Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η στρατηγική Τσακαλώτου, Coeure να αρνούνται τα AQRs στις τράπεζες προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο τρόμο στους επενδυτές

Η στρατηγική Τσακαλώτου, Coeure να αρνούνται τα AQRs στις τράπεζες προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο τρόμο στους επενδυτές
Χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες; - Ναι για αναπτυξιακούς σκοπούς και ριζική κάθαρση των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων
Δυστυχώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ αλλά και οι Βρυξέλλες έχουν παγιδευτεί σε μια άριστα τοποθετημένη παγίδα που έστησε το ΔΝΤ.
Το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους είναι διαχρονικό αίτημα του ΔΝΤ και η Γερμανία με την παρελκυστική της πολιτική είχε καταφέρει να κερδίσει χρόνο…έως το Καλοκαίρι του 2018.
Βλέποντας το ΔΝΤ την ουσιαστική άρνηση της Ευρώπης να αντιμετωπίσει σοβαρά το ελληνικό χρέος...και γνωρίζοντας τα σχέδια για απομάκρυνση του από το ελληνικό πρόγραμμα με το πέρας της 3ης αξιολόγησης δηλαδή περί τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2018…αποφάσισε να στήσει μια έξυπνη παγίδα.
Έριξε στο τραπέζι ένα ευαίσθητο θέμα....έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες ή AQRs, στην λογική της διαφάνειας και με βασικό επιχείρημα ότι άπαξ και η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο το Καλοκαίρι του 2018 πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι 100% ασφαλείς, κεφαλαιακά θωρακισμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση των NPEs και μελλοντικές κρίσεις.
Το ΔΝΤ ουσιαστικά έθεσε ένα βασικό δίλημμα στηριζόμενο στην κοινή λογική.
Θέλει η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, αποδείξτε ότι οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Αντί η Ελλάδα, η ΕΚΤ, ο SSM και οι Βρυξέλλες να πουν ότι ναι μεν δεν έχουν σχεδιαστεί AQRs δηλαδή δεν έχουν σχεδιάσει ελέγχους ωστόσο δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να διεξάγουν τεστ στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών για να εξακριβώσουν την ποιότητα τους.
Αντί αυτής της στρατηγικής, κυριαρχεί η άρνηση.
Ο Τσακαλώτος ο έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα AQRs στις τράπεζες στην Ελλάδα.
Ο Coeure της ΕΚΤ εκ των βασικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι δεν εξετάζονται AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Οι Βρυξέλλες πρόσφατα τόνισαν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται AQRs;
Δηλαδή μας λένε όλοι οι θιασώτες της διαφάνειας και της θεσμικής θωράκισης της Ευρώπης ότι δεν χρειάζονται AQRs και ότι αυτά έγιναν το 2015 και τώρα πλησιάζει το 2018 δηλαδή 3 χρόνια μετά και όλα βαίνουν καλώς;
Μάλλον νέα AQRs θα πρέπει να διεξαχθούν το 3.456 μ.χ.
Οι αγορές, οι επενδυτές , τα hedge funds και οι μέτοχοι των τραπεζών όμως από την στάση της ΕΚΤ και της ΕΕ να αρνούνται ελέγχους το εκλαμβάνουν ως αδυναμία και φόβο.
Γιατί η ΕΚΤ δεν θέλει να κάνει AQRs;
Μήπως θέλει να κρύψει κάτι;
Μήπως φοβούνται την αποσταθεροποίηση, μήπως όντως υπάρχει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες και θέλουν να το κρύψουν;
Η δραματική πτώση και το sell off στις τράπεζες δείχνει ότι το ΔΝΤ έχει πετύχει τον στόχο του.
Το bankingnews πάλι πρωτοπόρησε, μπροστά από τον οποιαδήποτε..... μήνες πριν προειδοποιεί ότι θα προκύψει σοβαρή κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες είτε στο καλό είτε στο κακό σενάριο.
Σε άλλα δημοσεύματα προσδιορίζουμε πως θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες.
Τις κωδικοποιούμε εν συντομία ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξουν ή όχι AQRs.

Οι αιτίες των ζημιών στις τράπεζες

TAR – Troubled Asset Review - Ζημία 1,5 με 2 δισ

Είχαμε αποκαλύψει μήνες πριν ότι οι έλεγχοι σε Alpha bank και Εθνική αρχικά και στην Eurobank και Πειραιώς από Νοέμβριο 2017 στο πλαίσιο της ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Troubled Asset Review) που διεξάγουν ΕΚΤ και SSM αποτελεί ανεπίσημο AQRs.
Από τους ελέγχους θα προκύψει ζημία.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημία που θα απαιτήσει νέες προβλέψεις 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ.
Όμως δεν είναι σαφές εάν οι τράπεζες θα αποκαλύψουν τους κρυμμένους σκελετούς ή εάν οι έρευνες τους φέρουν στο φως.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι 4-5 δισεκ. δάνεια παρουσιάζονται ως ενήμερα αλλά επί της ουσίας δεν είναι.
Από το TAR έχουμε ζημία 1,5 με 2 δισεκ.

AQRs – Asset Quality Review - Ζημία 2 δισ

Δεν είναι σαφές εάν θα διεξαχθούν AQRs δηλαδή έλεγχοι ποιότητας στοιχείων ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν διεξαχθούν έχουμε υπολογίσει ότι θα προέκυπτε μια ζημία 2 δισεκ.

IFRs 9 – Νέα ρύθμιση στο διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 - Ζημία 1 δισ τον χρόνο ή 250 εκατ για κάθε 1 από τις 4 τράπεζες ετησίως...

Με βάση τα IFRs 9 οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε νέες προβλέψεις 4 με 5 δισεκ. τις οποίες όμως θα μπορούν να αποσβέσουν σε 5 χρόνια.
4 τράπεζες Χ 1,25 δισεκ. = 5 δισεκ διά 5 χρόνια 1 δισεκ. τον χρόνο διά 4 τράπεζες 250 εκατ τον χρόνο επιβάρυνση στις προβλέψεις λόγω IFRs 9 σε κάθε τράπεζα.

Αύξηση του coverage ratio NPEs μεταξύ 52% με 55% - Έλλειμμα -2,5 δισ η Πειραιώς, Alpha bank -1,7 δισ, Eurobank -350 εκατ, Εθνική 0. 

NPE Coverage Ratio δηλαδή ο δείκτης που μας δείχνει με πόσες προβλέψεις καλύπτονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Εάν μια τράπεζα έχει coverage ratio 60% αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων NPEs είναι 60%.
Στην Ευρώπη που οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον δείκτη NPLs ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις κυμαίνεται μεταξύ 73% και 66% δηλαδή οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υψηλότερους δείκτες.
Στην Ελλάδα ο δείκτης NPEs coverage ratio στις 4 ελληνικές τράπεζες θα βρεθεί στο 52% με 55% και σίγουρα πάνω από 50%.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται το εξής
Η Εθνική έχει coverage ratio NPEs 55,7%
Η Eurobank 51,1%
Η Πειραιώς 45%
Η Alpha bank 48%.
Εφόσον ισχύσει ένας δείκτης coverage ratio NPEs μεταξύ 52% και 55% αυτό σημαίνει ότι σε παρούσες αξίες η Πειραιώς έχει έλλειμμα 2,5 δισεκ. και η Alpha bank 1,7 δισεκ.
Η Eurobank έχει έλλειμμα 350-400 εκατ ευρώ και η Εθνική πλεόνασμα.

Πίεση από την στοχοθεσία μείωσης των NPEs ύψους 103 δισεκ.

Έχουμε αναλύσει ότι οι τράπεζες έχουν 33 δισεκ. κεφάλαια, προσδιορισμένα από την ΕΚΤ ελάχιστα όρια συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, 13% στην Πειραιώς, 12,25% στις άλλες τράπεζες, 12,25% στην Εθνική.
Έχουν κεφαλαιακό απόθεμα 9 δισεκ.
Έχουν tangible book 28,8 δισεκ.
Έχουν αναβαλλόμενη φορολογία DTA 19,8 δισεκ.
Έχουν αρνητικά αποθεματικά 31 δισεκ.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά ότι μόνο από μια γενναία μείωση των NPEs με επιθετικές πωλήσεις θα εξαφανιστεί το κεφαλαιακό απόθεμα – capital buffer – των 9 δισεκ..

Σοβαρή υποσημείωση

Οι προαναφερόμενες ζημίες στις τράπεζες δεν λειτουργούν προσθετικά.
Π.χ. AQRs και TAR είναι απολύτως συνδεόμενα όπως και με το coverage ratio δηλαδή δεν προσθέτουμε τις ζημίες αλλά συψηφίζουμε ζημίες καθώς AQRs και ΤΑR έχουν κοινό αντικείμενο.


Χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες;

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές στις ελληνικές τράπεζες.
Μόνο η φράση αυτή συνειρμικά προκαλεί ταραχή στους μετόχους.
Από το 2013 έως και σήμερα οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες είναι συνδεδεμένες με κατάρρευση των μετοχικών αξιών, δραματικά dilution, reverse split, δραματική απαξίωση των μετοχών.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι συνυφασμένες με την καταστροφή στο χρηματιστήριο, με την καταστροφή των μετόχων.
Το 2014 και 2015 καθιερώθηκε η έννοια της προληπτικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μιας διαδικασίας κατά την οποία οι τράπεζες προληπτικά ανακεφαλαιοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.
Φθάνοντας στο 2017 έχουμε τα εξής δεδομένα.

1)Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών έχουν τιμές κτήσης πολύ μεγαλύτερες από τις τρέχουσες τιμές.
Π.χ. το Fairfax στην Eurobank έχει τιμή κτήσης 926,7 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης είναι στα 311 εκατ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να μπορέσει να καλύψει την μεγάλη υποαξία θα πρέπει η τιμή της Eurobank να φθάσει στα 2,50 ευρώ από 0,8450 ευρώ (8 Σεπτεμβρίου 2017).
Το Fairfax ωστόσο έχει μειώσει το ιστορικό κόστος κτήσης μέσω άλλων εξαγορών π.χ. την Eurolife ή την Grivalia.
Ακόμη πιο δυσμενής είναι η εικόνα για τις επενδύσεις του Paulson στην Πειραιώς ενώ στην Alpha bank έχει περίπου ισοσκελίσει.
Στην περίπτωση του Fairfax όπου είναι ξεκάθαρη η απόφαση να στηρίξει την Eurobank στο μέλλον η πιθανότητα η μετοχή να ξαναπάει στα 2,50 ευρώ με τις τωρινές παραδοχές είναι αδύνατη.
Να σημειωθεί ότι το Fairfax έχει εγγράψει ζημία από την επένδυση της στην Eurobank αλλά το ιστορικό κόστος κτήσης είναι τα 2,50 ευρώ.

2)Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 103,7 δισεκ. NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα δάνεια.
33,4 δισεκ. κεφάλαια, 28,8 δισεκ. tangible book, 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία και 31 δισεκ. αρνητικά αποθεματικά.
3)Το capital buffer των τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 9 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμένος υποχρεωτικός κατώτερος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς είναι 13%, της Εθνικής 12,25% των άλλων τραπεζών 12,5% και παραδόξως της Attica bank μόνο 11%.

Με βάση αυτές τις παραδοχές ποια είναι η λύση του μέλλοντος;
Στο παρελθόν είχαμε προληπτικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήταν απαραίτητες αλλά υλοποιούνταν για να καλύψουν κάτι αρνητικό, το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών.
Στο μέλλον η λύση είναι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές με αναπτυξιακό προσανατολισμό δηλαδή αναπτυξιακές ΑΜΚ.
Οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν υπό τις εξής βασικές παραδοχές

-Να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκείς κεφαλαιακά με βάση τις εποπτικές αρχές να μην υπάρχει ο φόβος αφερεγγυότητας ελληνικής τράπεζας
-Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου πρώτα από τράπεζα που θα είναι δεδομένο ότι θα την καλύψει π.χ. Eurobank εάν στο μέλλον υλοποιούσε αναπτυξιακή αύξηση θα καλυπτόταν 100%.
-Να διασφαλιστεί ότι υλοποιώντας μια αύξηση κεφαλαίου, μια τράπεζα φερέγγυα, δεν θα υπάρξει κατάρρευση της μετοχής και όταν μετά από κάποιο διάστημα η μετοχή ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία ήταν προ της αύξησης…η αγορά θα αισθανθεί ασφαλής.
-Οι τράπεζες να παρουσιάσουν ένα σαφές business plan προς τους μετόχους και δυνητικούς νέους μετόχους για το τι θα κάνουν τα νέα λεφτά.
Θα κλείσουν μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων, θα διαθέτουν κεφάλαιο για ανάπτυξη και νέα δάνεια ή άλλες στρατηγικές;
Ότι παρουσιάσουν πρέπει να είναι 100% δικαιολογημένο.

Υπό αυτό το πρίσμα οι αναπτυξιακές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν επιτυχία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο μέλλον…ίσως εγγύς… μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης