Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλη Ιανουαρίου 2018 κλείνει η 3η αξιολόγηση - Φεβρουάριο η δόση 7 δισ – Το χρέος Ιούλιο, το ΔΝΤ παρόν και μετά το μνημόνιο

tags :
Τέλη Ιανουαρίου 2018 κλείνει η 3η αξιολόγηση -  Φεβρουάριο η δόση 7 δισ – Το χρέος Ιούλιο, το ΔΝΤ παρόν και μετά το μνημόνιο
Μπορεί για λόγους εντυπώσεων να δηλώνουν όλοι έτοιμοι να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση και να ανοίξει άμεσα το ζήτημα του χρέους, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο.
Παρά την αισιόδοξη προσέγγιση της κυβέρνησης, τις καλές προθέσεις όλων και τα θετικά σχόλια για έγκαιρο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης εντός του 2017….τελικά θα κλείσει προς τα τέλη Ιανουαρίου 2018…θα προηγηθεί ο σχηματισμός γερμανικής κυβέρνησης.
Ορισμένες πηγές που έχουν πρόσβαση στους θεσμούς δίνουν μια νέα χρονική διάσταση των γεγονότων περί την Ελλάδα, την αξιολόγηση και το χρέος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα που παρουσιάζεται ως πιο ρεαλιστικό περιλαμβάνει

1)Τέλη Ιανουαρίου 2018 κλείνει η 3η αξιολόγηση.

Το Eurogroup 19 ή 22 Ιανουαρίου 2018 συνεδριάζει και κλείνει την 3η αξιολόγηση.

2)Τον Φεβρουάριο 2018 οριστικοποιείται η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης που δεν θα είναι 5,5 δισεκ. αλλά μάλλον 7 δισεκ.

3)Το ζήτημα του χρέους εγκαταλείπεται για Μάρτιο 2018 και θα μεταφερθεί το Καλοκαίρι 2018 μάλλον Ιούνιο ή Ιούλιο 2018 όπου θα συμφωνηθεί και ο τρόπος μετάβασης από το τρίτο μνημόνιο σε μια νέα πιστωτική γραμμή.

4)Τα μέτρα για το χρέος θα τμηματοποιηθούν σε 2 δόσεις.
Το Καλοκαίρι 2018 αποπληρωμή ΔΝΤ για τα δάνεια που χορήγησε στην Ελλάδα – τα οποία διαμορφώνονται σε 11,5 δισεκ. – και μερική καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA ύψους περίπου 7 δισεκ.
To δεύτερο σκέλος των μέτρων για το χρέος θα εξεταστούν σε επόμενη φάση όπου θα περιλαμβάνονται 5ετής επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων από τα ομόλογα EFSF.

5)Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην ομάδα της Επιτροπείας και μετά το τέλος του 3ου προγράμματος.
Φαίνεται ότι όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην άποψη ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε ακόμη και εάν αποπληρωθεί από τον ESM για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα να παραμείνει ως γενικός τοποτηρητής και βασικό μέλος της Επιτροπείας.

Συμπέρασμα

Μπορεί για λόγους εντυπώσεων να δηλώνουν όλοι έτοιμοι να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση και να ανοίξει άμεσα το ζήτημα του χρέους, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης