Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο πρώτο Παγκόσμιο Δίκτυο Διεθνούς Εμπορίου η Eurobank με σύμμαχο τη Banco Santander

tags :
Στο πρώτο Παγκόσμιο Δίκτυο Διεθνούς Εμπορίου η Eurobank με σύμμαχο τη Banco Santander
Η μεγάλη συμμαχία των οκτώ τραπεζών, οι 11.000 επιχειρήσεις, η παρουσία σε 22 χώρες και η επόμενη μέρα των 100.000 επιχειρήσεων και των 30 χωρών
Σάρκα και οστά λαμβάνει η στρατηγική συμμαχία της Eurobank με την Ισπανική 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη την Banco Santander.
Με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζονται στους πελάτες της σε Ελλάδα και Κύπρο, πρόσβαση σε ένα από μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα διεθνούς εμπορίου ανοίγοντας δρόμο σε επιχειρηματικές συμφωνίες και συμμαχίες αλλά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η τράπεζα να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτυχθεί μέσω της εξωστρέφειας κατά συνέπεια να ενισχύσει τις εργασίες της στην λεγόμενη υγιή επιχειρηματικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατηγική συμμαχίας της Eurobank με την Banco Santander εξασφαλίζει την ένταξη της Eurobank στο πρώτο Παγκόσμιο Δίκτυο Διεθνούς Εμπορίου Trade Club Alliance που υποστηρίζεται από τράπεζες.
Οι Banco Santander, Eurobank, Nordea, Rabobank, Attijariwafa, KBC, Industrial Bank of Korea (IBK), SIAM, Banco BPM (και -8η- η Credit Agricole που ολοκληρώνει τώρα τη διαδικασία ένταξής της) συμμετέχουν ήδη στο δίκτυο αυτό που βρίσκεται σε επεκτατική φάση και αναμένεται να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, μέσα στο 2017, (ήδη έχει παρουσία σε 22 χώρες) καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αγορών στόχων όπως ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία κ.λπ.
Οι ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις πελάτες της Eurobank αποκτούν πρόσβαση σε 11.000 εταιρείες / πελάτες διεθνών τραπεζών  ενώ τα επόμενα 3 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 100.000 και να καλύψει σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγορών της υφηλίου.
Το Trade Club σχεδιάστηκε από την Banco Santander με σκοπό αρχικά να διασυνδέσει τους πελάτες της παντού στον κόσμο όπου ο Όμιλος Santander διαθέτει παρουσία ενώ  ένταξη της Eurobank στο Trade Club ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων (περίπου ενός έτους) επαφών και διεργασιών του τομέα Global Transaction Banking της Eurobank με την Banco Santander και η ολοκλήρωση του «deal» υπήρξε αποτέλεσμα διεξοδικού «due diligence» εν μέσω καθεστώτος Capital Controls που διενήργησε ο ισπανικός Όμιλος.
Η Eurobank  αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Trade Club Alliance και συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο πρώτο Board που συστάθηκε σε σώμα κατά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη ενώ  η ομάδα του Global Transaction Banking της Eurobank εκλήθη από άλλες τράπεζες μέλη του Trade Club (Santander UK, Nordea και KBC) προκειμένου να παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης και οργάνωσης τόσο του Exportgate όσο και της προσέλκυσης πελατών στο Trade Club (όπου μόνο από την Ελλάδα ήδη έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 180 πελάτες μέσα διάστημα 3 μηνών!).
Επισημαίνεται ότι το βασικό όπλο του Trade Club είναι η συμμετοχή ελεγμένων σε επίπεδο αξιοπιστίας επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών γεγονός που δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας για την πραγματοποίηση συμφωνιών μεταξύ των επιχειρήσεων. Και αυτό διότι είναι γνωστό ότι ειδικά επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συνεργασίες τους είναι η διερεύνηση της αξιοπιστίας του αντισυμβαλλόμενου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρήνας που οδήγησε τη Eurobank στη συμμαχία με τη Banco Santader ήταν οι κινήσεις που έγιναν από το 2009 με την έναρξη της οικονομικής κρίσης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας (συμμαχίες με τους φορείς επιχειρηματικότητας, διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων για Έλληνες εξαγωγείς μέσω της πρωτοβουλίας Go International κλπ)  και οδήγησαν στην δημιουργία του Exportgate.
Το Exportgate το οποίο παρέχει ένα σύνολο πληροφοριών για αγορές του εξωτερικού (κανονιστικό πλαίσιο εισαγωγών - εξαγωγών, δασμολογικό καθεστώς, κοστολόγιο και γραφειοκρατικές διαδικασίες ανά χώρα) είναι προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ανεξάρτητα από τη σχέση του με την τράπεζα (δηλαδή, έχουν πρόσβαση όχι μόνο πελάτες της Eurobank αλλά και κάθε επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται είτε για εξαγωγές είτε για εισαγωγές από Ελλάδα).
Στην πλατφόρμα του Exportgate συμμετέχουν πάνω από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις ενώ εντός του τρέχοντος έτους έκαναν αίτηση συμμετοχής στην πλατφόρμα πάνω από 300 επιχειρήσεις.
Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου του Exportgate παρέχει στα μέλη του πρόσβαση σε εμπορικές και κλαδικές πηγές και πληροφορίες για πάνω από 180 χώρες, υποστηρίζεται δε από το σύνολο των Διεθνών Επιμελητηρίων με τη συμμετοχή πάνω από 30 Διεθνών φορέων, Πρεσβειών και Οργανισμών.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης