Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η κυβέρνηση μιλάει για «επιστροφή» της ελληνικής οικονομίας... μετοχές και ομόλογα χάθηκαν κατά την επιστροφή...

Ενώ η κυβέρνηση μιλάει για «επιστροφή» της ελληνικής οικονομίας... μετοχές και ομόλογα χάθηκαν κατά την επιστροφή...
Γιατί μετοχές και ομόλογα δεν συμμερίζονται την «αισιοδοξία» της ελληνικής κυβέρνησης;
Ένα φαινόμενο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική αγορά.
Έχουμε μάθει ότι μετοχές και ομόλογα λειτουργούν ως προεξοφλητικός μηχανισμός, προεξοφλούν μήνες νωρίτερα έως και 6 μήνες νωρίτερα την βελτίωση που μπορεί να επέλθει, την αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν εμφανίζεται αισιόδοξη ότι όλα βαίνουν καλώς.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο με τις συναντήσεις Τσίπρα με Lagarde του ΔΝΤ και το αποτέλεσμα των συναντήσεων είναι ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Trump τον αμερικανό πρόεδρο και ενώ μέχρι πρότινος τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν λαϊκιστή τον αμερικανό πρόεδρο άρχισαν να μιλούν για ιστορική συνάντηση.
Η ουσία της συνάντησης αυτής τα F16 και η εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τις αμερικανικές εταιρίες πετρελαιοειδών.
Όμως ακόμη και στην μικροοικονομία π.χ. στις τράπεζες μετά τις δηλώσεις του ΔΝΤ ότι δεν χρειάζονται AQRs και ότι είναι επαρκείς κεφαλαιακά όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές ευρωπαίοι αξιωματούχοι….το κλίμα δεν έχει αλλάξει.
Οι μετοχές είναι ναρκοθετημένες, το χρηματιστήριο σε ομηρία και στα ομόλογα π.χ. το 10ετές εδώ και 5,5 μήνες βρίσκεται σταθερά στο 5,5% με 5,55%.
Και σήμερα 23 Οκτωβρίου 2017 το ίδιο σκηνικό, οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν, οι συναλλαγές στο ναδίρ και στα ομόλογα το 10ετές βρίσκεται πέριξ του 5,60% καμία ουσιαστική βελτίωση.
Κατά την ελληνική κυβέρνηση η Ελλάδα επέστρεψε....αλλά οι αγορές κάπου χάθηκαν στον δρόμο....
Η πρώτη βασική αιτία που μετοχές και ομόλογα δεν συμμερίζονται την «αισιοδοξία» της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αντιστράφηκαν οι ρόλοι.
Οι πολιτικοί αποφασίζουν πολιτικές και το χρηματιστήριο προεξοφλεί.
Τώρα έχει συμβεί το αντίθετο, έχουν προσπαθήσει οι πολιτικοί να προεξοφλήσουν μελλοντική βελτίωση και ανάκαμψη που η αγορά δεν συμμερίζεται.
Τι κρύβει η στάση μετοχών και ομολόγων;

Η στάση μετοχών και ομολόγων στις πολιτικές κορώνες για επιστροφή της Ελλάδος είναι….αδιαφορία.
Γιατί οι επενδυτές των μετοχών και των ομολόγων αδιαφορούν;

1)Δεν πιστεύουν ότι η 3η αξιολόγηση θα είναι περίπατος.
Τα μηνύματα είναι αρνητικά, πίσω από τις εκατέρωθεν αναφορές Ελλάδος και ΔΝΤ για βούληση να κλείσει η 3η αξιολόγηση έγκαιρα, κρύβονται οι σοβαρότατοι ενδοιασμοί για τα ελάχιστα που έχουν γίνει.
Η 3η αξιολόγηση είναι αδύνατο να κλείσει έως τον Δεκέμβριο του 2017 και μάλλον θα πάει 19 με 22 Ιανουαρίου 2018 ή Φεβρουάριο 2018.

2)Δεν πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι θα δώσουν καθαρή λύση για το χρέος, ορισμένα ημιτελή μέτρα που δεν θα μετατρέψουν τις αρνητικές εκθέσεις βιωσιμότητας DSA…σε θετικές.
Το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο.

3)Δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Όπως ορθά υποστηρίζει η J P Morgan η Ελλάδα θα έχει βρώμικη έξοδο από τα μνημόνια θα υποχρεωθεί σε ECCL σε νέα πιστωτική γραμμή με μέτρα μετά τον Αύγουστο του 2018.
Η λύση αυτή έχει σχεδόν καθολικές πιθανότητες επιβεβαίωσης.

4)Δεν πιστεύουν ότι η οικονομία βελτιώνεται με τον ρυθμό που παρουσιάζεται.
Η υπέρ- φορολόγηση δεν μπορεί να αποτελεί κίνητρο ανάπτυξης ενώ ορισμένα βασικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδος είναι δραματικά αδύναμα.

5)Δεν πιστεύουν ότι οι τράπεζες είναι τόσο θωρακισμένες κεφαλαιακά όσο παρουσιάζονται.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ποια είναι τα κεφάλαια, τα tangible book, η αναβαλλόμενη φορολογία και γνωρίζουν που πωλούνται τα προβληματικά δάνεια π.χ. στην Ιταλία στο 13% της ονομαστικής αξίας.
Όλοι γνωρίζουν ότι τα κεφάλαια των τραπεζών ΔΕΝ επαρκούν ώστε να αντιμετωπιστεί όλο το πρόβλημα των NPLs των προβληματικών δανείων.
Επίσης οι λύσεις όπως χρόνος και θεσμικό πλαίσιο για να δράσουν οι τράπεζες δεν είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση αλλά μια λύση ημίμετρο σταδιακής αντιμετώπισης ενός μεγάλου προβλήματος.

6)Δεν πιστεύουν ότι τα ελληνικά assets έχουν άλλα περιθώρια ανόδου.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν εγκλωβιστεί έως τα stress tests και θα παραμείνουν μη επενδύσιμες άλλες 210 ημέρες και στα ομόλογα οι στάσιμες αποδόσεις αποδεικνύουν ότι οι long term – μακροπρόθεσμοι – επενδυτές απλά δεν πιστεύουν στην διατηρησιμότητα της επίπλαστης βελτίωσης.  

7)Δεν πιστεύουν οι ξένοι επενδυτές ότι το 2018 η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει ουσιαστικά.
Οι αναφορές περί επιστροφής της Ελλάδος είναι κενό γράμμα ή δηλώσεις χωρίς περιεχόμενο.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν χάσει πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα και τα περί επιστροφής σε μια χώρα ακραίας υπερφορολόγησης είναι τουλάχιστον πρόκληση.

8)Δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε ανοδικό κανάλι αλλά σε μια μακρά περίοδο προσαρμογής έως το 2022.
Όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομία χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι τράπεζες εάν όχι το 2018, το 2019 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Το να μετατίθεται το πρόβλημα στο μέλλον δεν σημαίνει ότι λύθηκε.
Η τακτική της Ελλάδος να μεταθέτει το πρόβλημα ποντάροντας ότι με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα μειωθεί η έκταση του προβλήματος – π.χ. βλέπε NPLs, εξασφαλίσεις και άλλα – θεωρητικά έχει λογική.
Πρακτικά αποτελεί το σενάριο της σταδιακής εξυγίανσης και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες για τα επόμενα 3-4 χρόνια θα είναι σε καθεστώς ομηρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης