Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαγγίνας (Εθνική Τράπεζα): Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις

Μαγγίνας (Εθνική Τράπεζα): Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις
«Οι επενδύσεις είναι το συστατικό της ανάπτυξης που είναι πιο ευάλωτο στην αβεβαιότητα» σχολιάζει ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας
Στην... έλλειψη επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρεται ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νικόλαος Μαγγίνας.
Παρ' όλο που η Ελλάδα παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, το βασικό συστατικό των επενδύσεων εξακολουθεί να εκλείπει.
Αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος παραμένει υψηλό σε μία χώρα, όπου η ανεργία εξακολουθεί να αγγίζει το 21%, ακόμη και αν υποχωρεί μετά από 4 χρόνια.
Για να πέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αναπτύσσονται κατά μέσο όρο 8% για τα επόμενα χρόνια, όπως παρατηρεί ο κ. Μαγγίνας.
«Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις», δηλώνει ο κ. Μαγγίνας στο Bloomberg και επισημαίνει, μέχρι στιγμής η ανάκαμψη της απασχόλησης έχει καταγραφεί σε τομείς περιορισμένης ειδίκευσης, όπως είναι ο τουρισμός, που δεν βελτιώνουν την παραγωγικότητα.
Αλλά αυτό, όπως λέει, ήταν το εύκολο κομμάτι και πλέον χρειάζεται η χώρα να εστιάσει στην προσέλκυση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της χώρας θα ανοίξει τις πύλες για επενδύσεις, οι δημόσιες διαμάχες για μια σειρά από επενδυτικά projects υψηλού προφίλ έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει τις εξελίξεις ως την αυγή ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης.
Ενδεικτικά είναι η περίπτωση της Eldorado Gold.
«Οι επενδύσεις είναι το συστατικό της ανάπτυξης που είναι πιο ευάλωτο στην αβεβαιότητα», σχολιάζει ο κ. Μαγγίνας και προσθέτει «υπάρχουν πολλές αναβαλλόμενες επενδύσεις από το 2015 έως το 2016 που βρίσκονται σε εξέλιξη που μπορούν να δώσουν μία ώθηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης