Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τσίπρας σε τραπεζίτες: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2017

Τσίπρας σε τραπεζίτες: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2017
Σημαντική η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Για ανάπτυξη κοντά στο 2% έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ' ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως «αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία».
Και, άρα, ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια, είναι νομίζω πολύ κρίσιμος, πρόσθε ο πρωθυπουργός. 
«Και νομίζω ότι ταυτόχρονα με αυτή την προσπάθεια πρέπει να επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.
Ήδη, είχαμε μια θετική εξέλιξη τον Ιούλιο, με την αύξηση κατά ένα δισ., νομίζω. Αυτός ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί, να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες αφορούν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, λόγω των πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ.
Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας επεσήμανε κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της ΕΣΕΕ την αναγκαιότητα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και για την αναγκαιότητα να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση σε πιο υγιή βάση.
«Κάθε φορά που έρχεται ο Σεπτέμβρης σας θυμόμαστε και μας θυμόσαστε» είπε αστειευόμενος ο κ.Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Σεπτέμβριος αυτός έχει μια ιδιαίτερη αξία για εκείνον επειδή στο τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την ΕΣΕΕ
«Είμαι "ο πρόεδρος της κρίσης" από το 2009 και θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε βήμα στους νεότερους» είπε ο κ.Κορκίδης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απευθύνει τον κεντρικό χαιρετισμό στην ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου, στις 14 Δεκεμβρίου.
«Το χρωστάω άλλωστε, αφού είναι η αυλαία μιας τόσο έντονης παρουσίας και δημιουργικής, αλλά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλαβε «όταν άρχισε η καταστροφή της μεσαίας τάξης της χώρας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λόγω μνημονίων, το 2010».
«Παίξαμε άμυνα, ενώ θα μπορούσαμε να παίξουμε επίθεση.
Δηλαδή, αντί να λειτουργήσουμε δημιουργικά, προσπαθήσαμε να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνωθήκαμε σε 613.000, ήταν ένα σοκ» είπε ο κ. Κορκίδης.
«Και από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και της προηγούμενης περιόδου».
Αυτό το ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι ο κ.Τσίπρας τούς είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί πραγματικά με το οικονομικό επιτελείο να δεχτούν οι δανειστές τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό.
Ως προς το θέμα της επιβράβευσης της οικονομικής συνέπειας, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είπε πως πράγματι είναι κάτι που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν διαφορετικά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης