Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν την πώληση NPLs αξίας 5,5 δισ. ευρώ

Reuters: Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν την πώληση NPLs αξίας 5,5 δισ. ευρώ
Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με 103 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια
Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας σκοπεύουν να πουλήσουν έως και 5,5 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μέχρι τις αρχές του 2018, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Reuters», καθώς ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας κάλεσε τον ταραχώδη τραπεζικό τομέα να διαχειριστεί ταχύτερα το πρόβλημα του επισφαλούς χρέους.
Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με 103 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 60% της οικονομίας, μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και εξουθενωτικής ύφεσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί αυτό το ποσό να μειωθεί κατά 38 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank σχεδιάζουν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου με ένα ρεκόρ πωλήσεων που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2018.
Οι τρεις τράπεζες απαντούν στην αυξανόμενη ρυθμιστική πίεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών χρεών, που περιορίζει την ικανότητα των τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση και υπονομεύει την προσωρινή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τις προσπάθειες να βάλει τέρμα στην εξάρτησή της από τα ταμεία διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε χθες (18/10) στο «Reuters» ότι θέλει να δει μια ταχύτερη πρόοδο.
«Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά στους στόχους τους για τη μείωση των επισφαλών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Οι τραπεζίτες περιγράφουν τα επισφαλή χρέη ως «τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο», ένα τεράστιο πρόβλημα που συχνά επισκιάστηκε από τα χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων διάσωσης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της στην ΕΕ.
Εάν η Πειραιώς, η Εθνική και η Alpha πουλήσουν έως και 5,5 δισ. ευρώ συνολικά, όπως έχει προγραμματιστεί, οι συνολικές πωλήσεις NPLs θα ανέλθουν σε 7 δισ. ευρώ ή περίπου στο 18% του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι πωλήσεις αφορούν κυρίως δάνεια που έχουν ήδη απομειωθεί σε μεγάλο βαθμό στους τραπεζικούς ισολογισμούς και είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντικές περαιτέρω ζημίες.
Η μεγαλύτερη πρόκληση έρχεται όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο μέρος των εξασφαλισμένων (secured) NPLs.
«Άμεσες πωλήσεις μη εξασφαλισμένων NPLs θα είναι αυτές που θα αρχίσουν τον χορό», δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζικός αξιωματούχος της Alpha.
Έχουν εκφραστεί ανησυχίες, ιδίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ότι οι εγγυήσεις που υποστηρίζουν πολλά εξασφαλισμένα NPLs, όπως η ακίνητη περιουσία, μπορεί να αξίζουν λιγότερο από ό,τι υπονοείται στα βιβλία των τραπεζών.
Αν αυτό ισχύει, οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με περισσότερες απομειώσεις και ίσως χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια.
Η ΕΚΤ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις του ΔΝΤ για έναν νέο έλεγχο της ποιότητας των ελληνικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων (AQRs), αλλά προωθεί σχέδια για δικά της stress tests στις ελληνικές τράπεζες, που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.
Αυτά τα stress tests πιθανόν να ολοκληρωθούν ήδη από τον Μάιο του 2018, όπως δήλωσε πηγή του Reuters τον περασμένο μήνα, οπότε η Ελλάδα θα έχει ακόμα χρόνο να αντιμετωπίσει τυχόν κεφαλαιακές ελλείψεις προτού η χώρα βγει από το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Η Eurobank ξεκίνησε την πρώτη σημαντική πώληση NPLs της Ελλάδας αυτόν τον μήνα, πουλώντας δάνεια με ονομαστική αξία 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum της Σουηδίας, η οποία κατέβαλε 45 εκατ. ευρώ ή μόλις στο 3% της ονομαστικής τους αξίας.
Οι τραπεζικές πηγές δεν κατονόμασαν πιθανούς αγοραστές για τις επερχόμενες πωλήσεις.
Οι αγοραστές σε παρόμοιες δημοπρασίες στην Ιταλία και στην Ισπανία έχουν συμπεριλάβει τις Pimco, Fortress, Cerberus, Apollo Global Management, Anacap Financial Partners και Bain Capital Credit.
Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να πουλήσει 3 δισ. ευρώ σε NPLs, τα μισά με τη μορφή μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων, όπως δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζικός αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαδικασία.
Τα υπόλοιπα θα περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις.
«Εξετάζουμε τις επιλογές μας και διαθέτουμε πόρους για την αξιολόγηση των πωλήσεων NPLs.
Η UBS μας συμβουλεύει σχετικά με το εξασφαλισμένο μέρος του συνόλου των NPLs που σχεδιάζουμε να πουλήσουμε», δήλωσε ο τραπεζίτης.
Τα NPLs της Τράπεζας Πειραιώς, που καθορίζονται ως τα καθυστερημένα δάνεια άνω των 90 ημερών, αντιπροσώπευαν τον Ιούνιο του 2017 το 37,1% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Σε ένα ευρύτερο μέτρο, συμπεριλαμβανομένων των αναδιαρθρωμένων δανείων που θεωρούνται πιθανό να γίνουν επισφαλή, ο δείκτης αυτός αυξάνεται στο 52%.
Η Εθνική Τράπεζα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, σχεδιάζει να πουλήσει έως και 1,5 δισ. ευρώ σε μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια και έχει προσλάβει την PriceWaterhouseCoopers ως σύμβουλο.
«Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2018», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NBG στο Reuters.
Η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας σε NPLs, ένα μέτρο που περιλαμβάνει τόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και τα δάνεια που πιθανόν να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, ανήλθε στο 45% των συνολικών δανείων στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει απομειώσει το 55,7% αυτών των δανείων.
Η Alpha Bank προετοιμάζεται επίσης να πουλήσει έως και 1 δισ. ευρώ σε επισφαλή λιανικά δάνεια μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2018, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Alpha.
Ο δείκτης έκθεσης της τράπεζας σε NPLs ανήλθε στο 53,7% στο τέλος Ιουνίου, με κάλυψη από προβλέψεις στο 48%.
Η Alpha έχει επίσης μια κοινοπραξία με την εταιρεία διαχείρισης Cepal, ειδικευμένη στην ανάκτηση δανείων, για τη διαχείριση NPLs ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Η Cepal μπορεί να διαχειριστεί περισσότερα δάνεια της Alpha, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών δανείων και δανείων μικρών επιχειρήσεων, δήλωσε ο τραπεζίτης.
Τα NPLs που διαχειρίζεται η Cepal παραμένουν στον ισολογισμό της Alpha.

Τι έγραφε το bankingnews στις 18 Οκτωβρίου 2017

Στα 5 δισ. οι πωλήσεις NPLs από τις ελληνικές τράπεζες άμεσα και 20 δισ. έως το 2019

Στα 5 δισ. έχει διαμορφωθεί ο στόχος πώλησης προβληματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, με τις διοικήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων των NPL και NPEs.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο προσεχές διάστημα οι τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει
Η Eurobank πούλησε 1,5 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια στο 3% της ονομαστικής αξίας ή 45 εκατ
Η Alpha bank σχεδιάζει να πουλήσει 700 με 800 εκατ προβληματικά καταναλωτικά δάνεια στο 2% με 4% της ονομαστικής αξίας.
Η Πειραιώς - μέσω του προγράμματος Αμοιβάδα - θα πουλήσει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα και με εκτιμώμενη τιμή πώλησης 22% με 25% της ονομαστικής αξίας ή και χαμηλότερα.
Η Εθνική θα πουλήσει επίσης πάνω από 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Οι κινήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν άμεσα ενώ συνολικά στόχος για την περίοδο 2017, 2018 και 2019 είναι να πωληθούν περίπου 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Εν τω μεταξύ τέλη Οκτωβρίου η ΕΚΤ και ο SSM θα αποτιμήσουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους για τα NPLs και NPEs που υπέβαλλαν οι ελληνικές τράπεζες τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι περιλαμβάνουν αύξηση μείωσης των NPEs κατά 8% έως 10% σε ορισμένες περιπτώσεις και σε γενικές γραμμές θα εγκριθούν από τον SSM χωρίς ουσιώδεις αλλαγές όπως υποστηρίζουν οι τραπεζίτες.
Εν τω μεταξύ στόχος είναι για το 2018 να πουλήσουν μέσω πλειστηριασμών περίπου 5.000 ακίνητα και όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews το 75% με 80% των ακινήτων αυτών θα τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Η λύση που έχει βρεθεί και η οποία με βάση έγκυρες πληροφορίες θα αποτελέσει κοινή στρατηγική των τραπεζών είναι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα εμφανίζονται οι ίδιες οι τράπεζες και θα βάζουν τιμές στο ύψος που έχουν περαστεί τα ακίνητα αυτά στα λογιστικά τους βιβλία.
Εκτιμάται ότι το 75% έως 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό θα αγοράζονται από τις τράπεζες.
Εάν το 2018 βγουν προς πλειστηριασμό 5.000 ακίνητα τα 3.750 θα μπορούσαν να αγοραστούν από τις τράπεζες.
Ουσιαστικά οι τράπεζες θα αντικαταστήσουν το προβληματικό δάνειο με ακίνητο και αυτό θα το παρουσιάσουν ως καλύτερη εξασφάλιση έναντι ενός επισφαλούς δανείου.
Οι τράπεζες θα δικαιολογήσουν αυτή την στρατηγική – που έχει λογική – ως εξής.
Αντί να διαθέτουν προβληματικά δάνεια υψηλού ρίσκου στο χαρτοφυλάκιο τους, τα αντικαθιστούν με ακίνητα.
Η αξία του δανείου όποια και εάν έχει απομείνει μετά τις προβλέψεις θα αντικατασταθεί από την αξία του ακινήτου.
Ταυτόχρονα αγοράζοντας ακίνητα στις τιμές που εμφανίζονται όταν είχαν τεθεί ως εγγύηση για την σύναψη του δανείου διασφαλίζουν ότι δεν θα ζημιωθούν και ότι δεν θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων.
Όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Οι τράπεζες αντικαθιστώντας το προβληματικό δάνειο με ακίνητο μειώνουν το ρίσκο στον ισολογισμό τους και ταυτόχρονα, περνούν ένα μήνυμα στην ΕΚΤ ότι η αξία των collaterals δεν κινδυνεύει στην Ελλάδα.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες θα αγοράζουν τα ακίνητα όχι στις αγοραίες αξίες αλλά σε πλασματικές τιμές δηλαδή εκεί που είχαν ενεχυριαστεί τα ακίνητα πριν 7 ή 10 χρόνια δηλαδή σε υψηλότερες τιμές.
Το ρίσκο αυτό είναι υψηλό έως υψηλότατο αλλά υπάρχει και για το θέμα αυτό λύση.
Οι τράπεζες θα δημιουργήσουν στοκ αγορασμένων ακινήτων και εν συνεχεία θα αναμένουν την κατάλληλη στιγμή μετά από 2-3 χρόνια να τα πουλήσουν ώστε να μην ζημιωθούν.
Ακόμη όμως και αν υπάρχει πιθανότητα πώλησης με ζημία οι τράπεζες πρέπει  
-να διαθέτουν επαρκές απόθεμα προβλέψεων ώστε να αποσβένουν τις ζημίες από πωλήσεις ακινήτων ή
-να διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια ώστε να καλύπτουν μελλοντικές ζημίες.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα με τριπλό στόχο
-Να μην αφήσουν να καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων
-Να μην αφήσουν να υποχωρήσουν οι τιμές των collaterals ώστε η ΕΚΤ να μην ζητήσει πρόσθετες προβλέψεις
-Να αντικαταστήσουν ένα επισφαλές assets (προβληματικά δάνεια) στα χαρτοφυλάκια τους με ένα πιο σταθερό τα ακίνητα.
Η αντικατάσταση προβληματικών δανείων με ακίνητα…θα δώσει νέα αξία στους ισολογισμούς…όμως υπάρχει φόβος ότι οι τράπεζες αγοράζοντας ακίνητα όχι στο fair value αλλά σε πλασματικές τιμές…μπορεί να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στα λογιστικά τους βιβλία.






www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης