Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Attica bank έχει 11% CT1 και οι μεγάλες τράπεζες 13% έως 12,25%; - Χρειάζεται ΑΜΚ 200 εκατ

tags :
Γιατί η Attica bank έχει 11% CT1 και οι μεγάλες τράπεζες 13% έως 12,25%;  - Χρειάζεται ΑΜΚ 200 εκατ
Είναι αξιοπερίεργο γιατί η Attica bank έχει κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από την ΤτΕ στο 11% και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν π.χ. η Πειραιώς 13% και η Εθνική 12,25%.
Η διοίκηση Θεόδωρου Πανταλάκη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προσπαθεί να εξυγιάνει την πολύπαθη Attica bank.
Αναζήτησε λύσεις που όμως ήταν το μη χείρον βέλτιστον ειδικά ως προς την ανακεφαλαιοποίηση με το ομολογιακό των 70 εκατ και την τιλοποίηση προβληματικών δανείων αλλά σίγουρα ήταν μια προσπάθεια με τα ελάχιστα μέσα να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Στην ανάλυση αυτή εστιαζόμαστε κυρίως – καθώς είναι αξιοπερίεργο – γιατί η Attica bank έχει κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένο από την ΤτΕ στο 11% και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν π.χ. η Πειραιώς 13% και η Εθνική 12,25% όπως έχει οριστεί από την ΕΚΤ.
Γιατί η ΕΚΤ είναι πιο αυστηρή και η ΤτΕ πιο ελαστική;

Τα 7 βασικά ερωτήματα;

1)Γιατί η Attica bank μια τράπεζα με πληθώρα προβλημάτων έχει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένο από την εποπτική αρχή, την ΤτΕ;
Η Attica bank έχει 14,36% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11% και 10,8% με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

2)Στα ερωτήματα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και πόσο θα είναι η επιβάρυνση στην Attica bank από την εφαρμογή των IFRs 9.
Εκτιμάται ότι θα προκύψει μια ζημία λόγω νέων προβλέψεων από το IFRs 9 περίπου 50 με 65 εκατ ευρώ με βάση ανεπίσημη πηγή και με δυνατότητα απόσβεσης 5 χρόνια - όπως σε όλες τις τράπεζες - 

3)Επίσης οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται με βάση την διαδικασία ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR από την ΕΚΤ και τον SSM.
Θα διεξαχθεί ανάλογος έλεγχος TAR και στην Attica bank από την Τράπεζα της Ελλάδος;

4)Στις 20 Οκτωβρίου 2017 η Attica bank λήγει το ομολογιακό 380 εκατ του πυλώνα ΙΙ για το οποίο πληρώνει επιτόκιο στο κράτος περίπου 12% ή 3,75 εκατ ευρώ.
Θα ανανεωθεί προφανώς γιατί η Attica bank έχει έκθεση στο ELA 1,145 εκατ ευρώ και το περιθώριο περαιτέρω χρήσης είναι μόλις 156 εκατ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες το ELA μειώνεται η Παγκρήτια μηδένισε η Attica bank έχει πλάνο μείωσης;

5)Το Aldridge EDC τιτλοποίησε 1,331 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκ των οποίων 525,2 εκατ με senior bond και 806,4 εκατ με junior.
Το junior ομόλογο έχει αξία μηδέν.
Το senior ομόλογο των 525,2 εκατ ποια είναι η αξία του ως προς την ονομαστική του αξία;
Εάν ξεπερνάει το 20% ή 105 εκατ θα είναι τεράστια επιτυχία.

6)Με βάση την δομή των εσόδων της Attica bank καθαρά έσοδα και προ προβλέψεων έσοδα η τράπεζα ακόμη και σε μια καλή περίοδο με σημαντικά μειωμένες προβλέψεις δεν μπορεί να βγάλει πάνω από 7 -  10 εκατ επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη και με εξυγίανση η απόδοση κεφαλαίου της Attica bank θα παραμείνει εκ των πραγμάτων χαμηλή.

7)Νέα αύξηση κεφαλαίου για να αντικατασταθούν οι προνομιούχες μετοχές.
Η Attica bank όπως και η Eurobank έχουν την δυνατότητα ομολογιακής έκδοσης tier 2 100 εκατ με κουπόνι 6,4%.
Εναλλακτικά αύξηση κεφαλαίου που όμως δεν θα πρέπει να καλύψει τις προνομιούχες μετοχές – εάν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής – αλλά και να διασφαλίσει ότι η τράπεζα θα έχει σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα.
Η Attica bank χρειάζεται περίπου 200 εκατ ή και πάνω από 200 εκατ ευρώ, 100 εκατ οι προνομιούχες, 55,7 εκατ οι ατέλειες της παλαιάς ΑΜΚ και άλλα 50 εκατ για αύξηση του capital buffer.
Προφανώς αύξηση σημαίνει dilution, νέο reverse split και πολλά άλλα που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Ως προς τα σενάρια ότι θα επενδύσει στην ΑΜΚ το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Caise d΄Epargne έχουμε πολλές επιφυλάξεις, για το αν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, για το είδος μιας τέτοιας επένδυσης και κυρίως για την προσδοκώμενη απόδοση κεφαλαίου.
Να ληφθεί υπόψη ότι σε μιας τέτοιας κλίμακας αύξηση το dilution - απίσχναση σημαίνει εξαφάνιση παλαιών μετόχων, μεγάλη μείωση του ΤΣΜΕΔΕ... και σημαίνει....πίεση στην μετοχή....όχι άνοδο.....

Υποσημείωση

H Attica Bank έχει P/BV περίπου 0,34 το οποίο αντικατοπτρίζει fair value.
Η Attica bank από το 2015 υποστηρίζουμε ότι πρέπει να έχει χαμηλότερο P/BV από τον μέσο όρο των 4 συστημικών τραπεζών.

Πρώτη ενημέρωση 21:11 7 Σεπτεμβρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης