Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Credit negative για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ χωρίς εγγυήσεις ή χωρίς εξασφαλίσεις

Credit negative για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ χωρίς εγγυήσεις ή χωρίς εξασφαλίσεις
Το ΔΝΤ, μπορεί στην Ελλάδα να έχει δαιμονοποιηθεί, στην πραγματικότητα για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και επενδυτές αποτελεί εγγύηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει πιστά τις μεταρρυθμίσεις.
Credit negative δηλαδή πιστωτικά αρνητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς εγγυήσεις.
Στέλεχος της Nomura που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για αποχώρηση του ΔΝΤ ακόμη και μετά την 3η αξιολόγηση η οποία είναι απίθανο να ολοκληρωθεί τέλη του 2017.
Μάλλον η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης μετατίθεται για α΄ τρίμηνο 2018.
Εάν λοιπόν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κάποιες εξασφαλίσεις, χωρίς να υπάρχουν κάποιες εγγυήσεις για το χρέος και χωρίς να έχει διασφαλιστεί μια μελλοντική πιστωτική γραμμή είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s θα θεωρήσουν το γεγονός ως Credit Negative.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η αποχώρηση του ΔΝΤ θα σηματοδοτήσει αυξημένη αβεβαιότητα στην τήρηση του προγράμματος με δεδομένο ότι η μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό Ταμείο θα πάρει χρόνο».
Είναι προφανές ότι αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου που και οι οίκοι αξιολόγησης θα το θεωρήσουν ως credit negative.
Να σημειωθεί ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με Caa2, ενώ Fitch και Standard and Poor’s με Β-
Ταυτόχρονα αρνητικοί θα είναι και οι διεθνείς επενδυτές καθώς έχουν συνδυάσει το ΔΝΤ με την πιστή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Συν τοις άλλοις αποτελεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι ενώ αρχικά πολλοί εκτιμούσαν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την 3η αξιολόγηση στο Eurogroup 4 Δεκεμβρίου 2017….τώρα σχεδόν όλοι θεωρούν ότι είναι αδύνατο να κλείσει η 3η αξιολόγηση έγκαιρα και θα μετατεθεί για το 2018.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΔΝΤ, μπορεί στην Ελλάδα για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης να έχει δαιμονοποιηθεί, στην πραγματικότητα για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και επενδυτές αποτελεί εγγύηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει πιστά τις μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης