Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλείεται 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες να μην επιβαρυνθούν στα stress tests της ΕΚΤ (7/2018) αλλά θα έχουν περιθώριο 2 ετών

tags :
Αποκλείεται 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες να μην επιβαρυνθούν στα stress tests της ΕΚΤ (7/2018) αλλά θα έχουν περιθώριο 2 ετών
Έτσι λοιπόν δεν θα γίνουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες αλλά στα stress tests θα επωμιστούν βάρη τα οποία θα πρέπει να διευθετήσουν έως τα μέσα ή τέλη του 2019.
Στα stress tests του Ιουλίου 2018 είναι σχεδόν αδύνατο για ορισμένες ελληνικές τράπεζες να μην κληθούν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν θα έχουν 2 χρόνια προθεσμία ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και να ισχυροποιήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Όπως αναφέρει αξιόπιστος θεσμικός παράγοντας με μεγάλη εμπειρία στα stress tests.....
"μετά από το ζήτημα των AQRs που αφορά ελέγχους για την ποιότητα των δανείων των τραπεζών, ακόμη και εάν δεν διεξαχθούν έλεγχοι, η ΕΚΤ είναι αδύνατο να μην πιέσει τις 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους. 
Προφανώς σε αντίθεση με το παρελθόν όπου άμεσα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν, οι τράπεζες θα έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια 2 χρόνια για νέες προβλέψεις και έως 5 χρόνια για τα IFRs9 για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους.
Με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό εάν το 2015 οι τράπεζες χρειάστηκαν 14 δισεκ. νέα κεφάλαια με ΑΕΠ έως -6% περίπου στο δυσμενές σενάριο, στις νέες παραδοχές του 2018 θα χρειαστούν σχεδόν τα μισά 5 με 7 δισεκ.
Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στις παραδοχές του παρελθόντος.
Πιστεύω ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα ξεχωρίσουν...... υπάρχουν δύο τράπεζες που είναι ισχυρότερες από τις άλλες δύο εκεί πρέπει να εστιαστούμε σε αυτό τον διαχωρισμό."

Η θέση της Γερμανίας για τα AQRs μετά τις γερμανικές εκλογές

Μπορεί τα AQRs δηλαδή οι έλεγχοι των δανείων των τραπεζών να μονοπωλούν αρνητικά την ελληνική αγορά επιδρώντας αρνητικά στις τραπεζικές μετοχές…μπορεί να εξυφαίνονται συμβιβαστικές λύσεις με την αύξηση των προβλέψεων στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (coverage ratio NPEs)…ωστόσο η Γερμανία θα πάρει θέση για τα AQRs των ελληνικών τραπεζών μετά τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Η Γερμανία θα σταθμίσει εάν χρειάζονται νέα κεφάλαια οι τράπεζες, τι επίδραση θα έχει αυτό στο τρίτο πρόγραμμα, πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν και με βάση την στάθμιση των παραμέτρων αυτών εάν διαπιστώσει ότι επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος θα ταχθεί κατά της διεξαγωγής ελέγχων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.
Και ενώ η γερμανική θέση αναμένεται ο Draghi της ΕΚΤ στις 7 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου θα αναφέρει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι κεφαλαιακά επαρκείς και ότι τα stress tests του 2018 δεν περιλαμβάνουν AQRs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όμως ως γνωστό μόνο εάν η Ελλάδα ζητήσει AQRs η ΕΚΤ θα τα πραγματοποιήσει.
Η πρόσφατη κρίση με τα ΑQRs με το ΔΝΤ να ζητάει ελέγχους στις τράπεζες αναφέροντας ότι χρειάζονται επιπλέον 10 δισεκ. και όλους τους υπόλοιπους να αντιδρούν και να μην θέλουν ελέγχους δυστυχώς ανέδειξε μια παράμετρο που σκόπιμα παραβλέπουμε.
Το ΔΝΤ έσπειρε την αμφιβολία η οποία έχει καταφέρει να επισκιάζει την ΕΚΤ, τον SSM, τον ESM και την ελληνική πλευρά.
Η διαχείριση του ζητήματος των AQRs είναι όχι μόνο απαράδεκτος αλλά και πρόχειρος.
Δεν μπορεί να εμφανίζονται θεσμικοί παράγοντες ΕΚΤ, ΤτΕ, SSM να μην στηρίζουν την διαφάνεια και να προσπαθούν να συγκαλύψουν προβλήματα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν coverage ratio στα NPEs περίπου 50% (Εθνική 55,7%, Alpha 48%, Eurobank 51,1% και Πειραιώς 455).
Στην Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται πάνω από 60% ενώ στα NPLs φθάνει έως το 72%.
Οι τράπεζες επιτυγχάνουν μειώσεις των προβληματικών τους δανείων με διαγραφές μια μέθοδο που πλήττει το coverage ratio NPEs και ουσιαστικά εμφανίζει λιγότερο ποιοτικές τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν
103,4 δισεκ. NPEs,
33,4 δισεκ συνολικά κεφάλαια
28,8 δισεκ. tangible book
19,5 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία
-31 δισεκ. αρνητικά αποθεματικά.
9 δισεκ. capital buffer κεφαλαιακό απόθεμα.
17% περίπου σε μέσους όρους συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Τι θα γίνει στο τέλος;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση η οποία μπορεί να κοστίσει έως 4,5 δισεκ. στις τράπεζες αλλά με δυνατότητα απόσβεσης 2 χρόνια.
Από την εφαρμογή των IFRs 9 θα επωμιστούν μια ζημία 3 δισεκ. που θα αποσβεστεί σε 5 χρόνια.
Έτσι λοιπόν δεν θα γίνουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες αλλά στα stress tests θα επωμιστούν βάρη τα οποία θα πρέπει να διευθετήσουν έως τέλη του 2019.
Το συνολικό βάρος για τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται σε 7,5 δισεκ. με την διαφορά ότι δεν θα χρειαστεί να διευθετηθεί εντός του 2018 την χρονιά των stress tests και με ασφυκτική πίεση αλλά θα δοθεί χρόνος τουλάχιστον 2ετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης