Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Unicredit δείχνει τι θα συμβεί στις ελληνικές τράπεζες - Πούλησε 17,7 δισεκ. NPLs στο 20% ή 13% της ονομαστικής αξίας

Η Unicredit δείχνει τι θα συμβεί στις ελληνικές τράπεζες - Πούλησε 17,7 δισεκ. NPLs στο 20% ή 13% της ονομαστικής αξίας
Οι ελληνικές τράπεζες εάν πουλούσαν σήμερα 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις στο 20% της ονομαστικής αξίας θα ενέγραφαν ζημία 3 με 4 δισεκ. ευρώ.
Η πώληση 17,7 δισεκ. προβληματικών δανείων από την ιταλική τράπεζα Unicredit δεν είναι νέα είδηση.
Μετά το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης 13 δισεκ. η μεγάλη ιταλική τράπεζα γνωστοποίησε ότι θα πουλήσει στο Fortress και στην Pimco 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017.
Η μεγάλη αξία εδώ είναι τι είδους προβληματικά δάνεια πούλησε η Unicredit.
Πούλησε κατά βάση δάνεια με εξασφαλίσεις και ορισμένα χωρίς εξασφαλίσεις όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προβληματικά δάνεια είχαν collaterals.
Ήταν δάνεια που χορηγήθηκαν πριν το 2005 και ορισμένα μεταξύ 2005 και 2010.
Το κλειδί λοιπόν εδώ είναι οι εξασφαλίσεις το collaterals.
Οι ελληνικές τράπεζες με προεξάρχουσα την Eurobank πουλάνε μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις στο 3% της ονομαστικής αξίας.
Πούλησε 1,5 δισεκ. έναντι 45 εκατ ευρώ.
Η Eurobank με την κίνηση αυτή έπιασε τον στόχο του 2017 στην μείωση των NPEs και θα ακολουθήσουν Alpha bank και Πειραιώς.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι τι θα συμβεί όταν θα αρχίσουν να πουλάνε NPLs με εξασφαλίσεις.
Σε ποια τιμή θα πωληθούν NPLs με collaterals δηλαδή με εξασφαλίσεις;
Η Unicredit πούλησε 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις στο 20% της ονομαστικής αξίας ή πιο ορθά στο 13% και η διαφορά του 7% θα προκύψει από την συμμετοχή στα SPV σχήματα που δημιουργήθηκαν.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν πουλήθηκαν στο 13% τα 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια δηλαδή 2,3 δισεκ. αλλά στο 20% της ονομαστικής αξίας δηλαδή 3,5 δισεκ.
Στην Ιταλία τα προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ακίνητα κυρίως και άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις πωλούνται το 20%.
Εάν υποθέσουμε ότι η αξία των assets στην Ιταλία είναι μεγαλύτερη της Ελλάδος, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν πάνω από 20% της ονομαστικής αξίας.
Με coverage ratio δείκτη κάλυψης προβληματικών ανοιγμάτων με προβλέψεις στο 50% κατά μέσο όρο στην Ελλάδα….πώληση στο 20% της ονομαστικής αξίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Να θυμίσουμε ότι η Unicredit με 827 δισεκ. ενεργητικό είναι 3 φορές μεγαλύτερη από όλες τις ελληνικές τράπεζες μαζί (269 δισεκ. ενεργητικό) και έχει 53 δισεκ. NPEs έναντι 102 δισεκ. των ελληνικών τραπεζών και κεφάλαια 54 δισεκ. έναντι 28 δισεκ. των ελληνικών τραπεζών.
Η Unicredit έχει 450 δισεκ. δάνεια και 433 δισεκ. καταθέσεις ενώ τα έσοδα φθάνουν στο 6μηνο του 2017 στα 9,68 δισεκ. ευρώ.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Οι ελληνικές τράπεζες εάν πουλούσαν σήμερα 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις στο 20% της ονομαστικής αξίας θα ενέγραφαν ζημία 3 με 4 δισεκ. ευρώ.

Επιδόσεις της ιταλικής τράπεζας Unicredit




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης