Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει τρόπος να μηδενίσουν τα NPEs από 50% στις ελληνικές τράπεζες, απαιτούνται άλλα 20-30 δισ και το λάθος….του 2015

tags :
Υπάρχει τρόπος να μηδενίσουν τα NPEs από 50% στις ελληνικές τράπεζες, απαιτούνται άλλα 20-30 δισ και το λάθος….του 2015
Σήμερα απλά ασχολούνται με τα προβλήματα του παρελθόντος…και το 2019 πάλι θα ασχολούνται με τα προβλήματα του παρελθόντος.
Υπάρχει τρόπος τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες από 50% ουσιαστικά να μηδενίσουν να πέσουν στο 5%;
Για να μπορέσει η λύση αυτή να αποδώσει χρειαζόμαστε άλλα 20- 30 δισ κεφάλαια.
Πρόσφατα Sabine Lautenschläger η αντιπρόεδρος του SSM και μέλος της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουμε ότι χρειάζονται 30 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Τα 30 δισεκ. προκύπτουν ως εξής.
Πόσα NPEs έχουν 101 με 103 δισεκ.
Πόσες σωρευμένες προβλέψεις περίπου 60 δισεκ.
Πόσο πωλούνται τα προβληματικά δάνεια…στην Ιταλία 20% ή 18% με 22% της ονομαστικής αξίας.
Άρα εάν πουλούσαν σήμερα 40-43 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα έπιαναν 8 με 9 δισεκ. άρα χρειάζονται 30 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Οι τράπεζες διαθέτουν 33 δισεκ. κεφάλαια και με άλλα 20 με 30 δισεκ. θα αντιμετώπιζαν στο 100% τα προβληματικά τους ανοίγματα.
Δυστυχώς και το 2015 αλλά και το 2018 οι τράπεζες δεν θα υιοθετήσουν την θεραπεία σοκ αλλά λύσεις ημίμετρα.
Το 2015 τους προτάθηκε από τον SSM να πάρουν και τα 20 με 25 δισεκ. των κρατικών κεφαλαίων που υπήρχαν για τις τράπεζες ώστε να κρατικοποιηθούν, να λύσουν υπό τον κρατικό μανδύα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εν συνεχεία να ιδιωτικοποιηθούν με placement σε ξένους επενδυτές.
Η λύση αυτή απορρίφθηκε γιατί οι διοικήσεις των τραπεζών δεχόντουσαν μεγάλη πίεση από τους μετόχους κυρίως hedge funds ώστε οι αυξήσεις να είναι όσο το δυνατό μικρότερες.
Το 2015 προέκυψαν 14 δισεκ. ανάγκες σε νέα κεφάλαια και τελικώς οι αυξήσεις κεφαλαίου ήταν περί τα 6 δισεκ. γιατί τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από LME από μετατροπή ομολογιακών τίτλων σε μετοχές.
Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία του 2015 οι τράπεζες να πάρουν 20 με 25 δισεκ. κεφάλαια και να ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκώς λύνοντας το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται 20 με 30 δισεκ. για να μηδενίσουν το πρόβλημα των NPEs.
Δυστυχώς με την ανοχή της ΕΚΤ θα επαναληφθεί πάλι το ίδιο λάθος.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι ελάχιστες και θα χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί θεραπεία σοκ στο ελληνικό banking δια της ριζικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι στο μέλλον οι τράπεζες που θα τολμήσουν τις αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι οι μεγάλοι νικητές του banking.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου με αναπτυξιακό πρόσημο είναι κομβικής σημασίας για το ελληνικό banking.
Πέραν από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες και παρενέργειες οι τράπεζες θα γυρνούσαν σελίδα και θα μπορούσαν να κινήσουν την εθνική οικονομία.
Σήμερα απλά ασχολούνται με τα προβλήματα του παρελθόντος…και το 2019 πάλι θα ασχολούνται με τα προβλήματα του παρελθόντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης