσεις, μέσω των
διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων


Τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόσθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη αντιμετώπισαν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, με αποτέλεσμα την ουσιαστική πρόοδο σε όρους
δημοσιονομικής εξυγιάνσεως, ανισορροπιών στον εξωτερικό τομέα και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτές οι εξελίξεις άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και η οικονομία ανέκαμψε, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε στο α’ τρίμηνο του 2017, έναντι πτώσεως στο δ’ τρίμηνο του 2016 (Q4 2016: - 1,1%, Q1 2017:+0,4%).
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως επέτρεψε την επανεκκίνηση της διαδικασίας εκκαθαρίσεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα νέα μέτρα που περιλαμβάν ονται στο πρόγραμμα αποτελούν ένα θετικό πλαίσιο ενδυναμώνοντας τις προοπτικές της αναπτύξεως και αντανακλώνται στη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης, κυρίως των επιχειρηματιών, αλλά και των καταναλωτών.
Επιπροσθέτως, οδήγησε στη μείωση των διαφορών των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και στην ανοδική τάση των καταθέσεων στην περίοδο Μαίου –Ιουνίου 2017.
Οι ανωτέρω εξελίξεις κατέστησαν δυνατή την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, για πρώτη φορά από το 2014, και την επιτυχή έκδοση πενταετούς ομολόγου, στο τέλος Ιουλίου 2017.
Τα στοιχεία οικονομικής συγκυρίας και οι δείκτες προσδοκιών σηματοδοτούν την ανάκαμψη σε βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις, το ποσοστό απασχολήσεως, η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις αυτοκινήτων, καταγράφουν θετικές τάσεις.
Επομένως, ο ρυθμός αυξήσεως της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά το 2017 και να ανέλθει στο μέγιστο επίπεδο στο τελευταίο τρίμηνο.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογήσεως θα ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ενώ η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
και το ιδιαίτερα ικανοποιητικό έτος στον τουρισμό το 2017 αποτελούν στοιχεία που υποστηρίζουν την εκτίμηση μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2017.
Η συμβολή όλων των μεταβλητών του ΑΕΠ αναμένεται να είναι θετική, με την ιδιωτική κατανάλωση να συνεχίζει να αποτελεί τη βασική συνιστώσα και τις επενδύσεις να βελτιώνονται σημαντικά αντανακλώντας την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Τα επόμενα έτη, η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει αξιόλογες προκλήσεις, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι: α) η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά εκείνων που απελευθερώνουν τις αγορές προϊόντων, προσελκύουν ξένες επενδύσεις και ενδυναμώνουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας, β) η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που είναι αναγκαία για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε επενδύσεις που θα προάγουν την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη και γ) η εξειδίκευση των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.       

Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 17,9% στο τέλος του β' τριμήνου 2017, ενισχυμένο κατά 74 μονάδες βάσεως σε τριμηνιαία βάση

Στο τέλος Ιουνίου 2017, τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank ανήλθαν σε Ευρώ 8,8 δισ., με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της
Κατηγορίας 1 (CET1)να αυξηθεί κατά 74 μονάδες βάσεως το β ́ τρίμηνο, σε 17,9%, επηρεασμένος θετικά από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2017, από τα αποτελέσματα περιόδου, τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου και τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.
Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο Δείκτης ανέρχεται σε 17,8%.
Οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις στο τέλος Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 4,4 δισ., ενώ οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις που δύνανται να μετασχηματισθούν σε οριστικές και εκκαθαρισμένες
απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 3,3δισ.
Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά Ευρώ 0,2 δισ. το β ́ τρίμηνο, σε Ευρώ 9 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2017, επηρεασμένα θετικά από τα αποτελέσματα περιόδουκαι τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίουκαι αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή
διαμορφώθηκε σε Ευρώ 5,9.
Τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 49,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2017, μειωμένα κατά 2,3% ή κατά Ευρώ 1,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα κυρίως του χαμηλότερου πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου αγοράς.

Περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες κυρίως λόγω αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών (repos) και πωλήσεως ομολόγων EFSF

Το β ́ τρίμηνο 2017, το ύψος της χρηματοδοτήσεως της Τραπέζης από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά Ευρώ 2 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 15 δισ., ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών (repos) κατά Ευρώ 0,7 δισ, της πωλήσεως των ομολόγων EFSF κατά Ευρώ 0,5 δισ., των εισροών καταθέσεων κατά Ευρώ 0,2 δισ. στις θυγατρικές μας στο εξωτερικό, καθώς και της μειώσεως των υπολοίπων χορηγήσεων.
H χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε Ευρώ 11,4 δισ. στο τέλος Ιουνίου, μειωμένη κατά Ευρώ 0,8 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Τον Αύγουστο 2017, η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά Ευρώ 2,6 δισ. σε Ευρώ 12,5 δισ., κυρίως λόγω της ενισχύσεως των υπολοίπων καταθέσεων και της συνεχιζόμενης αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών (repos).
Το ύψος των ενεχύρων για περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα ανήλθε σε Ευρώ 3,6 δισ. τον Αύγουστο 2017.

Υψηλότερο Καθαρό Έσοδο Τόκων το β ́ τρίμηνο 2017 λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως και του μεγαλύτερου ημερολογιακά τριμήνου

Το β ́ τρίμηνο 2017, το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά Ευρώ 11,1 εκατ. ή 2,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 493,6 εκατ., λόγω της θετικής επιπτώσεως από το μεγαλύτερο ημερολογιακά τρίμηνο καθώς και τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και την πλήρη αποδέσμευση από τη χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ.
Η μείωση των υπολοίπων και των περιθωρίων χορηγήσεων, στο β ́ τρίμηνο 2017, επέφερε αρνητική συνεισφορά Ευρώ 1 εκατ., ενώ η μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και η πλήρης αποδέσμευση από τη χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ απέδωσαν Ευρώ 4 εκατ. στο Καθαρό Έσοδο Τόκων.
Το β ́ τρίμηνο 2017, τα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση,σε 67 μονάδες βάσεως από 68 μονάδες βάσεως στο τέλος του α ́ τριμήνου 2017.

Ενισχύθηκαν τα έσοδα από προμήθειες το β΄ τρίμηνο επηρεασμένα από το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς και την συμμετοχή της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing)

Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 13,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 85,8 εκατ., επηρεασμένα θετικά από αμοιβές και προμήθειες χορηγήσεων κυρίως λόγω της συμμετοχής της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing) και της βελτιώσεως των συνθηκών αγοράς που οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων από πιστωτικές κάρτες - ωστόσο με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα - καθώς και από τη συνεισφορά εργασιών διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου και λοιπών τραπεζικών εργασιών.
Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 7,3 εκατ. το β ́ τρίμηνο 2017 και τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 10,1 εκατ.

Μείωση Λειτουργικών Εξόδων κατά Ευρώ 7,6 εκατ.σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του Δικτύου

Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 534,9 εκατ., κυρίως λόγω της μειώσεως των Δαπανών Προσωπικού,με τον αντίστοιχο δείκτη Εξόδων/Εσόδων να ανέρχεται σε 46,2% για το πρώτο εξάμηνο 2017.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, οι Δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 6,3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 235,8 εκατ., κυρίως λόγω της μειώσεως του αριθμού Προσωπικού.
Ο αριθμός του Προσωπικού μειώθηκε από 13.569 Εργαζομένους στο τέλος Ιουνίου 2016 σε 11.923 Εργαζομένους στο τέλος του Ιουνίου 2017 (-12,1% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της πωλήσεως των θυγατρικών “Alpha Bank Srbija A.D.” και “Ionian Hotel Enterprises”, καθώς και του επιτυχούς Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (VSS) στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τα Γενικά Έξοδα ανήλθαν σε Ευρώ 249,1 εκατ., αυξημένα κατά 2,8% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ενισχύσεως των εξόδων για τη διαχείριση των καθυστερήσεων και των εξόδων τρίτων.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, το Δίκτυο του Ομίλου αριθμούσε 680 Καταστήματα, έναντι 856 Καταστήματα στο τέλος Ιουνίου 2016, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του Δικτύου στην Ελλάδα και της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.

Πτώση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά Ευρώ 0,5 δισ. και των Δανείων σε Καθυστέρηση κατά Ευρώ 0,7 δισ. στην Ελλάδα

Το β ́ τρίμηνο 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 505 εκατ., έναντι μειώσεως ύψους Ευρώ 123 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο Δείκτη να ανέρχεται σε 53,7% στο τέλος Ιουνίου 2017 και τον Δείκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 48%.
Το β ́ τρίμηνο 2017, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 717 εκατ. σε τριμηνιαία βάση έναντι μειώσεως των καθυστερήσεων κατά Ευρώ 111 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Tο β ́ τρίμηνο του 2017, oι διαγραφές στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 0,7 δισ., έναντι Ευρώ 0,3 δισ.το α ́ τρίμηνο 2017, καθώς ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες για βελτίωση της ανακτησιμότητας του χαρτοφυλακίου σε καθυστέρηση.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,6% σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 69%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 124%.
Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων στο τέλος Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκε σε 37,9%, 35,4% και 42,5%, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 77%, 48% και 85%, αντιστοίχως.

Το α΄ εξάμηνο 2017 οι προβλέψεις για την κάλυψη Πιστωτικού Κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR), μειώθηκαν σε 155 μονάδες βάσεως έναντι 196 μονάδων βάσεως πέρυσι

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το β ́ τρίμηνο 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 216,6 εκατ. έναντι Ευρώ 246,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Ως αποτέλεσμα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) μειώθηκε σε 146 μονάδες βάσεως το β ́ τρίμηνο 2017 έναντι 164 μονάδων βάσεως κατά μέσο όρο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στο τέλος Ιουνίου 2017, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο ανήλθε σε Ευρώ 15,3 δισ., ενώ ο Δείκτης Αποθέματος Προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 25,9%.
Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 59,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2017, μειωμένα κατά 3,8% σε ετησία βάση.
Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 50,4 δισ., ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε Ευρώ 8,4 δισ.

Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε περαιτέρω μετά το τέλος του β ́ τριμήνου 2017 ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων, επιτρέποντας περαιτέρω  εξορθολογισμό του χρηματοδοτικού προφίλ του Ομίλου

Το β ́ τρίμηνο 2017, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και ανήλθαν σε Ευρώ 33,1 δισ. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων μειώθηκαν κατά Ευρώ 146 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 27,9 δισ., καθώς οι εισροές καταθέσεων ιδιωτών ύψους Ευρώ 0,1 δισ. αντισταθμίσθηκαν από την εκροή καταθέσεων από Επιχειρήσεις ύψους Ευρώ 0,3 δισ. κυρίως λόγω εκροής από την εκταμίευση ποσού που αφορά σε μεγάλη χρηματοδότηση έργου.
Ωστόσο, οι καταθέσεις στην Ελλάδα ακολουθούν πορεία σταθερής αποκαταστάσεως μετά το τέλος του β ́ τριμήνου 2017, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων να ενισχύονται κατά Ευρώ 0,8δισ. και να διαμορφώνονται σε Ευρώ 28,7 δισ. στα τέλη Αυγούστου.
Η πλειονότητα των παραπάνω εισροών προέρχεται από καταθέσεις πρώτης ζητήσεως των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό έτος για τον τουρισμό συνέβαλε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά Ευρώ 182,1 εκατ. ή 4,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 4,4 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2017, κυρίως λόγω εισροών καταθέσεων προθεσμίας στη θυγατρική Τράπεζα του Ομίλου στην Κύπρο.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 132% στο τέλος Ιουνίου 2017 έναντι 134% το α ́ τρίμηνο 2017, ενώ στην Ελλάδα ανήλθε σε 135% και μειώθηκε περαιτέρω σε 128% στο τέλος Αυγούστου λόγω των εισροών καταθέσεων.

Δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,τα Λειτουργικά Έσοδα για το α ́ εξάμηνο 2017 μειώθηκαν κατά 15,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 141,7 εκατ., καθώς στο α ́ εξάμηνο 2016 συμπεριλαμβάνονται χρηματοοικονομικά κέρδη λόγω διαθέσεως στη Visa Inc. των μετοχών της Visa Europe που κατείχε η Τράπεζα, ενώ τα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 85,4 εκατ., μειωμένα κατά περίπου 6,0% σε ετήσια βάση , μη λαμβανομένου υπ ́ όψιν του κόστους για το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) της Alpha Bank Cyprus Ltd, το οποίο επιβάρυνε το αποτέλεσμα κατά το α ́ τρίμηνο 2016.
Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 27,1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 56,3  εκατ.
Οι δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέγραψαν ζημίες προφόρων Ευρώ 29,2 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2017, επηρεασμένες αρνητικά από το επίπεδο των προβλέψεων Ευρώ 85,4 εκατ. (+3,2% σε ετήσια βάση),το οποίο παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 203 μονάδων βάσεως ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων.
Το δίκτυο Καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αριθμούσε 186 Καταστήματα στο τέλος Ιουνίου 2017 έναντι 263το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του Δικτύου και της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.
Στην Κύπρο,τα υπόλοιπα δανείων για το β ́ τρίμηνο 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 5,2 δισ. (-0,9% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά Ευρώ 358 εκατ. σε ετήσια βάση (+19,6%) και ανήλθαν σε Ευρώ 2,2δισ.
Στη Ρουμανία,τα υπόλοιπα των δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και ανήλθαν σε Ευρώ 2,8 δισ. (+0,3% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά Ευρώ 203 εκατ. σε ετήσια βάση (+12,7%) και ανήλθαν σε Ευρώ 1,8 δισ.
Στην Αλβανία,τα δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 342 εκατ. (-2,1% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 10,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 454 εκατ.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στις δραστηριότητές μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικάσε 132% τον Ιούνιο 2017από 159% πέρυσι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης