Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι δύο που φεύγουν Lagarde και Dijsselbloem θα κρίνουν εάν θα κλείσει άμεσα (έως τέλη Νοεμβρίου 2017) η 3η αξιολόγηση…

Οι δύο που φεύγουν Lagarde και Dijsselbloem θα κρίνουν εάν θα κλείσει άμεσα (έως τέλη Νοεμβρίου 2017) η 3η αξιολόγηση…
Η Lagarde από ότι φαίνεται θα ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει έως το Καλοκαίρι του 2018 ή θα φύγει ακόμη και εντός του 2017....
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει ότι θέλει να κλείσει άμεσα την 3η αξιολόγηση….ωστόσο η ελληνική πλευρά πρωτίστως θα πρέπει να γνωρίζει την ατζέντα των δύο κρίσιμων επισκέψεων του επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem στις 25 Σεπτεμβρίου ο οποίος θα αποχωρήσει προσεχώς και της Ch. Lagarde του ΔΝΤ στις 29 Σεπτεμβρίου.
Η Lagarde από ότι φαίνεται θα ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει έως το Καλοκαίρι του 2018 ή θα φύγει ακόμη και εντός του 2017, στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου ίσως εξεταστεί το θέμα για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές και είναι δεδομένο ότι θα εκλεγεί το CDU της Merkel και επίσης είναι δεδομένο ότι ο Schaeuble θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που ξεκινούν από σήμερα 11 Σεπτεμβρίου τους ελέγχους της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου θα εστιάσουν
-Στην εκτέλεση του προϋπολογισμού
-Στην πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
-Στο πλάνο των μεταρρυθμίσεων.
-Μεγάλης σημασίας οι επαφές που θα έχουν οι δανειστές με την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς το ζήτημα της αξιολόγησης των τραπεζών είναι κομβικής σημασίας.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup θα έρθει στην Αθήνα για να προσδιορίσει το πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης και εάν είναι εφικτό να κλείσει έως τα τέλη Νοεμβρίου με στόχο στις 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup ανακοινωθεί η συμφωνία.
Ο Dijsselbloem θα θέσει θέμα ιδιωτικοποιήσεων και τραπεζών σε μια λογική όχι να διεξαχθούν AQRs αλλά πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης Αύγουστο 2018 οι ελληνικές τράπεζες να είναι θωρακισμένες.
Η Lagarde στις 29 Σεπτεμβρίου είναι ξεκάθαρο ότι θα επιμείνει στους 3 βασικούς άξονες της στρατηγικής της.
-Διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση πάνω από 15 χρόνια ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο
-AQRs στις ελληνικές τράπεζες ώστε όταν ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο οι τράπεζες να είναι πλήρως θωρακισμένες
-Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να διαχειριστεί τα έσοδα της με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν δύο σενάρια που κυριαρχούν εσχάτως ως προς την στρατηγική του ΔΝΤ

Σενάριο 1 – Άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα - Πιθανότητα 30%

Το ΔΝΤ θα επιμείνει και στα 3 βασικά θέματα χρέος, AQRs και πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο ….να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ μπορεί να πει ότι άπαξ και αυτοί οι βασικοί όροι δεν αξιολογούνται από την ΕΕ και δεν υιοθετούνται από τα Eurogroup το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα όχι τον Αύγουστο του 2018 αλλά έως το τέλος του 2017.
Σε αυτό το σενάριο ο ESM θα πρέπει έγκαιρα να αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 12 δισεκ. που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Κατά ορισμένες εκτιμήσεις το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποχωρήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που δεν αναμένεται εντός του 2017 αλλά αρχές 2018.
Το σενάριο αυτό έχει πιθανότητα 30% επιβεβαίωσης κυρίως γιατί ακόμη δεν είναι έτοιμος ο ESM ως Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ.

Σενάριο 2 – Το ΔΝΤ θέτει την ατζέντα, ασκεί μεγάλη πίεση αλλά δεν αποχωρεί πριν το Καλοκαίρι του 2018 - Πιθανότητα 70% 

Σε αυτή την περίπτωση η Lagarde και το ΔΝΤ δεν αποχωρούν άμεσα από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση ώστε να περάσουν τόσο η διευθέτηση του χρέους όσο και τα AQRs στις τράπεζες.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς διευθέτηση του χρέους και η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια πριν αποδειχθεί ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς.
Τι θα συμβεί εάν ανακύψουν προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες – άπαξ και τα NPEs είναι 103 δισεκ. – και η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων;
Ποιος θα προστατέψει τις τράπεζες και τους καταθέτες;
Το σενάριο αυτό έχει πιθανότητα 70% επιβεβαίωσης κυρίως γιατί έως το Καλοακίρι του 2018 ο ESM θα μπορεί να λειτουργήσει ως Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης