Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στροφή 180 μοιρών από τον Τσίπρα – Θέλει τώρα να παραμείνει το ΔΝΤ λόγω χρέους και ζητάει στήριξη για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Στροφή 180 μοιρών από τον Τσίπρα – Θέλει τώρα να παραμείνει το ΔΝΤ λόγω χρέους και ζητάει στήριξη για τις ελληνικές τράπεζες
Ο Τσίπρας που επέβαλλε capital controls από αποτυχία, θέλει να διασώσει τις ελληνικές τράπεζες… και η συνάντηση με Lagarde
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός που πήρε την τελική απόφαση για την επιβολή capital controls καθώς η στρατηγική του 2015 είχε αποτύχει….θα αποδειχθεί ο μεγάλος προστάτης των ελληνικών τραπεζών.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος κατακεραύνωνε το ΔΝΤ και ζητούσε να φύγει... θα ζητήσει την στήριξη του Ταμείου για το ελληνικό χρέος έναντι του γερμανικού FDP που αποκλείει οποιαδήποτε μορφής ελάφρυνση.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στις 16 Οκτωβρίου μια ημέρα μετά από την Σύνοδο του ΔΝΤ στις 13 με 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και μια μέρα πριν από την συνάντηση με τον Trump τον αμερικανό Πρόεδρο στις 17 Οκτωβρίου ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει να έχει συνάντηση με την Lagarde την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Στην συνάντηση αυτή ο Τσίπρας θα πραγματοποιήσει δύο ιστορικών διαστάσεων υπερβάσεις.

Πρώτη ιστορική υπέρβαση
 
Ο Τσίπρας θα υποστηρίξει ενεργά τις ελληνικές τράπεζες.
Κάποτε ο τραπεζικός κλάδος εκπροσωπούσε το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές.
Σήμερα είναι το μέσο της πολιτικής του σταθερότητας και σωτηρίας.
Με τον κίνδυνο στα stress tests των ελληνικών τραπεζών να υπάρξουν εκτροπές ο Τσίπρας κατανοεί ότι το αφήγημα του θα καταρρεύσει μαζί με τις τράπεζες εάν αποτύχουν στα stress tests και χρειαστούν κεφάλαια.
Στην συνάντηση με την Lagarde θα ζητήσει να υπάρξει ελαστικοποίηση στις τράπεζες καθώς όπως έχει τονιστεί ΔΝΤ και SSM έχουν συμφωνήσει να συντάξουν τους όρους που θα διεξαχθούν τα stress tests.

Δεύτερη ιστορική υπέρβαση

Το βασικό θέμα που μονοπωλεί το ελληνικό ενδιαφέρον είναι πότε θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα εάν δηλαδή φύγει με το τέλος του προγράμματος ή εάν αποχωρήσει νωρίτερα.
Ο Τσίπρας μάλιστα είχε ζητήσει να αποχωρήσει το ΔΝΤ και κατακεραύνωνε τις πρακτικές του.
Ο Τσίπρας ωστόσο θα κάνει την υπέρβαση και θα ζητήσει από το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να στηρίξει το σχέδιο διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι με το FDP στην Γερμανία και στο υπουργείο Οικονομικών καμία ελάφρυνση του χρέους δεν θα λάβει.
Αντιθέτως το FDP έχει χαρακτηρίσει αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ.
Ο Τσίπρας βλέπει στο ΔΝΤ τον άλλοτε σκληρό αντίπαλο.... ένα νέο ρόλο.
Τον ρόλο του συμμάχου που θα βοηθήσει ώστε να μεταπειστεί το FDP να δοθούν τα μεσο-μακροχρόνια μέτρα για το χρέος.
Μείωση επιτοκίων EFSF του δεύτερου προγράμματος, επιμήκυνση έως 5 χρόνια, κέρδη από ANFA και ίσως αποπληρωμή ΔΝΤ εάν τελικώς φύγει το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα με 11,6 δισεκ. ευρώ τα οποία έως το Καλοκαίρι του 2018 θα έχουν μειωθεί στα 10 με 9,8 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το FDP οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι έχουν ζητήσει από το ΔΝΤ να παραμείνει στην ομάδα της Επιτροπείας και μετά το 2018.
Άρα το ΔΝΤ έχει ένα σύμμαχο το FDP και ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί αυτόν τον σύμμαχο...το Ταμείο ώστε να λάβει χείρα βοηθείας για το χρέος.


Το συμπέρασμα

Ο Τσίπρας θα ζητήσει την στήριξη του ΔΝΤ.
Θα ζητήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα ενεργά και στις δύο τελικές αξιολογήσεις που θα υπάρξουν.
Θα ζητήσει την στήριξη του ΔΝΤ στο ζήτημα των όρων των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης