Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η 3η αξιολόγηση Ιανουάριο 2018 – Το σχέδιο αποχώρησης του ΔΝΤ Φεβρουάριο έχει εγκαταλειφθεί, το Ταμείο θα παραμείνει

Η 3η αξιολόγηση Ιανουάριο 2018 – Το σχέδιο αποχώρησης του ΔΝΤ  Φεβρουάριο έχει εγκαταλειφθεί, το Ταμείο θα παραμείνει
Η Ελλάδα φαίνεται ότι παρά τις αναφορές για τέλος των μνημονίων έχει συμφωνήσει και για μια ειδικού τύπου ECCL πιστωτική γραμμή μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου.
Η 3η αξιολόγηση δεν θα κλείσει στις 4 Δεκεμβρίου του 2017, ούτε σχεδιάζεται έκτακτο Eurogroup – παρ΄ ότι υπήρχε στα πλάνα ως εναλλακτικό σενάριο – αλλά έως τις 22 Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι παράμετροι της 3ης αξιολόγησης και να επιβεβαιωθεί η συμφωνία στο Eurogroup.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχουμε ανατροπή σκηνικού με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με βάση ορισμένες πηγές το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά θα παραμείνει έως το πέρας του μνημονίου δηλαδή Αύγουστο 2018.
Το FDP το κόμμα των Φιλελευθέρων που θα συγκυβερνήσει με την Merkel στην Γερμανία έχει χαρακτηρίσει το ΔΝΤ αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος.
Με βάση το νέο σχεδιασμό ο ESM θα αποπληρώσει τα εναπομείναντα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 11,6 δισεκ. το Καλοκαίρι του 2018 και θα παραμείνει στην Επιτροπεία υπό κάποιο ρόλο..
Η επιτροπεία της Ελλάδος από τους δανειστές θα διατηρηθεί έως το 2050 με 2055 όπως έχει αναφερθεί.
Το ΔΝΤ πάντως φαίνεται ότι έστω και ημιτελώς επιτυγχάνει τον στόχο του δηλαδή να υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης μάλλον από αρχές Μαρτίου 2018 θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για τις παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν
-Πληρωμή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ANFA ύψους 7,6 δισεκ.
- Αποπληρωμή των 11,6 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα από τον ESM
-Ίσως 5ετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF και μείωση των επιτοκίων του EFSF κατά 0,5% από 2,5% στο 2%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%
Εάν όλα αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν δεν είναι βέβαιο ότι η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA θα είναι θετική.
Σίγουρα θα βελτιώσει το προφίλ βιωσιμότητας αλλά δεν θα το καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος που θα φθάσει στα 327 δισεκ.
Η Ελλάδα φαίνεται ότι παρά τις αναφορές για τέλος των μνημονίων έχει συμφωνήσει και για μια ειδικού τύπου ECCL πιστωτική γραμμή μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου.
Η νέα ECCL ωστόσο δεν θα είναι ενεργή εφάπαξ.
Θα υπάρχουν κάποιες ρήτρες ενεργοποίησης.
Όπως συμφωνήθηκε ο μηχανισμός ενεργοποίησης μέτρων εάν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα έτσι και στην ECCL θα συμφωνηθεί αλλά για να ενεργοποιηθεί θα τεθούν κάποιοι όροι…
Θα δοθεί μια πιστωτική γραμμή με 10 έως 20 δισεκ. υπό αίρεση και εφόσον ενεργοποιηθούν κάποιες παράμετροι…
Εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα ενεργοποιηθεί η ECCL πιστωτική γραμμή αλλά θα υπάρχει ως μηχανισμός πρόληψης.
Μια από τις παραδοχές που θα υπάρξουν είναι εάν σημειωθεί επιδείνωση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδος, η πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και άλλα…
Ως προς τις ελληνικές τράπεζες, το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει σε αυστηρές προδιαγραφές των όρων των stress tests της ΕΚΤ αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία 5,5 με 6 δισεκ. κατ΄ ελάχιστο.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών είναι αξιόπιστα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης