Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τιτάνια προσπάθεια μείωσης των NPLs των ελληνικών τραπεζών προσκρούει σε... εγκληματικές συμμορίες

tags :
Η τιτάνια προσπάθεια μείωσης των NPLs των ελληνικών τραπεζών προσκρούει σε... εγκληματικές συμμορίες
Για τις τράπεζες, η ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών θα είναι ζωτικής σημασίας
Όταν η Eurobank Ergasias, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, προσπάθησε να αντιμετωπίσει έναν "στρατηγικό κακοπληρωτή", οι θυμωμένοι διαδηλωτές κατέστρεψαν την αίθουσα του δικαστηρίου για να εμποδίσουν την απόπειρα πλειστηριασμού.
Ο κακοπληρωτής δεν είχε εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και όφειλε στην τράπεζα 4,85 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά την ίδια περίοδο, είχε εισπράξει μερίσματα ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ από το 41% της συμμετοχής του σε εταιρεία τροφίμων, δείχνοντας, σύμφωνα με την τράπεζα, ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις του.
Η υπόθεση είναι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες που η Eurobank και άλλες τράπεζες της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να μειώσουν τις επισφάλειες τους, αναφέρει το Bloomberg.
Στα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν 72,8 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων.
Για να μειωθεί ο αριθμός αυτός, οι τράπεζες κηνυγούν τους πιο προφανείς παραβάτες: οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές που επιλέγουν να μην πληρώσουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή να επιδιώξουν να αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.
"Αυτό το ζήτημα υπάρχει επειδή όταν ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση απαγόρευσε τους πλειστηριασμούς", αναφέρει ο Alex Boulougouris, επικεφαλής έρευνας στην Wood & Co.
"Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τόσο περίπλοκο που ενθάρρυνε τους στρατηγικούς απατεώνες.
Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία και η κυβέρνηση που απαγόρευσε τους πλειστηριασμούς οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών".
Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι τέτοιου είδους κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των δανείων, κάτι που ώθησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόσφατα να θεσπιστούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Springer International Publishing με βάση δάνεια που χορηγήθηκαν σε 13.070 ελληνικές επιχειρήσεις την περίοδο 2008-2015, μία στις έξι επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή.

«Εγκληματικές συμμορίες»

Ενώ έχουν γίνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη, δήλωσε στο Bloomberg ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.
"Ακόμη και για τους πλούσιους δανειολήπτες όπως μερικές επιχειρήσεις, όταν η εκκαθάριση υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες", είπε.
"Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εγκληματικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πλουσίων ατόμων.
Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες είναι κυρίως πολιτικές ομάδες ακτιβιστών".
Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει καταστεί κρίσιμη δεδομένου ότι εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην οικονομία, εμποδίζοντας τις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια.
Χωρίς ανάκαμψη της οικονομίας, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του δείκτη NPE, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο 50,6%.

Νέα κεφάλαια;

"Το πρόβλημα των NPEs είναι συστημικό, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ιταλία", δήλωσε στο Bloomberg ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πρώην υπουργός Οικονομικών.
"Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει έναν τέτοιο λόγο ΝΡΕ είναι η μεγάλη ύφεση που βίωσε".
Σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν με τις εποπτικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα NPEsκατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και άλλα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.
Αυτή η προσπάθεια οδήγησε τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας να σχηματίσουν προβλέψεις ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για τα επόμενα δύο χρόνια.
"Οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μάχη με το χρόνο για να επιτύχουν τους στόχους για τα NPE", δήλωσε ο Νίκος Κοσκόλετος, επικεφαλής έρευνας στην Eurobank Equities.
Η απώλεια των στόχων θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, προκαλώντας αναταραχές στους επενδυτές, ειδικά αφού έχουν κάνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2012.
Η ανησυχία για τις περαιτέρω μειώσεις των ιδίων κεφαλαίων οδηγεί τους επενδυτές να αποφύγουν τις ελληνικές τράπεζες.

Πώληση περισσότερων προβληματικών δανείων

Το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ιούλιο για μια νέα αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων προκάλεσε ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να ισορροπήσουν πάνω σε ένα λεπτό πάγο.
Από τις 21η Ιουλίου, ο δείκτης των τραπεζών στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μειωθεί κατά 27%, αναιρώντας τα περισσότερα από τα κέρδη από την αρχή του έτους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα επιταχύνει τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που οδήγησε το ΔΝΤ να άρει το αίτημα του για τη διενέργεια AQR, προς το παρόν.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τον στόχο τους για μείωση των επισφαλών δανείων, χρησιμοποιώντας την πώληση τέτοιων χαρτοφυλακίων, την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών και τον εξωδικαστικό διακανονισμό.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ προβληματικών δανείων τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το στόχο του σχεδίου του Σεπτεμβρίου.
Η Eurobank ανακοίνωσε συμφωνία με την Intrum για πώληση ενός χαρτοφυλακίου NPL συνολικού ύψους 1,5 δισ. Ευρώ.
Η Πειραιώς έχει προσλάβει την UBS Group για να την συμβουλέψει για την πώληση, το Project Amoeba, το οποίο περιλαμβάνει χρέη ονομαστικής αξίας μέχρι 1,5 δισ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank αναμένεται να ακολουθήσουν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

'Υπό πίεση'

Ορισμένα επισφαλή δάνεια θα οδηγηθούν στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες στους επόμενους μήνες.
Παρατηρητές όπως ο Βαγιάνος του LSE ανησυχούν για τις παρεμβάσεις από "εγκληματικά" στοιχεία σε αυτές τις δημοπρασίες.
"Ακόμη και αν κάποια υποθήκη πωλείται σε ηλεκτρονική δημοπρασία, οι άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν δεν θα μπορούν να ελέγξουν εξαιτίας απειλών εγκληματικών συμμοριών", δήλωσε.
Για τις τράπεζες, η ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών θα είναι ζωτικής σημασίας.
"Είναι κρίσιμο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διεξάγονται χωρίς εμπόδια, διότι έτσι θα αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές", δήλωσε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ένωσης Ελληνικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση ενθαρρύνει επίσης τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να διευθετήσουν τις διαφορές εκτός δικαστηρίου.
"Το πλαίσιο είναι σε ισχύ και φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα να το δοκιμάσουμε υπό την πίεση του χρονοπρογραμματισμού μείωσης των NPE", ανέφερε ο Κοσκόλετος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης