Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναζητείται η «ελληνική Unicredit» που θα τολμήσει την υγιή λύση στο πρόβλημα των NPLs

Αναζητείται η «ελληνική Unicredit» που θα τολμήσει την υγιή λύση στο πρόβλημα των NPLs
Είτε το 2018 είτε το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου - Το 2019 π.χ. θα έχουν περάσει 4 χρόνια από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Αναζητείται η ελληνική Unicredit που θα τολμήσει την υγιή λύση στο πρόβλημα των NPLs υλοποιώντας γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επιθετική πώληση προβληματικών δανείων.
Η ιταλική τράπεζα Unicredit προέβη πριν μήνες σε μια πολύ γενναία στρατηγική απόφαση.
Προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. την οποία και κάλυψε και ακολούθως απόρροια της αύξησης ήταν να πουλήσει 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Η λύση της Unicredit είναι γενναία, επιχειρηματική ορθή, εποπτικά κατοχυρωμένη και με όρους επενδυτικής ψυχολογίας απόφαση ορθή.
Μπορεί να απέχει σημαντικά από το 32 με 34 ευρώ που ήταν τα υψηλά 2014 και 2015 ωστόσο έχει σχεδόν διπλάσια τιμή από τα χαμηλά του Ιουλίου 2016 στα 9,30 ευρώ.
Η Unicredit έχει 38 δισεκ. κεφαλαιοποίηση με χρηματιστηριακή τιμή οριακά υψηλότερα των 17 ευρώ.
Η Unicredit έκανε κάτι ορθό υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου ώστε να ενισχύσει το capital buffer με στόχο να εξυγιάνει επιθετικά τα προβληματικά δάνεια που ανέρχονται σε 53 δισεκ. -17,7 δισεκ. που πρόσφατα πουλήθηκαν = περίπου 36 δισεκ.
Η Unicredit μια τράπεζα με 827 δισεκ. ενεργητικό ή 3 φορές μεγαλύτερη από όλες τις ελληνικές τράπεζες μαζί έχει NPEs όσα διαθέτει και η Πειραιώς με 73 δισεκ. ενεργητικό.
Η Unicredit διαθέτει περίπου 65 δισεκ. μετά την ΑΜΚ έναντι 28,9 δισεκ. tangible book των ελληνικών τραπεζών.
Η Unicredit έκανε κάτι που είναι τεχνικά και πρακτικά σωστό αποφάσισε να ακολουθήσει επιθετική πολιτική μείωσης των NPLs και NPEs.

Ποια θα είναι η ελληνική Unicredit που θα πάρει την γενναία απόφαση;

Το ρόλο της ελληνικής Unicredit θα μπορούσε να διαδραματίσει είτε η Εθνική λόγω καλής κατάστασης είτε η Eurobank λόγω σταθερού μετόχου.
Δεν αναφέρουμε την Alpha bank γιατί δεν είναι σαφείς οι προθέσεις του Paulson που είναι βασικός μέτοχος σε Πειραιώς και Alpha bank.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προβάλλουν ένα βασικό επιχείρημα για την άρνηση τους να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Ότι έχουν ήδη σημειωθεί 3 μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις με τελευταία στα τέλη του 2015 και δεν μπορεί σε σύντομα χρονικά διαστήματα να υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Το επιχείρημα αυτό είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί το 2006 π.χ. η Εθνική υλοποίησε αμκ 3 δισεκ. στα 22,11 ευρώ.
Επίσης τον Ιούνιο του 2009 υλοποίησε αμκ 1,24 δισεκ. στα 11,30 ευρώ.
Η Eurobank υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου τον Αύγουστο του 2007 στα 20 ευρώ.
Η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 1,35 δισεκ. τον Σεπτέμβριο του 2007 στα 20 ευρώ.
Η Alpha bank υλοποίησε αυξήσεις κεφαλαίου στα 22,75 ευρώ τέλη του 2006 αλλά και στα 8 ευρώ το 2009.
Οι τράπεζες στην περίοδο 2005 με 2009 υλοποιούσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα αυξήσεις κεφαλαίου με αιτιολογικό την επιθετική πιστωτική ανάπτυξη και τις εξαγορές στα Βαλκάνια καθώς τότε υπήρχε το story του Βαλκανικού Ελντοράντο.
Το 2018 δεν θα έχουμε ούτε Βαλκάνια, ούτε πιστωτική επέκταση.
Θα έχουμε κάτι άλλο πιο σοβαρό.
Την αναγκαιότητα να καθαρίσουν οι τράπεζες από 102 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα  – έχουν μειωθεί στα 99 δισεκ. – με τρόπο αποφασιστικό ώστε οι τράπεζες να…επιστρέψουν.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επέστρεψε…δυστυχώς οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επιστρέψει και για να μην χαθούν στον δρόμο της επιστροφής χρειάζονται γενναίες λύσεις τύπου Unicredit.
Ευτυχώς όμως είτε καταφέρουν να αποφύγουν τις ΑΜΚ το 2018…θα τις βρουν με βεβαιότητα μπροστά τους το 2019 κυρίως γιατί οι αυξήσεις κεφαλαίου, τα νέα κεφάλαια είναι υγιής αναγκαιότητα.
Λένε πολλοί τραπεζίτες ότι με όρους κεφαλαιακής επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη.
Αυτό είναι αλήθεια.
Όντως είναι αλήθεια.
Αλήθεια είναι όμως και κάτι άλλο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν και τους υψηλότερους κατώτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένους από την ΕΚΤ απόρροια του μεγαλύτερου ρίσκου που εμφανίζουν οι ισολογισμοί τους.
Π.χ. η Πειραιώς έχει υποχρεωτικά χαμηλότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% και οι άλλες τράπεζες 12,25%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν DTA 19,8 δισεκ. σε σύνολο 33 δισεκ. κεφαλαίων.
H Unicredit έχει 65 δισεκ. κεφάλαια μετά την ΑΜΚ και 14 δισεκ. DTA αναβαλλόμενο φόρο.

Το συμπέρασμα

Είτε το 2018 είτε το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Το 2019 π.χ. θα έχουν περάσει 4 χρόνια από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Ως προς τις μετοχές έχουμε αναλύσει ότι για τις επόμενες 220 ημέρες οι μετοχές των τραπεζών θα παραμείνουν μη επενδύσιμες, υπομονή μέχρι τον Μάιο 2018 έως τα stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης