Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο διαμελισμός της MIG είναι καταστροφικό σενάριο που θα πλήξει τον όμιλο και την τρ. Πειραιώς – Λάθος το ομολογιακό

tags :
Ο διαμελισμός της MIG είναι καταστροφικό σενάριο που θα πλήξει τον όμιλο και την τρ. Πειραιώς – Λάθος το ομολογιακό
Η MIG προφανώς και έχει προβλήματα όμως όλα τα δάνεια είναι ενήμερα, δεν υπάρχει δάνειο στο σύνολο των εταιριών συμμετοχών ή στην μητρική MIG που να μην εξυπηρετείται...
Σε 2 χρόνια από σήμερα η MIG ίσως να μην υφίσταται ως εταιρία.
Το δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου, κινδυνεύει να διαμελιστεί από μια ακατανόητη στρατηγική που στο τέλος ούτε η Πειραιώς θα κερδίσει, ούτε προφανώς η MIG.
To πρώτο λάθος ήταν το ομολογιακό των 425 εκατ που κάλυψε πλήρως η τράπεζα Πειραιώς.
Πρακτικά η Πειραιώς μπορεί σε μέλλοντα χρόνο εφόσον μετατρέψει το ομολογιακό σε μετοχές να αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της MIG.
H συμπεριφορά της μετοχής της MIG που χάνει 40% μόνο το τελευταίο 4μηνο ήταν στα 0,1950 ευρώ και έχει υποχωρήσει στα 0,1150 ευρώ αποδεικνύει ότι το ομολογιακό που καλύφθηκε πλήρως από την Πειραιώς δεν άρεσε…στους επενδυτές.
Η MIG προφανώς και έχει προβλήματα όμως όλα τα δάνεια είναι ενήμερα, δεν υπάρχει δάνειο στο σύνολο των εταιριών συμμετοχών ή στην μητρική MIG που να μην εξυπηρετείται.
Προφανώς και ο δανεισμός προς την Πειραιώς πρέπει να μειωθεί και συνολικά ο δανεισμός πρέπει να μειωθεί.
Ωστόσο στόχος δεν μπορεί να είναι ο διαμελισμός της MIG γιατί πέραν από την εταιρική καταστροφή της MIG θα ζημιωθεί και η τράπεζα Πειραιώς.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος προσπάθησε να βρει μια αξιόπιστη λύση ώστε να απαγκιστρωθεί οριστικά από την Πειραιώς που την θεωρούσε βαρίδι στα σχέδια ανάπτυξης του ομίλου.
Σε συνεννόηση με την Goldman Sachs και ορισμένα funds είχαν εξετάσει εναλλακτικά σενάρια.
Ο άδικος χαμός του Βγενόπουλου πάγωσε τα σχέδια αυτά και ποιο είναι πλέον το μέλλον;
Πώληση της Attica Group για να μειωθεί ο συνολικός δανεισμός MIG και θυγατρικών που αγγίζει τα 1,6 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 900 εκατ στις θυγατρικές και 700 εκατ στην MIG.
H Attica Group θα πωληθεί σε βάθος 3-4 μηνών μετά μάλιστα και το deal με την Hellenic Seaways.
Όμως φαίνεται να υπάρχουν και σχέδια πώλησης του Υγεία και της Vivartia τα οποία ωστόσο ακόμη δεν αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις.
Στην Πειραιώς υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις, πωλήσεις σε 1 με 1,5 χρόνο, πωλήσεις σε 2,5 με 3 χρόνια ώστε να ανακάμψουν οι εταιρίες που απαρτίζουν την MIG.
O διαμελισμός της MIG γιατί αυτό είναι το βασικό σενάριο εξελίσσεται κατά τρόπο επιχειρηματικά μακάβριο σε μονόδρομο.
Η Πειραιώς προφανώς ως βασικός – και προσεχώς ως μοναδικός μέτοχος – θέλει να μειώσει την μεγάλη δανειακή εξάρτηση της MIG και των συμμετοχών της.
Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η βιασύνη θα είναι 100% λάθος επιλογή γιατί οι εταιρίες πρέπει να έχουν χρόνο να ανακάμψουν και θα πρέπει να επανακαθοριστεί το μέλλον της MIG.
Η Πειραιώς ως αγχωμένος μέτοχος και δανειστής θέλει να μειώσει τα δάνεια και θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν άλλα κεφάλαια από την MIG.
Όμως με άγχος δεν επιλύεται το ζήτημα της MIG.
Μια στοχευμένη πώληση τύπου Attica Group ώστε να διασφαλιστεί και η Πειραιώς μειώνοντας σημαντικά τον δανεισμό και λαμβάνοντας ένα τίμημα από 350 έως 450 εκατ – ερωτηματικό για το 450 εκατ – είναι λογική εξέλιξη.
Μια στρατηγική βίαια διαμελισμού της MIG είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στον αφανισμό την εταιρία Συμμετοχών και θα ζημιώσει την Πειραιώς.
Ο διαμελισμός – αυτό ήταν το σχέδιο του Θωμόπουλου όταν ήταν CEO στην Πειραιώς – θα αποτελέσει τραγικά λάθος επιλογή.

Υποσημείωση

Είναι λάθος χρονικά και πρακτικά.... και η αντικατάσταση προσεχώς του Σταύρου Λεκκάκου του προέδρου της MIG ο οποίος παρ΄ ότι προερχόταν από την Πειραιώς έγινε αποδεκτός από τα στελέχη της εταιρίας Συμμετοχών και διαμόρφωνε μια στρατηγική συμβατή με την λογική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης