Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά από 18 χρόνια καταργήθηκε το ADRs της Εθνικής στην Νέα Υόρκη θα έχουμε μόνο... GREK

Μετά από 18 χρόνια καταργήθηκε το ADRs της Εθνικής στην Νέα Υόρκη θα έχουμε μόνο... GREK
Πάντως στο παρελθόν στις περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας το ADRs της Εθνικής για όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο λειτουργούσε ως μηχανισμός προεξόφλησης της μετοχής της Εθνικής τράπεζας
Μετά από 18 χρόνια το ADRs τα πιστοποιητικά κατάθεσης αμερικανικού αποθετηρίου της Εθνικής τράπεζας καταργήθηκαν και μαζί και η Bank of New York Mellon ως θεματοφύλακας που στο παρελθόν κατείχε έως και το 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.
Τα ADRs έχουν τιμή 0,3075 δολάρια που σε ευρώ ισοδυναμεί με τα 0,24 ευρώ που διαπραγματεύεται η Εθνική στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ADRs ξεκίνησε το 1998 υπόθεση που χειρίστηκε τότε επιτυχώς ο Απόστολος Ταμβακάκης τότε υποδιοικητής της Εθνικής τράπεζας.
Τα ADRs μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και την συμμετοχή των ADRs στην διαδικασία LME για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ουσιαστικά μηδενίστηκαν καθώς τα περισσότερα μετετράπησαν σε κοινές μετοχές.
Με την τυπική κατάργηση του ADRs της Εθνικής η τράπεζα έχει ένα κέρδος εάν μπορεί αυτό να θεωρηθεί κέρδος.
Λόγω του ADRs η Εθνική ήταν υποχρεωμένη να δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία και με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα που προφανώς διαφοροποιούνται σε κάποιους τομείς με τα IFRS.
O βασικός λόγος που καταργούνται τα ADRs της Εθνικής είναι κυρίως το γεγονός ότι είχαν καταστεί ανενεργά και λόγω αμερικανικών λογιστικών προτύπων.
Οι κάτοχοι των ADRs θα τα μετατρέψουν σε μετοχές της Εθνικής με σχέση 1 προς 1.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τα ADRs το 1998 είχαν εισαχθεί με τιμή 25 δολάρια και σχέση 4,25 ADRs προς 1 μετοχή της Εθνικής τράπεζας.
Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ουσιαστικά αποδόμησε πλήρως το ADRs έπαψε δηλαδή να έχει κάποιο ουσιαστικό ρόλο.

Πάντως στο παρελθόν στις περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας το ADRs της Εθνικής για όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο λειτουργούσε ως μηχανισμός προεξόφλησης της μετοχής της Εθνικής τράπεζας στην επόμενη ημέρα στην συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αν και το ADRs και η μετοχή της Εθνικής στην Ελλάδα λειτουργούσαν πάντα σε ένα καθεστώς arbitrage αλλά και αντιστάθμισης κινδύνου – υπό όρους – πλέον ο έλληνας επενδυτής το μόνο στοιχείο που έχει από Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον είναι το GREK το ελληνικό ETF του MSCI στον NYSE.
Το GREK στις 15/11/2017 ήταν στα 8,89 δολάρια με άνοδο +0,45%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης