Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H ζημία έφθασε 4 δισ – Μη επενδύσιμες οι τράπεζες για ακόμη 8 μήνες – Αποχωρούν funds πουλώντας 600 εκατ μτχ

tags :
H ζημία έφθασε 4 δισ – Μη επενδύσιμες οι τράπεζες για ακόμη 8 μήνες – Αποχωρούν funds πουλώντας 600 εκατ μτχ
Από τα ενδιαφέροντα πάντως στοιχεία είναι ότι οι βασικοί επενδυτές και hedge funds των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 των ελληνικών τραπεζών π.χ. Fairfax, Paulson κ.α. δεν έχουν πουλήσει τράπεζες.
Η ζημία που έχει προκληθεί από τους παιδαριώδεις χειρισμούς στο ζήτημα των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλη καθώς σε διάστημα 1,5 μήνα χάθηκε χρηματιστηριακή αξία περίπου 3,8 με 4 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες. 
Όλοι κατηγορούν το ΔΝΤ επειδή ανέφερε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται AQRs τα οποία τελικά  δεν θα γίνουν και κανείς δεν σχολίασε ή δεν διερωτήθηκε γιατί μόνο στο άκουσμα των AQRs κλονίστηκε όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Γιατί πολύ απλά όλοι ξέρουν ότι οι τράπεζες είναι ακόμη αδύναμες και ευάλωτες παρά την προσπάθεια των διοικήσεων να σταθεροποιήσουν τους ισολογισμούς.
Όταν οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 33,4 δισεκ. κεφάλαια, έχουν 28,8 δισεκ. tangible book καθαρό κεφάλαιο, 9,5 δισεκ κεφαλαιακό απόθεμα αλλά επίσης έχουν 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο DTA, 15,6 δισεκ. DTC, αρνητικά αποθεματικά -31 δισεκ. και 103,4 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για το πόσο ευαίσθητες είναι οι τράπεζες.
Η ζημία στις τράπεζες έχει συντελεστεί κυρίως γιατί τα stress tests της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 και μέχρι τότε δηλαδή για τους επόμενους 8 μήνες οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα είναι μη επενδύσιμες.
Για τους επόμενους 8 μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο κανείς δεν θα αγγίζει στα σοβαρά τις τραπεζικές μετοχές.
Όμως συμβαίνει και κάτι άλλο που επίσης προβληματίζει.
Τα hedge funds που ήταν οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών, οι κερδοσκόποι είναι οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και όχι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές που δεν αποτελούν πλειοψηφία, αποχωρούν.
Το τελευταίο διάστημα από το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου έως σήμερα τα hedge funds έχουν πουλήσει πάνω από 600 εκατ μετοχές τραπεζών και προφανώς γιατί ανησυχούν για τον κίνδυνο εξαΰλωσης λόγω νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Προφανώς υπάρχουν επενδυτές που αγοράζουν αλλά από ότι φαίνεται πάλι hedge funds αγοράζουν είτε στα πλαίσια υποτιμητικής κερδοσκοπίας ή άλλων επενδυτικών στρατηγικών.
Από τα ενδιαφέροντα πάντως στοιχεία είναι ότι οι βασικοί επενδυτές και hedge funds των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 των ελληνικών τραπεζών π.χ. Fairfax, Paulson κ.α. δεν έχουν πουλήσει τράπεζες.

Υποσημειώσεις

1)Η Εθνική παρ΄ ότι εμφανίζεται η λιγότερο ευάλωτη τράπεζα στα stress tests έχει δεχθεί και τις περισσότερες ρευστοποιήσεις εσχάτως, τουλάχιστον σε όγκους.
Αυτό σχετίζεται με αμερικανικά funds που δεν ανησυχούν τόσο για την Εθνική αλλά συνολικά για την αγορά, θεωρούν ότι θα υπάρξουν χαμηλότερες τιμές.
2)Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάποια τράπεζα - όχι από τις 4 συστημικές - θα ενσωματωθεί σε μεγάλη συστημική τράπεζα...
Ο λογαρισμός δεν βγαίνει.
3)Αποκαλύφθηκε από το bankingnews ότι η "μεγάλη ζημία" από τις υποθέσεις του πορίσματος της ΤτΕ για την Πειραιώς είναι μόλις 61 εκατ ως πρόβλεψη που μπορεί να ανακληθεί.
Το αποτέλεσμα του πορίσματος είναι άνθρακες ο θησαυρός.
4)Υπάρχει ένδειξη ότι η δεύτερη πιο ευάλωτη τράπεζα μπορεί να είναι άλλη τράπεζα από αυτή που εκτιμάει η πλειοψηφία της αγοράς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης