Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η 3η αξιολόγηση Φεβρουάριο 2018 όχι 19 ή 22/1/2018 – Το σχέδιο για το χρέος τον Μάρτιο εγκαταλείπεται …στο τέλος και εάν…

Η 3η αξιολόγηση Φεβρουάριο 2018 όχι 19 ή 22/1/2018 – Το σχέδιο για το χρέος τον Μάρτιο εγκαταλείπεται …στο τέλος και εάν…
Μάλλον stuff level agreement SLA συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο Ιανουάριο 2018 και τελική συμφωνία Φεβρουάριο 2018.
Η 3η ελληνική αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί Δεκέμβριο 2017, ούτε 19 με 22 Ιανουαρίου 2018 αλλά Φεβρουάριο αναφέρουν ορισμένες πηγές με βασικό επιχείρημα ότι ο μεταβατικός γερμανός υπουργός οικονομικών δεν μπορεί να δεσμεύει την Γερμανία και θα απαιτηθεί η τοποθέτηση του επίσημου υπουργού ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
Όμως πηγές στα τεχνικά κλιμάκια αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, πάντως η πιθανότητα συμφωνίας έως τον Δεκέμβριο δεν είναι μεγάλη.
Οι δανειστές ζητούν μια σειρά παραμέτρων για να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.
Π.χ. για τους πλειστηριασμούς δεν φθάνει μόνο η έναρξη αρχές Δεκεμβρίου 2017 αλλά να υπάρξει και μια ικανή μάζα πλειστηριαζόμενων ακινήτων ώστε να υπάρχει δείγμα αποτιμήσεων και συμπεριφορών αγοράς.  
Για τις απεργίες και το όριο του 50% αποτελεί μόνο ένα μέρος της ποικιλομορφίας των παρεμβάσεων που ζητούν οι δανειστές.
Το προτεινόμενο μέτρο είναι σωστό.
Πάντως και ενώ σήμερα 23 Οκτωβρίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της 3ης αξιολόγησης, το βασικό σενάριο θέλει συμφωνία αρχές 2018.
Μάλλον stuff level agreement SLA συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο Ιανουάριο 2018 και τελική συμφωνία Φεβρουάριο 2018.
Ως προς το χρέος και παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί το σενάριο που ήθελε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να ανοίξει και το ζήτημα του χρέους έχει εγκαταλειφθεί.
Η πλευρά του FDP των γερμανών φιλελευθέρων η οποία εδράζεται στις αποφάσεις των προηγούμενων Eurogroup είναι ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί με το πέρας του προγράμματος το Καλοκαίρι 2018 (το τρίτο πρόγραμμα τελειώνει Αύγουστο 2018)….
Οι αναφορές που παρουσιάζονται στον τύπο ότι ο αμερικανικός παράγοντας, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το ελληνικό χρέος και δρομολογείται λύση είναι έωλη.
Την απόφαση για το χρέος δεν θα την πάρουν οι ΗΠΑ αλλά η Γερμανία και στο θέμα αυτό το ισχυρό χαρτί της Ευρώπης είναι οι αποφάσεις των παλαιότερων Eurogroup.
Όμως τα μέτρα για το χρέος στο τέλος του προγράμματος – εάν εξεταστούν – θα υιοθετούν λύσεις ημίμετρα και όχι λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

Τα ημίμετρα για το χρέος

Τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος είναι οριοθετημένα και δεν αλλάζουν το προφίλ βιωσιμότητας.
1)Ο ESM θα αποπληρώσει το ΔΝΤ όταν λήξει η Συμφωνία Επί της Αρχής, την τρέχουσα περίοδο τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι 11,6 δισεκ. και θα έχουν μειωθεί έως τότε στα 10 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 10 δισεκ. του ΔΝΤ θα αποπληρωθούν από τον ESM.
Η Ελλάδα με την κίνηση αυτή θα μειώσει τα έξοδα εκ τόκων καθώς τα επιτόκια του ΔΝΤ είναι πολλαπλάσια του ESM.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.

2)Η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο τμηματοποιεί τα μέτρα για το χρέος ειδικά στο σκέλος των ANFA και SMP....
Η ΕΚΤ και ο ESM γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τμηματοποίηση των μέτρων για το χρέος η DSA η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι βιώσιμο.
Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 4,93 δισεκ. ή 7,89 δις συνολικά μαζί με τα μελλοντικά από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019.

3)Το μέτρο για 5ετή ή 10ετή επιμήκυνση των δανείων που είχε προταθεί καθώς και η μείωση των επιτοκίων του EFSF φαίνεται ότι θα προσκρούσουν στην άρνηση του FDP.
Τι σημαίνει αυτό ότι τα δύο πιο ουσιώδη μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν θα περάσουν στην συμφωνία διευθέτησης οπότε ούτε το ΔΝΤ θα συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA, ούτε η ΕΚΤ.
Μόνο η ΕΕ θεωρητικά χαρακτηρίζει βιώσιμο το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης