Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Πωλούν 5.000 ακίνητα 1,2 δισ ετησίως από πλειστηριασμούς και χορηγούν στεγαστικά... του φτωχού

Τράπεζες: Πωλούν 5.000 ακίνητα 1,2 δισ ετησίως από πλειστηριασμούς και χορηγούν στεγαστικά... του φτωχού
Οι όροι και οι προυποθέσεις χορήγησης αυτών των δανείων θα είναι προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα ρευστότητας και δανεισμού....
Τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2017 θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από τις ελληνικές τράπεζες με στόχο 5.000 πωλήσεις ακινήτων εντός του 2018.
Στόχος είναι κάθε τράπεζα να πουλάει 1250 με 1300 ακίνητα συγκεντρώνοντας από 250 έως 300 εκατ ευρώ.
Συνολικά από τις πωλήσεις ακινήτων που προήλθαν από πλειστηριασμούς θα μπορούσαν οι τράπεζες να συγκεντρώσουν 1,2 δισεκ. ευρώ για το 2018.
Τα 1,2 δισεκ. από την πώληση 5.000 ακινήτων δεν θα περάσουν…στα κέρδη των τραπεζών αλλά θα αποσβέσουν ανάλογα τα προβληματικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες.  
Ωστόσο υπάρχει μια διχογνωμία εάν οι τράπεζες μπορούν να πωλήσουν 5.000 ακίνητα χωρίς να πιέσουν χαμηλότερα τις τιμές.
Με μια αγορά ακινήτων προβληματική το εύλογο είναι οι τιμές των ακινήτων να υποχωρήσουν περαιτέρω.
Οι τραπεζίτες δεν αποδέχονται αυτή την άποψη.
Θεωρούν ότι δημιουργείται μια αγορά που σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσαν οι τράπεζες να πιάσουν τουλάχιστον τις τιμές με τις οποίες έχουν εγγράψει τα ακίνητα στα λογιστικά τους βιβλία.
Η αισιόδοξη άποψη θα κριθεί, θα δοκιμαστεί από την αγορά στην πράξη.
Η πώληση ακινήτων σε τιμές που δεν ζημιώνουν τις τράπεζες όπως έχει επισημανθεί θα προσμετρήσει στα κριτήρια της ΕΚΤ για τα collaterals και εάν θα πρέπει να υπάρξει απομείωση.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και σχεδιάζουν τα στεγαστικά δάνεια του φτωχού δηλαδή στεγαστικά δάνεια τα οποία θα χορηγούνται με ειδικούς όρους για όσους θέλουν να αγοράσουν τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς ή για όσους σχεδιάζουν να αγοράσουν ακίνητα
Τα ακίνητα των πλειστηριασμών αποτελούν ειδική κατηγορία και οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μηχανισμό χρηματοδότησης…
Για τις τράπεζες η αγορά ακινήτων από πλειστηριασμούς είναι μια νέα αγορά κέρδους, θα πουλάνε ακίνητα θα κλείνουν τα παλαιά προβληματικά δάνεια και στην συνέχει θα χορηγούν νέα στεγαστικά δάνεια για την αγορά των ακινήτων που προέρχονται από πλειστηριασμούς.
Προφανώς και θα θέτουν πολύ συγκεκριμένους όρους χρηματοδότησης π.χ. δανειοδότηση 100% επί του ακινήτου δεν θα υπάρξει ξανά στο σύστημα και άλλες παραμέτρους.
Τα ακίνητα από πλειστηριασμούς πέραν των εμπορικών ακινήτων που θα απευθύνονται σε εταιρίες θα περιλαμβάνουν και διαμερίσματα.
Αυτά θα αποτελούν στόχο πολιτών που θέλουν να αγοράσουν ακίνητο σε καλή τιμή γιατί τα ακίνητα των πλειστηριασμών θα έχουν σχετικά καλύτερη τιμή.
Οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν και ειδικά στεγαστικά δάνεια για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό ή στεγαστικά του φτωχού όπως ανεπίσημα τα ονομάζουν.
Οι όροι και οι προυποθέσεις χορήγησης αυτών των δανείων θα είναι προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα ρευστότητας και δανεισμού....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης