Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πείραμα της ΑΜΚ της Attica bank προπομπός για τις τράπεζες το 2018 – Άρνηση των Γάλλων…και stress tests ενόψει

Το πείραμα της ΑΜΚ της Attica bank προπομπός για τις τράπεζες το 2018 – Άρνηση των Γάλλων…και stress tests ενόψει
Το ομολογιακό 100 εκατ θα αποδειχθεί μονόδρομος αλλά η τράπεζα θα κληθεί να πληρώνει 6,4% περίπου επιτόκιο που στα 100 εκατ είναι 6,4 εκατ ευρώ.
Η επιχειρούμενη προσπάθεια της Attica bank να ανακεφαλαιοποιηθεί με έως 200 εκατ ευρώ και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει ξεκάθαρα προπομπό για το πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι τις ελληνικές τράπεζες.
Η Attica bank έχει γνωστοποιήσει ότι θα χρειαστεί νέα κεφάλαια 200 εκατ που θα αντληθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου ή συνδυασμού ΑΜΚ και ομολογιακού tier 2 για την κάλυψη των 100 εκατ προνομιούχων μετοχών.
Το ομολογιακό 100 εκατ θα αποδειχθεί μονόδρομος αλλά η τράπεζα θα κληθεί να πληρώνει 6,4% περίπου επιτόκιο που στα 100 εκατ είναι 6,4 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου ωστόσο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα.
Μπορεί η παρουσία ως συμβούλου της Rothschild να δημιουργεί μια προσδοκία αλλά οι απόπειρες που έγιναν στην Γαλλία π.χ. Caise D’ Epargne και αλλού δεν απέδωσαν.
Θα αποτελέσει έκπληξη εάν εμφανιστεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής στην Attica bank από το εξωτερικό.
Η διοίκηση Πανταλάκη γνωρίζει ότι το εγχείρημα σε αυτή την συγκυρία είναι πολύ πιο δύσκολο γιατί έχει χαθεί η ορατότητα στο ελληνικό banking λόγω αβεβαιότητας για τα stress tests του 2018.

Τα 10 βασικά ερωτήματα είναι τα εξής

1)Ας υποθέσουμε ότι η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω αύξησης με 200 εκατ αυτό σημαίνει ότι με 131 εκατ που είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο θα υποστούν ακραίο dilution οι παλαιοί μέτοχοι.

2)Ας υποθέσουμε ότι η Attica bank υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές και προ reverse split η τιμή της αύξησης θα είναι 0,025 ευρώ και μετά reverse split – ας υποθέσουμε 40 προς 1 – η τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ.

3)Οι παλαιοί μέτοχοι που συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2015 το ΕΦΚΑ με 50,63% που περιλαμβάνεται το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΣΜΕΔΕ με το υπόλοιπο 5,63% και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ με 7,91% τι θα πράξουν;
Ας υποθέσουμε ότι δεν συμμετέχουν.
Πως θα δικαιολογήσουν τα Ταμεία ότι σε μια νέα αύξηση με πολλαπλάσια χαμηλότερη τιμή δεν συμμετέχουν και επένδυσαν 270 εκατ το 2015 σε πολύ υψηλότερη τιμή;
Ας υποθέσουμε ότι θέλουν να συμμετάσχουν τα Ταμεία.
Το ΕΦΚΑ μπορεί να συμμετάσχει όταν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου;
Συμμετοχή στην αύξηση δεν θα σημάνει κρατική βοήθεια που σίγουρα θα προσκρούσει στην DGCom στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα απορριφθεί;
Πως θα κινηθεί ο υπουργός Πετρόπουλος ο οποίος είχε προτρέψει το ΤΑΠΙΛΤΑΤ να συμμετάσχει στην ΑΜΚ του 2015 με 55 εκατ στα 0,30 ευρώ και πως θα κινηθεί ο υπουργός Σπίρτζης ο οποίος ζητούσε από ΔΕΚΟ να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του 2015;
Επί της νέας αύξησης κεφαλαίου τι έχει να πει η ΤτΕ που μιλούσε το 2016 για κεφαλαιακά επαρκή Attica bank;

4)Γιατί η Attica bank μια τράπεζα με πληθώρα προβλημάτων έχει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένο από την εποπτική αρχή, την ΤτΕ;
Η Attica bank έχει 14,36% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11% και 10,8% με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η Πειραιώς έχει 13% και η Εθνική – Eurobank 12,25% χαμηλότερο προσδιορισμένο δείκτη από τις εποπτικές αρχές.

5)Πόση θα είναι η επιβάρυνση στην Attica bank από την εφαρμογή των IFRs 9.
Εκτιμάται ότι θα προκύψει μια ζημία λόγω νέων προβλέψεων από το IFRs 9 περίπου 35 με 45 εκατ ευρώ με βάση ανεπίσημη πηγή.

6)Επίσης οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται με βάση την διαδικασία ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR από την ΕΚΤ και τον SSM.
Θα διεξαχθεί ανάλογος έλεγχος TAR και στην Attica bank από την Τράπεζα της Ελλάδος και επίσης θα διεξαχθεί stress tests από την ΤτΕ στην Attica bank;
Η λογική λέει ότι θα υπάρξει stress tests και στην Attica bank.

7)Στις 20 Οκτωβρίου 2017 η Attica bank λήγει το ομολογιακό 380 εκατ του πυλώνα ΙΙ για το οποίο πληρώνει επιτόκιο στο κράτος περίπου 12% ή 3,75 εκατ ευρώ.
Θα ανανεωθεί προφανώς γιατί η Attica bank έχει έκθεση στο ELA 1,145 εκατ ευρώ και το περιθώριο περαιτέρω χρήσης είναι μόλις 156 εκατ.
Ποιο είναι το πλάνο μείωσης;

8)Το Aldridge EDC τιτλοποίησε 1,331 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκ των οποίων 525,2 εκατ με senior bond και 806,4 εκατ με junior.
Το junior ομόλογο έχει αξία μηδέν.
Το senior ομόλογο των 525,2 εκατ ποια είναι η αξία του ως προς την ονομαστική του αξία;
Εάν ξεπερνάει το 10% ή 15% θα είναι τεράστια επιτυχία.
Αυτά τα 1,33 δισεκ. προβληματικά δάνεια πως αντιμετωπίζονται και πως παρακολουθούνται για την πορεία τους;

9)Με βάση την δομή των εσόδων της Attica bank καθαρά έσοδα και προ προβλέψεων έσοδα η τράπεζα ακόμη και σε μια καλή περίοδο με σημαντικά μειωμένες προβλέψεις δεν μπορεί να βγάλει πάνω από 10 εκατ επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη και με εξυγίανση η απόδοση της Attica bank θα παραμείνει εκ των πραγμάτων χαμηλή.
Για να αποσβεστούν τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Attica bank θα χρειαστούν 70, 80 ή 90 χρόνια.

10)Η Attica bank για να μπορέσει να εξυγιανθεί και να παραμείνει αυτόνομη χρειάζεται όχι 200 εκατ αλλά 300 ίσως και 400 εκατ ευρώ.
Χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά οι δομές της Attica bank, να μην έχει κανένα ρόλο ο σύλλογος εργαζομένων της τράπεζας στο ΔΣ και στην διοίκηση και επίσης να αποκτήσει ένα σαφή επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Το plan b της Attica bank είναι να ενσωματωθεί στην Εθνική τράπεζα όχι με διάσπαση σε good και bad bank γιατί διαθέτει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά με σχέση ανταλλαγής για να διασώσουν οι παλαιοί μέτοχοι κάποιες μετοχικές αξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης