Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια νέα ΑΜΚ 200 εκατ επαρκεί για την Attica bank; - Μάλλον όχι θέλει 300-400 εκατ

tags :
Μια νέα ΑΜΚ 200 εκατ επαρκεί για την Attica bank; - Μάλλον όχι θέλει 300-400 εκατ
Το κρίσιμο ερώτημα είναι επαρκούν τα 200 εκατ;  - Η απάντηση είναι όχι θα χρειαστεί 300 με 400 εκατ νέα ανακεφαλαιοποίηση
Η Attica bank σχεδιάζει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 200 εκατ ευρώ ή συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης ομολογιακού για να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές 100 εκατ ευρώ.
Η Attica bank υποστηρίζει ότι χρειάζεται 200 εκατ ευρώ.
Σημασία δεν έχουν τόσο οι τρέχουσες ανακοινώσεις της Attica bank αλλά τι υποστήριζε μήνες πριν ότι με την τιτλοποίηση των 1,33 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων η τράπεζα θωρακίζεται και κλείνει τα ανοικτά μέτωπα.
Τότε ακριβώς το bankingnews είχε δημοσιεύσει πολύ αναλυτικό ρεπορτάζ τονίζοντας ότι η Attica bank θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου πάνω από 300 εκατ ευρώ.
Μετά από 9-10 μήνες έρχεται η Attica bank και αναγνωρίζει ότι χρειάζεται νέα αύξηση 200 εκατ ευρώ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι επαρκούν τα 200 εκατ;
Η απάντηση είναι όχι θα χρειαστεί 300 με 400 εκατ νέα ανακεφαλαιοποίηση για να μπορέσει η τράπεζα να κλείσει οριστικά τα ανοικτά μέτωπα με τα κεφάλαια.
Γιατί;
Οι λόγοι είναι οι εξής
1)Το deal της τιτλοποίησης 1,33 δισεκ. με την Aldridge είναι έωλο.
Οι παραδοχές που έχουν ληφθεί υπόψη είναι ακραία αισιόδοξες ειδικά για το ένα από τα δύο ομολογιακά καθώς το junior ομόλογο έχει αξία μηδέν.
2)Η Attica bank έχει 617,9 εκατ κεφάλαια και θα προσθέσει κέρδος 70 εκατ από το αρχικό deal με την Aldridge λόγω αντίστοιχης κάλυψης ομολογιακού.
Τα κεφάλαια αυτά όμως που θα προσεγγίζουν τα 690 εκατ λόγω και του αντιπαραγωγικού μοντέλου της τράπεζας θα αρχίζουν πάλι να μειώνονται.
3)Η λέξη αντιπαραγωγικό μοντέλο δικαιολογείται;
Η Attica bank εμφανίζει 10,6 εκατ προ προβλέψεων έσοδα σε βάση 6μήνου ή 21 με 22 εκατ σε ετήσια βάση.
Υπάρχει λογική σε αυτή την χαμηλή απόδοση;
4)Η Attica bank όσα κεφάλαια και να αποκτήσει δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο χάσμα δανείων προς καταθέσεις και το γεγονός ότι έχει 980 εκατ ευρώ εξάρτηση από το ELA παρέχοντας 1,99 δισεκ. εγγυήσεις δηλαδή σχεδόν όλο τον ισολογισμό της.
Να σημειωθεί ότι το κόστος του ELA είναι πολλαπλάσιο της άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ.
5)Η Attica bank διαθέτει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11% προσδιορισμένο από τις εποπτικές αρχές όταν η Πειραιώς έχει 13% και οι άλλες τράπεζες 12,25% με 12,5%.
Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η Attica bank έχει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τις άλλες τράπεζες.
6)Η Attica bank θα υλοποιήσει ΑΜΚ έως 200 εκατ ή συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού για να αντικατασταθούν οι προνομιούχες.
Οι μέτοχοι είναι γνωστοί στην Attica bank ΕΦΚΑ 50,13%, ΤΑΠΙΛΤΑΤ 7,9% και ΤΣΜΕΔΕ 5,63%.
Το ερώτημα είναι οι μέτοχοι αυτοί θα υποστούν dilution απίσχναση αυτό είναι αναμενόμενο το ερώτημα όμως είναι ότι πόσου ύψους θα είναι;
Σχεδόν καθολική, θα εξαϋλωθούν οι παλαιοί μέτοχοι εάν η αύξηση κεφαλαίου είναι 200 εκατ.
Ως προς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα πρέπει να υπολογίζεται έως 40% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές προ reverse split που είναι υποχρεωτικό.
7)Η άποψη του bankingnews έχει δημοσιευθεί πολλές φορές και τώρα και στο παρελθόν για το ποια είναι η καλύτερη λύση για την Attica bank.
Δεν χρειάζεται αυξήσεις κεφαλαίου αλλά ενσωμάτωση σε συστημική τράπεζα όπως η Εθνική τράπεζα.
Η διοίκηση Πανταλάκη προσπαθεί να συμμαζέψει την τράπεζα αλλά το πρόβλημα της Attica bank είναι βαθύτερο και δομικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης