Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμες οι 2 αξιολογήσεις NPLs 12/2017 και 3/2018 για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών – To ΔΝΤ ζητάει μοντέλο Unicredit

Κρίσιμες οι 2 αξιολογήσεις NPLs 12/2017 και 3/2018 για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών – To ΔΝΤ ζητάει μοντέλο Unicredit
Ο πυρήνας των προβληματικών δανείων των τραπεζών ύψους 65 με 70 δισεκ. είναι και ο πιο δύσκολος γιατί οι εξασφαλίσεις δεν επαρκούν και οι προβλέψεις επίσης δεν επαρκούν.
Καθοριστικές θα αποδειχθούν οι επόμενες δύο σημαντικές αξιολογήσεις των NPLs και NPEs των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών του Δεκεμβρίου 2017 και Μαρτίου 2018 για τα stress tests.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ φέρεται να ζητάει να υιοθετηθεί το επιτυχημένο μοντέλο της Ιταλικής τράπεζας Unicredit η οποία υλοποίησε ΑΜΚ 13 δισεκ. και πούλησε και 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι ΕΚΤ και ΔΝΤ στην συμφωνία στην οποία κατέληξαν για τις ελληνικές τράπεζες ενσωμάτωσαν και τις δύο επόμενες αξιολογήσεις για την πορεία των προβληματικών δανείων.
Δηλαδή πέραν από το IFRs 9 το διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 που θα καταδείξει ζημία 3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ και το ΤΑR δηλαδή την ανασκόπηση προβληματικών δανείων που θα καταδείξει 1 με 1,5 δισεκ. ζημία και το αποτέλεσμα των stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018….η ικανότητα των τραπεζών να επιτυγχάνουν τους στόχους για μείωση των προβληματικών δανείων θα προσμετρήσει στο stress tests της ΕΚΤ.
Η περίπτωση της Κύπρου αποδεικνύει ότι η μείωση των NPLs είναι μια δύσκολη διαδικασία και δεν είναι τυχαίες οι ενστάσεις και αναφορές της Nouy του SSM…
Η περίπτωση της Κύπρου και των δυσκολιών που υπάρχουν για την μείωση των NPLs δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορες τις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει το soft σενάριο στα stress tests.
Όταν η ΕΚΤ εισηγείται αύξηση των προβλέψεων στο 100% των νέων NPLs από το 2018 για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης και ταυτόχρονα στα παλαιά NPLs οι προβλέψεις φθάνουν σε μέσους όρους στο 50%...εύλογο είναι…να θεωρείται αυτονόητο ότι θα υπάρξει…αύξηση των προβλέψεων στα παλαιά NPLs ώστε να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ νέων και παλαιών προβληματικών δανείων.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή η συμφωνία ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν ήταν μόνο να μην υπάρξουν AQRs που ούτως ή άλλως έμμεσα διενεργούνται… αλλά να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ώστε οι τράπεζες να θωρακιστούν κεφαλαιακά για την μετά την μνημόνιο εποχή.
Στην συμφωνία αυτή δεν θα υιοθετηθεί το soft σενάριο όπως διαρρέεται επανειλημμένα αλλά η ΕΚΤ θα καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ παρ΄ ότι αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ ζήτησε από την ΕΚΤ τα stress tests να καταδείξουν ότι θωρακίζουν τις ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά και μάλιστα έμμεσα προέτρεψε να υιοθετηθεί το μοντέλο Unicerdit που η ΕΚΤ συμφώνησε με την Ιταλική τράπεζα.
Το μοντέλο Unicredit περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου και μεγάλη πώληση προβληματικών δανείων.
Με βάση την ίδια πηγή το ζήτημα δεν είναι εάν θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες αυτό είναι βέβαιο.
Θα είναι 5,5 με 6 δισεκ. ή 7,5 δισεκ. αυτό θα είναι το εύρος αλλά πότε θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και με ποια μορφή.
Μια πρόταση που έχει υιοθετηθεί είναι να επαναληφθεί το σενάριο της Unicredit που υλοποίησε ΑΜΚ 13 δισεκ. ευρώ και εν συνεχεία πούλησε 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 13% της ονομαστικής αξίας…(20% της ονομαστικής αξίας θα φθάσει μαζί με την συμμετοχή στα SPV των δανείων που πούλησε).
Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό τότε το 2019 το αργότερο οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ ή συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοσης Cocos μετατρέψιμων ομολόγων και ακολούθως θα προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων.
Με βάση ένα μοντέλο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να πωλήσουν 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια χωρίς να υπάρχει κεφαλαιακή επίπτωση…
Ο πυρήνας των προβληματικών δανείων των τραπεζών ύψους 65 με 70 δισεκ. είναι και ο πιο δύσκολος γιατί οι εξασφαλίσεις δεν επαρκούν και οι προβλέψεις επίσης δεν επαρκούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης