Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αγωγές στους τρεις οίκους αξιολόγησης από Γερμανούς επενδυτές- Stark (ΕΚΤ): Υποβάθμισαν την Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν πλήρως το σχέδιο στήριξης

tags :
Αγωγές στους τρεις οίκους αξιολόγησης από Γερμανούς επενδυτές- Stark (ΕΚΤ): Υποβάθμισαν την Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν πλήρως το σχέδιο στήριξης
(upd) Κατά των τριών κορυφαίων οίκων αξιολόγησης, προσφεύγουν Γερμανοί επενδυτές, ζητώντας αποζημιώσεις από ζημιές που προκάλεσαν οι αξιολογήσεις τους σε επενδυτικά προϊόντα της Lehman Brothers.
Ειδικότερα μικροεπενδυτής, που είχε αγοράσει τον Αύγουστο του 2008 χρεόγραφα της Lehman και έχασε όλα του τα λεφτά ένα μήνα αργότερα, προχώρησε σε αγωγή κατά της Standard & Poor's στο Ανόβερο. Ο επενδυτής στηρίχθηκε για την επένδυσή του στις υψηλές αξιολογήσεις που η Standard & Poor's δημοσίευαν. Ο ενάγων εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να αποζημιωθεί, ενώ ανάλογες αγωγές αναμένεται να ασκηθούν εντός των προσεχών δύο εβδομάδων κατά των Standard & Poor's, Moody's και Fitch.
Η άσκηση των αγωγών αυτών έρχεται λίγο μετά τη δικαστική απόφαση που επιτρέπει στο συνταξιοδοτικό ταμείο CalPERS, στις ΗΠΑ, τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για ζημιές ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέστη από τις «ανακριβείς και παράλογα υψηλές αξιολογήσεις» των τριών διεθνών οίκων.


EKT: Υποβάθμισαν οι οίκοι την Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν πλήρως το σχέδιο στήριξης


Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν γνώριζαν καμία λεπτομέρεια του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, όταν την υποβάθμιζαν, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, J. Stark, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την επιχειρηματολογία των υποβαθμίσεων τους.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αν και οι αγορές της ΕΚΤ γίνονται για τα κρατικά ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων, γίνονται προσπάθειες να αποδεσμευτεί η πολιτική από αυτό το μέτρο.

« Δεν υπάρχει κίνδυνος double-dip ύφεσης στην Ευρωζώνη», δηλώνει η Gertrude Tumpel-Gugerell, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τονίζει ότι «η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όλα τα μέτρα από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βελτιώσει τις προοπτικές για την οικονομία της χώρας».
Τέλος, συμπλήρωσε ότι τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση με σκοπό να τεθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της προβλήματα, έχουν την απόλυτη στήριξη της ΕΚΤ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης