Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη ενόψει αξιολόγησης - Δάνεια 20 δισ. βρίσκονται σε ρύθμιση

tags :
Έρχονται αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη ενόψει αξιολόγησης - Δάνεια 20 δισ. βρίσκονται σε ρύθμιση
Περίπου 4 στις 10 αιτήσεις απορρίπτονται από τα τοπικά δικαστήρια
Σχεδόν το 60% των αιτήσεων υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γίνεται δεκτό από τα δικαστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Στον αντίποδα, 4 στις 10 αιτήσεις απορρίπτονται, η πλειονότητα των οποίων είναι καταναλωτικά ή επαγγελματικά.
Υψηλός είναι και ο κίνδυνος απόρριψης σε δάνεια που στερούνται εξασφαλίσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Μέχρι στιγμής άλλωστε, περίπου 20 δισ. ευρώ δανείων έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατσέλη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών, καθώς πιθανές αλλαγές θα ενταχθούν στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση.
Στόχος των τραπεζών είναι να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είναι ότι περίπου το 45% με 50% όσων εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και κερδίζουν ρύθμιση, σταματούν να τον εξυπηρετούν σε ορίζοντα διετίας, με αποτέλεσμα το δάνειό τους να καθίσταται εκ νέου μη εξυπηρετούμενο.  
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μετά από εμπειρία ετών έχουν εντοπιστεί τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και θα τα διαπραγματευτούμε με τους Θεσμούς».
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υποστήριξε σχετικά με τις διαρροές που υπήρξαν ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας ότι «δεν γίνεται καμία συζήτηση με τους Θεσμούς γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε από τώρα για το τι θα γίνει το 2018.
Όταν έρθει η ώρα λήξης της προθεσμίας, τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης