Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχουν τρόποι οι τράπεζες να εξαφανίσουν τα 102 δισ NPEs σε 5 χρόνια απλά θα πρέπει να ξεχάσουν τους μετόχους για χρόνια

Υπάρχουν τρόποι οι τράπεζες να εξαφανίσουν τα 102 δισ NPEs σε 5 χρόνια απλά θα πρέπει να ξεχάσουν τους μετόχους για χρόνια
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οι μέτοχοι δεν θα δουν φως στο τούνελ στην τραπεζική αγορά λόγω του ογκωδέστατων χαρτοφυλακίων NPEs.
Υπάρχουν τρόποι σε 4 με 5 χρόνια το πιο δομικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών να επιλυθεί ουσιαστικά προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την μεγάλη επιτυχία.
Σχεδόν να μηδενίσουν τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 102 δισεκ. αλλά οι 3 από τις 4 λύσεις απαιτούν οι τράπεζες να ξεχάσουν 3-4 χρόνια τους μετόχους τους.
Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι το πρώτο παγκόσμιο επιτυχημένο πείραμα αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων χωρίς συλλογική λύση δηλαδή μια bad bank.
Όπως αναλύει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης «υπάρχουν λύσεις να διευθετηθεί το πρόβλημα των NPEs.

1)Μια λύση που έχει απορριφθεί είναι η σύσταση bad bank ή εταιρίας asset management τύπου ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία.
Σε μια κακή τράπεζα θα μπορούσαν να ενταχθούν 50 – 60 δισεκ. προβληματικά δάνεια αλλά για το project αυτό θα χρειαζόντουσαν 10-15 δισεκ. κεφάλαια.
Η λύση αυτή που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες έχει απορριφθεί στην Ελλάδα.

2)Μια άλλη λύση είναι αυτή που υιοθετούμε δηλαδή ένα μείγμα πωλήσεων, πλειστηριασμών, διαγραφών και ενεργητικής διαχείρισης.
Υπάρχουν στοχοθεσίες να μειωθούν τα NPEs περίπου 40 δισεκ. έως το 2019 όμως με ρεαλιστικά κριτήρια μόνο οι πωλήσεις και διαγραφές δουλεύουν.
Οι πλειστηριασμοί σέρνονται και η ενεργητική διαχείριση προβληματικών δανείων δεν αποδίδει.

3)Μια άλλη λύση είναι γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου που θα οδηγήσουν στην καταστροφή τους ιδιώτες μετόχους αλλά σίγουρα θα οδηγούσαν σε μεγάλη αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών.
Σε αυτό το σενάριο και με 20 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα οι τράπεζες μπορούν να καθαρίσουν πάνω από 60 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα σε διάστημα 1 με 2 χρόνια.
Χωρίς καμία αμφιβολία η λύση των αυξήσεων κεφαλαίου είναι σίγουρα εντυπωσιακή αλλά με κατεστραμμένους μετόχους.

4)Υπάρχει και μια 4η λύση που οι τράπεζες μπορούν σε 5 χρόνια  να μηδενίσουν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα αλλά θα πρέπει να ξεχάσουν τους ιδιώτες μετόχους τους.
Θα μπορούσαν οι τράπεζες να μειώνουν 20 δισεκ. ευρώ τον χρόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 102 δισεκ.
Τα 20 δισεκ. τον χρόνο για τις 4 τράπεζες ισοδυναμούν με 5 δισεκ. για κάθε τράπεζα.
Προφανώς και άλλο χαρτοφυλάκιο NPEs έχει η Εθνική και άλλο η Πειραιώς ή Alpha bank σε απόλυτα μεγέθη αλλά παρουσιάζουμε ένα γενικό σχέδιο.
Για την μείωση κυρίως μέσω πωλήσεων 20 δισεκ. προβληματικών δανείων σε ετήσια βάση οι τράπεζες θα επωμίζονται μια ζημία περίπου 4 δισεκ. τον χρόνο.
Κάθε χρόνο οι τράπεζες επιτυγχάνουν 4,3 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα που σημαίνει μηδέν αποτέλεσμα κάθε χρόνο.
Κάθε χρόνο οι επιδόσεις των τραπεζών θα είναι μηδέν ή και ζημίες που θα απομειώνουν τα κεφάλαια και θα χρειαστούν 4 με 5 χρόνια για να καθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Συμπέρασμα

Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οι μέτοχοι δεν θα δουν φως στο τούνελ στην τραπεζική αγορά λόγω του ογκωδέστατων χαρτοφυλακίων NPEs.
Βραχυπρόθεσμα η αγορά έχει γίνει τραπεζο-φοβική και θα διατηρηθεί αυτό το σκηνικό για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης