Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επιτροπεία της Ελλάδος έως το 2053 – Λάθος να μην υπάρξει ECCL το 2018…. και η μάχη των τραπεζών με τα collaterals

Η επιτροπεία της Ελλάδος έως το 2053 – Λάθος να μην υπάρξει ECCL το 2018…. και η μάχη των τραπεζών με τα collaterals
Όσο πιο κοντά στις τιμές που έχουν εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών πουληθούν τα ακίνητα (βασικά collaterals – εξασφαλίσεις των τραπεζών είναι τα ακίνητα) τόσο θα μειωθεί το ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες.
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε μηχανισμό Επιτροπείας έως το 2053 δηλαδή άλλα 36 χρόνια έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει συνάψει από τα 3 προγράμματα, τα διακρατικά δάνεια ενώ τα δάνεια του ΔΝΤ 11,6 δισεκ. θα αποπληρωθούν το 2018.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η Επιτροπεία που είναι υποχρεωτική μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει το 75% των τελευταίων υποχρεώσεων της προς τους δανειστές αλλά η επιχειρούμενη προσπάθεια να βγει στις αγορές χωρίς την στήριξη μιας νέας πιστωτικής ECCL γραμμής.
Η ECCL η νέα πιστωτική γραμμή είναι απαραίτητη για 3 λόγους
-Η ECCL θα λειτουργήσει ως μηχανισμός επίτευξης καλώς επιτοκίων δανεισμού για το ελληνικό κράτος και θα στηρίξει και τις ελληνικές τράπεζες.
-Εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία που να θεωρείται επενδυτική βαθμίδα – η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή από ΒΒΒ- και υψηλότερα σε 3-4 χρόνια – και ταυτόχρονα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης… η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αποσύρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα.
-Η ΕΚΤ αλλάζει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης του ELA και πλέον τίθενται χρονικά πλαίσια 6 μηνών και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών αλλά εφόσον ενεργοποιηθεί η παράταση η μηνιαία μείωση πρέπει να είναι ραγδαία.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 30 δισεκ. ELA έκτακτη ρευστότητα η οποία φέρει επιτόκιο 1,55%.
Και ενώ η Ελλάδα θα πάρει μεγάλο ρίσκο χωρίς ECCL πιστωτική γραμμή, το λογικό και ασφαλές είναι να συνάψει μια συμφωνία για νέα πιστωτική γραμμή ECCL…οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου ώστε να αποδείξουν στην ΕΚΤ…ότι μπορούν να πουλήσουν collaterals χωρίς ζημία.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δύο μεγάλες ευκαιρίες να αποδείξουν ότι δεν κινδυνεύουν από μεγάλες ζημίες.
Ποιες είναι αυτές οι δύο ευκαιρίες;
Α)Να πουλήσουν collaterals κυρίως ακίνητα χωρίς ζημία
Β)Να πουλήσουν προβληματικά δάνεια επίσης χωρίς ζημία έναντι των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει.
Σε λίγο καιρό – Δεκέμβριο 2017 - θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις κατασχεμένων ακινήτων θα είναι μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες.
Εάν οι τράπεζες πουλήσουν τα ακίνητα χωρίς ζημία θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείριση στα stress tests.
Τι σημαίνει πώληση χωρίς ζημία;
Εάν ένας δανειολήπτης έχει συνάψει δάνειο 1 εκατ ευρώ και έχει μετατραπεί σε NPLs και το δάνειο αυτό φέρει εγγυήσεις ακίνητα 600 χιλ και η τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 400 χιλ. και το ακίνητο πουληθεί 600 χιλ τότε η τράπεζα δεν έχει ζημία.
Ο στόχος είναι να πουληθούν ακίνητα σε τέτοιες τιμές που δεν θα εγγράψουν ζημίες οι τράπεζες.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ κρίσιμο τεστ για τις τράπεζες όπως και οι πωλήσεις NPLs γιατί προσδιορίζουν την αξία των collaterals.
Όσο πιο κοντά στις τιμές που έχουν εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών πουληθούν τα ακίνητα (βασικά collaterals – εξασφαλίσεις των τραπεζών είναι τα ακίνητα) τόσο θα μειωθεί το ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης