Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση δανειστών για το Λογαριασμό Επικούρησης, υπέρ της Εθνικής τράπεζας

Παρέμβαση δανειστών για το Λογαριασμό Επικούρησης, υπέρ της Εθνικής τράπεζας
Οι άγριες διαθέσεις των επικεφαλής των θεσμών, η κρίσιμη σημερινή ημέρα και η δύσκολη θέση της κυβέρνησης
(upd) Στο στόχαστρο των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα μπαίνει σύμφωνα με πληροφορίες ο Λογαριασμός Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα κλιμάκια αναμένεται να θέσουν επιτακτικά και ως νέο προαπαιτούμενο στην κυβέρνηση το ζήτημα της άμεσης επίλυσης του ζητήματος ώστε να περιοριστεί αν όχι να εξαλειφθεί η επιβάρυνση της Εθνικής Τράπεζας που για το 2017 ανέρχεται σε περίπου 110 εκ ευρώ.
Ταυτόχρονα σήμερα αναμένεται να κριθεί αν η Εθνική Τράπεζα θα κάνει πράξη την προειδοποίησή της ότι από τον Οκτώβριο δεν πρόκειται να διευκολύνει χρηματοδοτικά το ΛΕΠΕΤΕ.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα διευκολύνει χρηματοδοτικά το Λογαριασμό με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία καταβολής των Επικουρήσεων.
Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται κατάθεση σωρείας ασφαλιστικών μέτρων από δικαιούχους αλλά και του Συλλόγους Εργαζομένων και Συνταξιούχων της ΕΤΕ με αίτημα προσωρινής διαταγής να καταβληθεί η χρηματοδοτική διευκόλυνση.
Το αποτέλεσμα των δικαστικών προσφυγών αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα κρίνει σημαντικά τις μελλοντικές εξελίξεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανακίνηση του θέματος του ΛΕΠΕΤΕ από τους θεσμούς αναμένεται να φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία πρόσφατα δια στόματος υφυπουργού Εργασίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει αλλά αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς το πρόβλημα και κάλεσε τις δύο πλευρές (διοίκηση ΕΤΕ και σωματεία) να καθίσουν όσο χρειάζεται σε ένα τραπέζι και να μην σηκωθούν αν δεν έχουν βρει λύση.
Ωστόσο τόσο η πλευρά της διοίκησης της ΕΤΕ όσο και τα Σωματεία Εργαζόμενων και Συνταξιούχων τηρούν προς το παρόν άκαμπτη στάση με αποτέλεσμα να παρατηρείται αδιέξοδο.
Η πλευρά της ΕΤΕ επιμένει στη θέση ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτεί άλλο το λογαριασμό και προτείνει τη μεταφορά των συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ και επαγγελματικό ταμείο που θα παρέχει πρόσθετη σύνταξη ενώ η πλευρά των εργαζομένων επιμένει ότι η ΕΤΕ είναι υποχρεωμένη να καλύπτει εσαεί τα ελλείμματα του λογαριασμού καθώς πρόκειται για λογαριασμό καθορισμένων παροχών και όχι καθορισμένων εισφορών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης