Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαχαίρι Πετρόπουλου στα σχέδια Φραγκιαδάκη για το Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας

Μαχαίρι Πετρόπουλου στα σχέδια Φραγκιαδάκη για το Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας
Χαρακτηρίζει επίδειξη ανευθυνότητας και έλλειψη σοβαρότητας την τακτική της διοίκησης της Τράπεζας και την καλεί να τα βρει με τους εργαζόμενους
Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος χθες (12/10) στη Βουλή κατά της νυν διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και των προηγούμενων αλλάζει τα δεδομένα για Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ).
Ο υφυπουργός  δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στο θέμα, χαρακτήρισε την τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ως «επίδειξη ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας» και κάλεσε την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να καθίσει με τους εργαζόμενους στο τραπέζι όσο χρειάζεται για να βρεθεί λύση.
Αν και οι δηλώσεις του Πετρόπουλου κατά της διοίκησης της Εθνικής είναι ακραίες ειδικά όταν η Εθνική έχει πάρει πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το θέμα ωστόσο ο Υφυπουργός με τη στάση του ουσιαστικά αναγνωρίζει το πρόβλημα που υφίσταται για την τράπεζα από την  σημαντικού ύψους χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ αλλά με δεδομένο ότι και ο ίδιος ως νομικός κατά το παρελθόν έχει γνωμοδοτήσει για το συγκεκριμένο λογαριασμό θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση χωρίς να συμφωνήσουν τα δύο μέρη.
Έτσι ουσιαστικά αποκλείεται η ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ και δημιουργία Επαγγελματικού χωρίς συμφωνία και μάλιστα σε επίπεδο διαχειριστικής επιτροπής του Λογαριασμού.
Και αυτό την ώρα που έχει κλιμακωθεί  η αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων και συνταξιούχων και σήμερα πραγματοποιείται εικοσιτετράωρη απεργία στην Εθνική Τράπεζα με συγκέντρωση εργαζόμενων και συνταξιούχων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην Αιόλου.
Η διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ αποτελείται από  πέντε εκπροσώπους των εργαζομένων και συνταξιούχων και συγκεκριμένα τους Αρβανίτη Γεώργιο Πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ, Βογιατζοπούλου Βάσω Πρόεδρο του ΤΥΠΕΤ, Παπαϊωάννου Νικόλαο Πρόεδρο του ΣΥΤΑΤΕ, Ασπιώτη Χρήστο Γενικό Γραμματέα του ΤΥΠΕΤ, Πορτούλα Γιάννη Πρόεδρο του Σωματείου των Συνταξιούχων  καθώς και τρεις εκπροσώπους της τράπεζας τον Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Πέτρο Φουρτούνη (αναπληρώνει τον μόνιμα κωλυόμενο  Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Φραγκιαδάκη) τον κ. Αρμελινιό Γεώργιος Διευθυντή Ανθρώπινού Δυναμικού και τον κ. Παυλινιέρη Δημήτριο Βοηθό Γενικό Διευθυντή Δικτύου.
Για να αποφασιστεί το οτιδήποτε που αφορά σε μετατροπή του ΛΕΠΕΤΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 6 από τα 8 μέλη του Διαχειριστικού Λογαριασμού πράγμα που φαντάζει απίθανο στην παρούσα φάση δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και συνταξιούχων εμφανίζονται ως μπλοκ.
Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι από τους 10.000 εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας οι 4.900 είναι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ και οι υπόλοιποι που εργάστηκαν για πρώτη φορά στην τράπεζα μετά το 2005 είναι δικαιούχοι  του ΕΤΕΑΕΠ.
Πρόκειται για έναν απόλυτο παραλογισμό καθώς θα μειώνονται συνεχώς οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο ΛΕΠΕΤΕ να μην έχουν κανένα ουσιαστικό συμφέρον από τη διατήρηση του Λογαριασμού με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση την οποία θα τηρούν. 
Βεβαίως από τις Επικουρήσεις χρηματοδοτείται και το Ταμείο Υγείας το ΤΥΠΕΤ στο οποίο ασφαλίζονται όλοι εργαζόμενοι της Τράπεζας και αυτό χρηματοδοτείται από τις Επικουρήσεις του ΛΕΠΕΤΕ.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που τα επόμενα χρόνια μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις και για τα το ΛΕΠΕΤΕ και για το ΤΥΠΑΤΕ.
Βεβαίως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άτυπα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ισχυρίζεται ότι θα χρηματοδοτεί το ΤΥΠΕΤ αλλά αυτό δεν έχει εκφραστεί με επίσημο τρόπο.
Παράγοντες των εμπλεκόμενων μερών σημειώνουν ότι η τράπεζα μετά την τοποθέτηση Πετρόπουλου στη Βουλή θα πρέπει να υπαναχωρήσει από την επιμονή της στη μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς η κυβέρνηση δεν νομοθετεί και δεν αποδέχεται ότι ο ΛΕΠΕΤΕ εντάσσεται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εμπίπτουν στο νόμο 997/1979 που προβλέπει μεταφορά των εργαζομένων επικουρικών ταμείων που χρεοκοπούν.
Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή (13/10) συνάντηση που αναμένεται με τη διοίκηση της Τράπεζας στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης ενώ ημερομηνία ορόσημο είναι 22α Οκτωβρίου όπου θα φανεί αν η τράπεζα κάνει πράξη την εξαγγελία της περί μη καταβολής χρημάτων στο ΛΕΠΕΤΕ ώστε να πληρωθούν στο τέλος του μήνα οι Επικουρήσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@mgail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης